Hardware

În luna septembrie a anului trecut Samsung lansa primul senzor foto de 200 Megapixeli din lume dedicat telefoanelor inteligente – Samsung ISOCELL HP1. Prezentarea în stilul Samsung sună foarte bine, însă momentan acest senzor nu a fost integrat pe niciun smartphone, astfel că nu putem confirma dacă promisiunile sud-coreenilor se adeveresc.

Această săptămână ne aduce o noutate similară cu Samsung ISOCELL HP1, un alt senzor de 200 Megapixeli, de data aceasta din partea producătorului chinez OmniVision. Acesta a anunţat senzorul foto OmniVision OVB0B, unul ce se laudă cu cei mai mici pixeli din lume – 0.61 microni.

OmniVision OVB0B are o dimensiune de 1/1.28 inci, poate realiza fotografii la o rezoluţie maximă de 16384 x 12288 pixeli şi este capabil să filmeze la un maxim de 8K cu 30 fps. Noul senzor ştie să combine 16 pixeli în 1, astfel că cele mai reuşite fotografii rămân tot cele de 12.5 Megapixeli.

Senzorul celor de la OmniVision este primul de 200 Megapixeli ce foloseşte tehnologia QPD (quad phase detection) ce promite un autofocus impecabil. Senzorul poate realiza fotografii în condiţii low light de 12.5 Megapixeli cu pixeli de 2.44 microni, asta pentru că tehnologia din spate poate realiza pixel binning 4×4.

OmniVision OVB0B se anunţă un senzor de top, unul pe care l-am putea vedea la lucru în 2022 doar pe smartphone-uri premium.

Sursa: ovt.com