Unele companii se pregătesc să scoată încărcătorul din pachetul de retail, iar altele încearcă să depășească bariere tehnologice. OPPO se află pentru moment în a doua categorie. Au anunțat astăzi trei tehnologii de încărcare ce impresionează prin ceea ce promit.

SuperVOOC de 125W = 20V și 6.25A;

Este cea mai rapidă tehnologie de încărcare din domeniul smartphone-urilor, la momentul actual – mijloc de 2020. O baterie de 4000 mAh este încărcată de la 0 – 41% în 5 minute și de la 0 – 100% în 20 de minute. Au integrat 10 senzori de temperatură ce monitorizează statusul încărcării și contribuie la un plus de siguranță. Au introdus măsuri de protecție la supratensiune (cablu Type-C la Type-C cu algoritm de criptare cu rezistență înaltă la 128 biți).

Bateria de 4000 mAh pe care s-a făcut demonstrația de încărcare la 125W este cu 2 celule 6C cu structuri multiple de ultimă generație, tehnologie de tip charge pump și MCU spre a crește eficiența de încărcare.

Încărcătorul de 125W este compatibil cu standardele mai vechi Super VOOC și VOOC (tehnologii pe care OPPO le-a adus din 2014 și până în prezent).

AirVOOC de 65W – încărcare wireless cu adevărat rapidă;

O baterie de 4000 mAh pe încărcătorul wireless de 65W se alimentează de la 0 – 100% în 30 de minute (doar 10 minute este diferența față de SuperVOOC de 125W).

Sunt două bobine pentru încărcarea wireless, tehnologie proprietară de tip charge pump, au implementat de cinci ori mai multe măsuri de siguranță față de FOD (Foreign Object Detection). Este compatibilă cu standardul Qi, dar spre a atinge 65W trebuie ca telefonul să fie compatibil la rândul său cu astfel de viteze de încărcare.

Sticla folosită la încărcător este sculptată fără a folosi o tehnologie de prototipare cu tipar (ar fi primul electronice ce mizează pe o tehnologie de genul). La baza încărcătorului se află un cooler semiconductor ce are rolul de a regla temperatura.

Mini SuperVOOC de 50W și 110W;

Pe lângă SuperVOOC-ul actualizat de 125W și încărcătorul wireless de 65W ce stabilesc standarde în industrie, OPPO a lansat și cel mai mic și compact încărcător de 50W din piață. Folosește tehnologia mini SuperVOOC și au lansat două modele: unul de 50W și al doilea de 110W.

OPPO-ul 50W Mini are o grosime de 10.5 mm și seamănă cu un card, l-au gândit spre a fi ușor de poziționat în buzunar. Poate încărca telefoane mobile și laptopuri (suportă VOOC, alimentează la 27W PD și 50W PPS).

Au eliminat condensatorul electrolitic convențional prin introducerea unei tehnologii derivate din industria aeronautică (alimentare cu comuntare de înaltă frecvențâ GaN ce permite miniaturizarea încărcătoarelor de mare putere).

Încărcătorul compact de 110W are dimensiunile unui încărcător de 18W.

Din iunie 2020, OPPO a aplicat pentru peste 2800 de brevete în ce privește tehnologia de încărcare. Peste 30 de smartphone-uri OPPO cu tehnologia VOOC au fost comercializate în peste 157 milioane unități. Au adunat feedback și îl descoperiți în tehnologia prezentată în încărcătoarele de mai sus.

OPPO își dorește să stabilească standardele în industrie. Sunt două întrebări ce se ridică la orizont.

1. Cât de sigură este această tehnologie și cum vor preveni supraîncălzirea?

Este evident că mai avem de așteptat până vom vedea și primele smartphone-uri capabile să suporte încărcare la 125W pe fir și 65W wireless. Am folosit telefoane OnePlus ce folosesc DashCharge aka VOOC și pot să spun că nu am întâmpinat probleme de vreun fel, cablul este mai gros față de ce primești de la Samsung & co, dar și încărcătorul este ceva mai mare. Nu am avut probleme legat de încălzire excesivă sau și aici trecem la punctul 2.

2. Cât de afectată este bateria în timp?

Presupun că și tehnologia din spatele acumulatorilor a evoluat. Nu am simțit că bateria s-ar duce mai repede etc. Doar că acum avem alte valori, o sumă de tehnologie la pachet, o sumă de tehnologie ce cu siguranță va avea echivalent și în ce privește procesul de fabricare al bateriilor.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.