OPPO Find N este primul smartphone pliabil al companiei chineze ce ajunge a debuta comercial. La început de an am avut ocazia să fac un hands-on la un concept – OPPO X 2021 (primul smartphone rulabil din lume).
OPPO Find N nu mai este doar un concept ci direct un produs pe care-l veți găsi pe rafturile magazinelor, nu am idee dacă și în România, dar dacă va fi cazul vă informăm din timp. L-am descoperit în cadrul pre-briefing-ului făcut pentru OPPO INNO DAY la Istanbul, alături de MariSilicon X, de ochelarii OPPO Air Glass și de rezultatele companiei în centrul și estul Europei pe anul în curs (au ajuns pe locul al 3-lea în țara noastră).
@gadgetro PUBG Mobile în cele mai bune condiții pe #OPPOFindN ♬ PUBG Theme Song – TrapMusicHDTV
Dacă OPPO Find N ar fi în stocul fizic al shop-urilor românești m-aș aventura să spun că am avea cel mai bun smartphone pliabil din momentul de față, probabil. L-am văzut pe Galaxy Z Fold3 într-un scurt hands-on, iar OPPO Find N l-am descoperit la Istanbul pentru câteva minute, dar și într-un hands-on făcut peste weekend-ul trecut și îl depășește la capitole cheie (m-aș referi la design, materiale, dimensiuni, partea practică etc). Am pus și probabil, pentru că nu vreau să mă hazardez, dar OPPO și-a făcut temele bine, iar Z Fold3 5G ar avea un concurent redutabil în Find N.
De fapt, care sunt punctele PRO pe repede înainte pentru OPPO Find N în disputa cu Galaxy Z Fold3 5G?
🟢 Ecran extern mai practic (AMOLED de 5.49 inci cu aspect 18:9 vs Dynamic AMOLED de 6.2 inci cu aspect 25:9). Find N are un ecran ceca mai pătrățos vs cel mult prea dreptunghiular ce imprimă ideea de telecomandă la Z Fold3 5G;
🟢 Mecanism de pliere ce pare mai solid (a evoluat la acest capitol și Z Fold3 5G față de generația precedentă, dar Find N-ul mi se pare de-a dreptul excelent, plus că ai opțiunea să-l deschizi în orice unghi dorești, păstrează unghiul ales);
🟢 Ecranul intern nu deranjează în zona de pliere, pur și simplu ai impresia că este drept, nu simți mai nimic când îți plimbi degetul prin spațiul respectiv;
🟢 Mai ușor de strecurat în buzunar (132.6 x 140.2 x 8 mm vs 158.2 x 128.1 x 6.4 mm când smartphone-urile sunt deschise și 132.6 x 73 x 15.9 mm vs 158.2 x 67.1 x 14.4 – 16 mm când sunt pliate). Este ca și cum ai avea un telefon de 5.4 inci cu greutate mai mare și grosime ridicată;
🟢 Când telefonul este pliat, nu rămâne un spațiu pe la mecanismul de pliere cum se întâmplă la Z Fold3 5G, cele două suprafețe sunt fix una peste cealaltă în cazul lui Find N (o să aveți o fotografie comparativă spre a înțelege mai bine ce vreau să spun);
Care sunt punctele slabe pentru Find N în bătălia purtată cu Z Fold3 5G?
🟥 Funcții pe partea de productivitate sub rivalul sud-coreean. Au adus câte ceva pe Find N (rulează ColorOS 12 dezvoltat pe Android 11), dar se află în spatele OneUI 3.1 de la Samsung. Aici este destul de complicat, am testat un exemplar cu software-ul de China, ce nu va sosi în Europa și cu siguranță va face pasul spre Android 12 și anumite funcții ar putea fi implementate;
🟥 USB Type-C 2.0 vs USB Type-C 3.2;
🟥 Ecranul nu are suport pentru stlus;
🟥 Nu are certificare IP68 legată de contactul cu apa și praful;
🟥 Nu se știe când și dacă vreodată va fi adus pe canal oficial în țara noastră. OPPO nu a adus nici măcar pe Find X3 în 2021, dar cine știe s-ar putea să ne ofere o surpriză plăcută în acest sens pentru anul viitor;
Nu cred că voi avea ocazia să le testez în paralel, aș fi fost curios cum se descurcă la nivel de cameră foto și video etc. După o introducere kilometrică să trecem la recenzia propriu-zisă pentru un smartphone pliabil ce din start își dorește să aibă un cuvânt de spus în segmentul premium.
Specificații
Design
În pachet dați de smartphone-ul pliabil, încărcător ce alimentează la 33W, cablu de încărcare de tip USB – USB Type-C, ghid cu instrucțiuni de utilizare. Am primit modelul ce a ajuns pe piața din China, cu încărcătorul aferent, dar se întâmplă să am alte încărcătoare prin casă de la Realme, OPPO sau OnePlus (tehnologiile de încărcare sunt identice, doar cu denumiri de marketing distincte).
Avem un telefon pliabil cu abordare a la Galaxy Fold, dar cu dimensiuni ale ecranelor extern și intern distincte. Ecranul extern de la OPPO Find N este mult mai practic în utilizarea de zi cu zi – 5.49 inci cu aspect 18:9 vs 6.2 inci cu aspect atipic 25:9 la Z Fold3. Are structură de rezistență din metal, sticlă pe partea spate (Gorilla Glass Victus peste ecranul extern și partea spate, plastic peste ecranul pliabil). Are folie de protecție aplicată peste cele două display-uri.
Sunt mai multe elemente ce atrag atenția:
- Construcția solidă și materialele de foarte bună calitate + integrarea reușită a senzorilor de la camera principală;
- Mecanismul de pliere imprimă ideea de rezistență în timp, păstrează unghiul intermediar la care l-ai deschis;
- Nu rămâne niciun spațiu între cele două secțiuni pe partea interioară a ecranului pliat.
Una peste alta, mi se pare că OPPO Find N stă ceva mai bine față de concurentul său direct – GALAXY Z Fold3 5G. Mi se pare a fi ceva mai practic prin prisma dimensiunilor sale ce-l fac mai ușor de strecurat în buzunar, iar ecranul secundar de 5.49 inci mi se pare a aduce un plus de utilitate și de cele mai multe ori va ajunge a fi cel mai folosit în activitățile desfășurate peste zi.
Ecran și sunet
Ecranul principal pliabil are 7.1 inci cu rezoluție 1792 x 1920 pixeli, certificare HDR10+, luminozitate tipică de 800 nits și în peak urcă până la 1000 nits, raport display / corp de 87.3% și rată de refresh la 120Hz. Am măsurat în jur de 780 nits cu luminozitatea dată la maxim, iar în peak urcă la 1000 nits pentru o perioadă scurtă de timp, în funcție de mediul ambiant.
Are o folie de protecție aplicată, iar camera internă de 32 Megapixeli cu f/2.4 a fost adusă într-un decupaj tip bulină, în colțul din stânga sus. Spațiul în care ecranul se pliază nu-l simți deranjant când ajungi cu degetele pe acolo, aproape că nu-i vizibil. Mecanismul de pliere permite o deschidere treptată, rămâne deschis fix cum îți dorești. Plus că mecanismul în sine mi-a dat impresia de soliditate, de rezistență la utilizare îndelungată.
Ecranul secundar folosește tehnologia AMOLED și dispune de 5.49 inci cu rezoluție 988 x 1972 pixeli, aspect 18:9. Are un decupaj central de tip bulină în partea de sus, pentru camera frontală ce și aici are 32 Megapixeli. Au aplicat folie de protecție și peste display-ul extern, deși are sticlă Corning Gorilla Glass Victus de generația a 7-a.
Ambele ecrane mi s-au părut a fi de bună calitate, cu folie deja pusă de la producător, cu feedback bun și îți aduc o experiență de utilizare specifică unui telefon din segmentul premium.
Ecranul extern are un difuzor în partea superioară, îl veți folosi în apelurile de voce. Sunetul cade în sarcina a două difuzoare aflate la bază. Mi-aș fi dorit să găsesc alte două difuzoare pe latura superioară.
Sunetul oferit de către cele două difuzoare este ușor plat, mi-aș fi dorit mai mult bas, iar la aproximativ 10 – 15 cm distanță a atins 90.4 dB. Nu impresionează printr-un volum mare, mediile și înaltele sunt redate corect, bass-ul un pic cam modest față de așteptările mele.
Am testat un pre-sample, iar varianta finală s-ar putea să fie mai bine calibrată la acest capitol. Presupun că au pus ambele difuzoare pe latura de la bază pentru că telefonul cu ecranul deschis va fi folosit preponderent în modul portrait (în sensul în care nu prea-i nicio diferență între cele două moduri). Totuși, dacă treci în modul landscape pe ecranul extern, vei avea sunetul dintr-o singură latură, efectele stereo au de suferit.
Hardware, sistem de operare și aplicații
OPPO Find N a debutat la mijloc de decembrie 2021, iar cel mai bun chipset din piață era Qualcomm Snapdragon 888 5G + varianta sa Plus. Când spun piață mă refer la smartphone-urile Android. Este însoțit de 12 GB RAM și 512 GB stocare de tip UFS 3.1.
Informații furnizate de CPU-Z;
Nu sunt prea mari diferențe între Snapdragon 888 5G și Snapdragon 888+ 5G. Ideea este că avem un ansamblu hardware puternic ce va rula orice aplicațe și joc din Play Store în următorii 2 – 3 ani.
Rulează ColorOS 12 dezvoltat pe Android 11 și va face pasul spre Android 12. Patch-urile de securitatea erau compilate la nivelul lui noiembrie 2021. Meniul din ColorOS 12 este cel cunoscut și regăsit pe alte smartphone-uri OPPO.
Google dezvoltă un software ce va veni la fix pe smartphone-urile pliabile. Se numește Android 12L și presupun că OPPO va încerca să-l porteze și pe Find N sau pe generațiile viitoare. Este clar că avem nevoie de un software conceput special pentru smartphone-urile pliabile, ecranul mai mare nu mi se pare a fi pus în valoare de cum arată Android în momentul de față la nivel de UI.
Printre funcțiile care mi-au atras atenția. Cu două degete și swipe de sus în jos pe jumătatea ecranului de 7.1 inci vei da resize la o fereastră și se va duce pe jumătate de display. Aș fi integrat funcția asta cu swipe de la un singur deget prin zona menționată, ar fi fost mai facil de dat resize-ul respectiv.
Interfața ColorsOS 12 pe OPPO Find N – ecran extern;
httpvh://youtu.be/DHkfQE4We2Y
Interfața ColorsOS 12 pe OPPO Find N – ecran pliabil;
httpvh://youtu.be/TT8jgieCu5Y
Am testat OPPO Find N cu software-ul din China și nu are rost să fac lista de aplicații preinstalate. Ar fi complet inutilă. Nu avea nici măcar serviciile Google, nesuportate pe piața chineză. Bineînțeles am putut activa Play Store și toate aplicațiile Google etc (dovada și în capturile de ecran).
Am instalat PUBG și îl rulează cu detaliile la maxim. Nu se supraîncălzește, nu am reușit să-l fac să treacă de 40 grade Celsius în partea spate. Aș face pariu că OPPO a alocat o parte din R&D pe partea de răcire a ansamblului hardware. Am testat și alte smartphone-uri pliabile și mi se pare că Find N se descurcă ceva mai bine.
ColorOS 12 dezvoltat pe Android 11 – ecranul pliabil de 7.1 inci;
ColorOS 12 dezvoltat pe Android 11 – ecranul extern de 5.49 inci;
Performanță
A trecut prin mai multe teste de benchmark. În AnTuTu este campion din ce am testat de-a lungul anilor pe Gadget.ro. A scos peste 800.000 de puncte.
Teste de benchmark rulate pe OPPO Find N;
Conectivitate
Am o cartelă SIM 5G de la Orange, dar pe Find N nu s-au activat serviciile 5G. A funcționat doar în 4G+. Nu am mai făcut teste de viteză cu SpeedTest. Nu aveam un router pe Wi-Fi 6 la dispoziție când l-am avut la review, iar pe Wi-Fi ac a obținut în jur de 489 Mbps la download și 537 Mbps la download. Sunt sigur că pe Wi-Fi 6 ar depăși 8 – 900 Mbps la download și upload.
În ce privește conectivitatea lui OPPO Find N: slot pentru două cartele de tip nanoSIM, 5G, Wi-Fi a/b/g/n/ac/6, bluetooth 5.2, NFC, localizare de tip tri-band (A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO și QZSS), NFC.
În partea superioară se află un microfon, în lateral dreapta veți da de butonul de pornire ce are și cititorul de amprentă integrat. La bază veți găsi două difuzoare, portul USB Type-C 2.0, slotul pentru cele două cartele nanoSIM și un microfon. În lateral stânga au poziționat reglarea volumului. Când smartphone-ul este pliat, nu-i chiar așa ușor să faci screenshot cu apăsarea concomitentă a Power și Volum Down (se suprapun puțin, ar fi fost bine cu ambele pe aceeași latură sau cu butonul de Volum adus ceva mai jos).
Da. Nu înțeleg de ce nu au făcut pasul spre USB Type-C 3.1 și au rămas pe mai vechiul Type-C 2.0. Ar fi unul dintre puținele minusuri pe partea de conectivitate.
Cameră foto și video
Aici mi se pare că se află un alt punct PRO important pentru OPPO Find N.
Camera principală are un ansamblu de senzori format din:
- Wide de 50 Megapixeli cu f/1.8, PDAF omnidirecțional și OIS, dimensiune a pixelului de 1 micron – echivalent 24mm;
- Tele de 13 Megapixeli cu f/2.4, zoom optic 2x și PDAF, dimensiune a pixelului de 1 micron – echivalent 52mm;
- Ultrawide de 16 Megapixeli cu f/2.2, unghi de 123 grade, dimensiune a pixelului de 1 micron – echivalent 14mm.
Include un dual-LED flash și înregistrează video cu 4K 60 fps, 1080p cu până la 240 fps și gyro-EIS.
Interfața camerei foto și video de pe OPPO Find N;
httpvh://youtu.be/HsfYoozUPyU
Face fotografii destul de bune, inclusiv în low-light și pe timp de noapte, iar interfața grafică mi se pare a fi organizată destul de bine, ușor de parcurs, treci printre diversele moduri, selectezi ce cameră dorești (wide, tele sau ultrawide etc).
Clip 4K 60 fps realizat pe timp de zi cu OPPO Find N;
httpvh://youtu.be/mFa4QcRPlCo
Clip 4K 60 fps realizat pe timp de noapte cu OPPO Find N;
httpvh://youtu.be/txB8mpoWhPA
Fotografii făcute cu OPPO Find N;
Fotografii făcute la 0.6x, 1x, 2x, 5x și 10x cu OPPO Find N;
Fotografii făcute în low-light fără modul de noapte activat;
Fotografii făcute în low-light cu modul de noapte activat;
Alte fotografii făcute cu OPPO Find N;
Autonomie
Bateria de 4500 mAh se încarcă de la 0 – 55% în 30 de minute, alimentare la 33W. De la 0 – 100% are nevoie de 70 minute. Nu este cea mai rapidă încărcare din piață. Parcă mi-aș fi dorit să treacă pe încărcare la 65W.
Telefonul atinge un SOT de 8 – 9 ore pe ecranul secundar de 5.5 inci, cu luminozitatea setată la peste 50 – 60% și utilizare în regim intensiv. Dacă treceți pe ecranul pliabil de 7.1 inci, SOT-ul scade la 4 – 5 ore (rată de refresh la 120Hz, luminozitate setată pe Automat).
Teoretic, ai autonomie de dimineața până seara. Mi s-a părut că stă destul de bine la acest capitol. Ideea unui smartphone pliabil este că de multe ori vei folosi ecranul extern ce are diagonală mai mică și consum mai mic de energie și ocaziona treci spre cel de 7.1 inci sau cel puțin așa văd eu.
Preț
OPPO Find N cu 8 GB RAM și 256 GB stocare – 1206 dolari;
OPPO Find N cu 12 GB RAM și 512 GB stocare – 1410 dolari.
Prețurile sunt valide în China, iar stocurile inițiale au fost epuizate în câteva secunde. Nu se știe dacă OPPO Find N va ajunge pe canal oficial în România, iar în cel mai bun caz s-ar putea face acest pas din a doua parte a lui 2022…, când deja o parte din specificațiiel sale vor fi depășite tehnic de concurența ce cu siguranță nu va bate pasul pe loc.
- Design ce-ți permite să-l strecori ușor în buzunar, arată a telefon și nu a telecomandă când este pliat + materiale de bună calitate, balama bine pusă la punct;
- Display intern pliabil fără zonă de culisare vizibilă, fără spațiu între cele două segmente când este pliat. Are culori plăcute, luminozitate ce-l face utilizabil și sub acțiunea razelor de soare;
- Hardware de top + răcire bine pusă la punct;
- Rezultate bune pe partea de cameră foto și video, chiar și în low-light sau pe timp de noapte;
- Autonomie rezonabilă pentru un smartphone pliabil;
- USB Type-C 2.0;
- Fără certificare legată de rezistența cu contactul și apa;
- Fără OIS pe senzorul tele;
- Nu a fost dezvoltat un software similar cu Samsung DeX care să evidențieze partea de productivitate adusă de un astfel de dispozitiv;
OPPO Find N este cel mai bun smartphone pliabil în momentul de față, pe sfârșit de 2021 are de fapt un singur concurent de la Samsung. Mi se pare că depășește rivalul sud-coreean la câteva capitole-cheie. Pe de altă parte, software-ul mi se pare că mai are de învățat o sumedenie de funcții pe partea de productivitate spre a-l transforma într-o adevărată unealtă de lucru.
Prețurile din China mi se par rezonabile, iar dacă în Europa s-ar transforma din dolari în euro, tot aș spune că pentru segmentul din care face parte = destul de bine ca raport preț / specificații / experiență de utilizare.
OPPO Find N ne arată că brandul chinez are ambiții mari pe segmentul de smartphone-uri pliabile, iar faptul că l-au oferit la review ne arată că au planuri timide în această direcție și pentru piața locală ce în general este axată pe smartphone-uri ieftine și mid-range-uri cu preț de până în 2500 – 3000 lei.
Unul dintre elementele prin care atrage este forma sa și faptul că ai un display extern cu o formă normală, nu alungită.