NVIDIA tocmai ce a anunțat noile modele de plăci video din seria GeForce RTX 40 SUPER, care nu vin să înlocuiască niciun alt model al seriei RTX 40, ci care se adaugă în completare, pentru ca fiecare dintre noi să găsim întocmai ceea ce avem nevoie. Am ținut să amintesc de noile versiuni SUPER chiar dacă nu au mare legătură cu ceea ce vreau să vă prezint mai departe.
Scopul acestui articol este de a face câteva recomandări de PC-uri ce integrează soluții grafice NVIDIA GeForce RTX 40, alături de care să vă puteți petrece timpul în această perioadă rece a anului, când mai toți stăm înăuntru.
Sărbătorile de iarnă au trecut, la fel am putea spune că s-a întâmplat și cu campaniile promoționale organizate cu acele ocazii, dar se pare că mai putem găsi ceva interesant prin magazinele online de la noi. Aici vom vedea câteva soluții pe care le propune Cel.ro, retailer în cărui ofertă sunt nenumărate PC-uri, pentru orice buget și dorințe.
Până să parcurgem lista de PC-uri cu integrare NVIDIA GeForce RTX 40, vreau să amintesc încă o dată care sunt principalele beneficii de care ai parte când alegi o astfel de soluție grafică.
Încep bineînțeles cu noua arhitectură Ada Lovelace, un upgrade semnificativ față de seria precedentă. Și chiar dacă și GPU-urile din seria 30 integrează nuclee Tensor, plăcile NVIDIA GeForce RTX 40 se bazează pe cele din a patra generație, ce pot ajunge la o putere de procesare de 1.4 petaflopi.
Următoarea pe lista de îmbunătățiri aduse de seria GeForce RTX 40 este fără dubiu tehnologia DLSS 3. Am amintit cu fiecare ocazie de această funcție, fiindcă face într-adevăr diferența în jocurile suportate, care au ajuns la acest moment la peste 500 de titluri (compatibile cu orice versiune DLSS).
Tehnologia Ray-tracing nu are cum să treacă neobservată, mai ales acum când include și Ray Reconstruction. Lumina și reflexiile ei din fiecare cadru virtual arată întocmai ca în realitate, iar efectul 3D al oricărei scene capătă noi proporții.
Închei pe zona de gaming cu NVIDIA Reflex, care alături de plăcile NVIDIA GeForce RTX din seria 40 garantează latență redusă și timpi de răspuns dintre cei mai rapizi.
Dar NVIDIA GeForce RTX 40 nu înseamnă doar gaming, întrucât și creatorii de conținut și profesioniștii din domenii ca design și proiectare vor beneficia la maximum de întreaga suită de instrumente disponibile. Aici intervine în primul rând ecosistemul NVIDIA Studio, care include multiple funcționalități în programe de top, drivere dedicate, platforma NVIDIA Omniverse, precum și aplicații ca NVIDIA Broadcast și NVIDIA Canvas.
Cred că am acoperit în foarte mică măsură toate avantajele pe care le pun la dispoziția utilizatorilor plăcile grafice NVIDIA GeForce RTX 40, iar acum a venit momentul să vedem și câteva PC-uri care zic eu că ar merita atenția noastră în această perioadă. Sunt două unități desktop și două laptopuri, pe care le-am așezat mai jos în ordinea ascendentă a prețurilor.
1. Laptopul Gigabyte G7 KF-E3EE213SD are în centru o placă video NVIDIA GeForce RTX 4060 8GB GDDR6, ajutată de un procesor Intel Core i5-12500H. Memoria RAM este de 16 GB de tip DDR4, iar stocarea este asigurată printr-un SSD M.2 PCIe NVMe de 512 GB.
Ecranul este mare, de 17.3 inch, cu rezoluție Full HD 1080p și rată de refresh la 144 Hz. Pe partea de conectivitate nu lipsește modul Wi-Fi 6E tri-band (2.4, 5 și 6 GHz) și Bluetooth 5.2, dar pentru a răspuns sigur mereu există și port RJ-45 Gigabit 1000. Nu vei lua acest laptop pentru autonomie, bateria de 54 Wh nu poate susține sesiuni lungi de gaming departe de priză, dar, în rest, totul arată promițător pentru acest laptop.
2. PC Gaming Diaxxa Advanced cu NVIDIA GeForce RTX 4060Ti 16GB GDDR6 și Intel Core i7-13700K, procesor răcit printr-un cooler pe lichid. Carcasa spectaculoasă folosește 4 ventilatoare de 120mm, care vin pe deasupra și cu iluminare RGB.
Placa de bază este una cu chipset Intel B760, iar sursa furnizează o putere maximă de 750W. Memoria este de tip DDR5 și are o capacitate totală de 32 GB, în timp ce SSD-ul M.2 NVMe este de 1TB.
3. Urmează un alt PC Gaming Diaxxa cu placă grafică NVIDIA GeForce RTX 4070Ti 12GB GDDR6 și CPU Intel Core i5-13600K, răcit cu cooler pe lichid.
Carcasa Middle Tower susține 3 ventilatoare de 120mm, o sursă de 750W și o placă de bază cu chipset Intel Z790. Memoria RAM DDR5 la 5600 MHz este de 32GB, iar SSD-ul M.2 NVMe are capacitatea de 1TB.
4. Încheiem cu un notebook de gaming de top, mai exact cu ASUS ROG Strix SCAR 16 cu placă video NVIDIA GeForce RTX 4080 12GB GDDR6, cu procesor extrem de puternic de la Intel, model Core i9-13980HX, cu 32GB DDR5-4800 și SSD 1TB PCIe Gen4.
Ecranul miniLED cu diagonala de 16 inch și rezoluție QHD+ (2560 x 1600 pixeli) este extrem de rapid, cu rată de refresh la 240Hz și timp de răspuns de 3 ms, dar și foarte luminos, cu până la 1100 nits în peak. Alte caracteristici atrăgătoare se referă la sistemul de sunet cu 4 difuzoare și suport Dolby Atmos, la portul Ethernet de tip 10/100/1000/2500 Mbps și la tastatura Chiclet cu iluminare RGB per key.
Chiar dacă nu am pus mai sus și PC-uri de buget, consider că sunt unele care pot răspunde pretențiilor din ce în ce mai ridicate ale gamerilor și profesioniștilor din diferite domenii, precum design și proiectare, dar și creatori de conținut și mulți alții.
Acest articol este susținut de NVIDIA.