Mai multe informații despre ce livrează OPPO Reno4 Pro 5G la nivel de cameră foto și video ați găsit în materialul de aici. Acum a venit rândul recenziei propriu-zise pentru mid-range-ul cu veleități premium de la compania chineză.
Este al 5-lea smartphone OPPO pe care-l testez în 2020 după OPPO Find X2, Reno3 Pro 5G, A72 și Reno4 Lite. OPPO a intrat pe piața românească în această vară și își tunează ofertele din ce în ce mai atractiv, iar în 2021 mă aștept să aibă un cuvânt și mai serios de spus pe piața de smartphone-uri ce este și așa destul de competitivă.
Vă invit să-i parcurgem specificațiile tehnice, Reno4 Pro 5G are câteva elemente interesante, iar cei ce caută un preț cu adevărat atractiv trebuie să caute în altă parte.
Specificații
Design
Am testat OPPO Reno4 Pro 5G în ediția importată oficial în țara noastră, cu 12 GB RAM și 256 GB stocare. Smartphone-urile OPPO sunt în general ceva mai scumpe, dar dacă vă uitați majoritatea vin din start cu mult RAM și stocare.
Codul de pe cutie pentru Reno4 Pro 5G – CPH2089. Ți se spune de pe pachet că aplicațiile și serviciile Googlel sunt suportate (probabil, ca element de referință față de un alt concurent direct ce sosește tot din China).
În pachet veți da pe lângă smartphone de diferite ghiduri cu instrucțiuni de utilizare, agrafă pentru slotul dedicat nanoSIM, husă de protecție din plastic transparent, căști de tip in-ear pe USB type-C, cablu USB type-C – USB și încărcător ce alimentează la 65W (o să ne amintim cu nostalgie de vremurile în care încărcătorul era pus în pachet alături de smartphone).
Nu sunt prea multe comentarii de făcut legate de design. Camera frontală a fost adusă într-un decupaj minion de tip bulină, în colțul din stânga sus. Ecranul este curbat pe două laturi, de aici și raportul display / corp de aproape 90%. Mă rog, telefonul are dimensiuni relativ compacte pentru 2020, îl poți folosi cu o singură mână, dar pentru un plus de grip și mai puțin griji legate de sticlă și ecranul curbat aș recomanda o husă de protecție, mai ales că avem o cameră principală ce iese în relief în partea spate.
OPPO se află printre companiile ce pune mare preț pe designul smartphone-urilor sale, pe materialele utilizate, atenția la detalii etc. OPPO Reno4 Pro 5G are structură din metal, sticlă pe față și spate. Butonul de power are o tentă verde și iese puțin în relief, la fel ca și tasta de volum. Dacă le apeși cu mâna în mod direct, le simți cumva parcă prea scoase în față, dar înțeleg de ce au făcut asta. Spre a avea un feedback cât mai bun în situațiile în care-l folosești cu husă. Dacă ar fi încastrate prea puternic, ai fi nevoit să apeși mai puternic.
Trebuie să amintesc și de patternul din partea spate, element pe care mai nimeni nu-l va remarca pentru că va fi pus într-o husă. Mi-a dat impresia de dispozitiv realizat să treacă proba timpului.
Ecran și sunet;
Folosește un ecran AMOLED curbat de 6.55 inch cu rezoluție FHD+, cu rată de refresh la 90Hz. Presupun că nu au mizat pe o rată de refresh mai mare spre a face economie în ce privește costurile de producție, dar și spre a prezerva autonomia.
Luminozitatea este de 500 nits, aș spune că mi se pare ok pentru segmentul mid-range, dar parcă mi-aș fi dorit mai mult când mă uit în dreptul prețului. În utilizarea de zi cu zi îl consider bun, în lumină puternică aș spune că reflectă spațiul ambiant ușor deranjant. Culorile sunt naturale. Au inclus opțiunea unui mod întunecat, pentru cei ce vor să stoarcă un plus de autonomie în contextul unui panel AMOLED.
Sunt două moduri de culoare: Realist / DCI-P3 și Domol / sRGB. Am ales modul Realist, iar rata de refresh am stabilit-o la 90Hz. Poți alege 60Hz și mai scoți câteva minute de autonomie în plus din acumulatorul de 4000 mAh ce suportă încărcare la 65W.
Ecranul este bun, dar mi-aș fi dorit să impresioneze și mai tare pentru că discutăm de un telefon cu preț de peste 3000 lei. Am uitat să menționez că are o folie de protecție din plastic aplicată din fabrică. Punctez și alte elemente definitorii pentru display-ul de pe OPPO Reno4 Pro 5G: aspect 20:9, 402 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 5.
Sunetul cade în sarcina a două difuzoare. Unul se află la bază lângă portul USB type-C, iar al doilea în partea superioară a display-ului. Se aud puternic, cu suficiente efecte stereo, fără să distorsioneze la volum maxim. Calitatea bună se menține și pe căștile in-ear cu fir și USB Type-C din pachet, dar și când sunt conectate căști wireless pe bluetooth 5.1. Ai parte de suficient bass în toate cele trei scenarii de utilizare (difuzoare stereo, căști pe fir sau căști wireless).
Hardware, sistem de operare și aplicații;
Nu sunt prea multe comentarii de făcut, la peste 3000 lei deja te aștepți la Qualcomm Snapdragon 865, doar că OPPO a venit cu multă memorie RAM, stocare din plin și la nivel de procesor l-a ales pe Qualcomm Snapdragon 765G – cel mai puternic chipset mid-range din 2020.
Informații relevate de CPU-Z pentru OPPO Reno4 Pro 5G;
Este un procesor dezvoltat pe 7nm, de tip tri-cluster cu:
1 x Kryo 475 Prime la 2.4 GHz;
1 x Kryo 475 Gold la 2.2 GHz;
6 x Kryo 475 Silver la 1.8 GHz.
Kryo 475 Prime și 475 Gold = ARM Cortex-A76, iar 475 Silver = ARM Cortex-A55.
Este ajutat de acceleratorul grafic Adreno 620, 12 GB memorie RAM și 256 GB stocare de tip UFS 2.1 (și aici mi-ași fi dorit UFS 3.0 / UFS 3.1).
Avem suficientă putere de procesare pentru orice joc sau aplicație din Google Play, iar 765G este un chipset cu adevărat apreciat (până și Google l-a considerat suficient pentru cel mai puternic smartphone al său din 2020 – Pixel 5).
De fapt, unul dintre avantajele lui Snapdragon 765G este dat de faptul că se descurcă în a rula orice aplicație și joc, fără a se supraîncălzi și ajută în obținerea unui plus de autonomie (adevărul este că 6 / 8 nuclee sunt din cele eficientizate energetic).
Rulează ColorOS 7.2 dezvoltat pe Android 10. Nu sunt cel mai mare fan al aceste interfețe grafice, dar aș spune că încorporează o sumă de opțiuni de customizare. Poți alege ca aplicațiile să fie grupate în sertar sau direct pe ecranul de start. Răspunde prompt comenzilor și nu mi s-a părut a se supraîncălzi când ajunge a fi pus la lucru într-un regim mai suținut (PUBG pe detalii maxim pentru o sesiune de peste 30 minute, spre exemplu).
Interfața ColorOS 7.2 pe OPPO Reno4 Pro 5G;
httpvh://youtu.be/ez-Xb2TAtwg
Aplicații preienstalate pe OPPO Reno4 Pro 5G:
Aplicații Google: Asistent Google, Google Calendar, Chrome, Drive, Duo, Căutare Google, Google Foto, Google One, Hărți, Magazin Play, News, Note Keep, Podcasturi, YouTube, YouTube Music.
Aplicații OPPO: Clonă telefon, Manager telefon, Recorder, OPPO Relax, Soloop, Spațiu pentru jocuri,
Alte aplicații: Busolă, Facebook, Gmail, Neftlix, Vremea, WPS Office.
Nu pot spune că bloatware-ul este inexistent. Totuși, mă uit că parcă și Google insistă cu o suită întreagă de aplicații, din care utilizatorul obișnuit de cele mai multe ori alege doar câteva.
ColorOS 7.2 dezvoltat pe Android 10 pe OPPO Reno4 Pro 5G;
Performanță
Teste de benchmark rulate pe OPPO Reno4 Pro 5G;
Conectivitate
Dispune de 5G în variantele NSA și SA. Vitezele ar urca până la un maxim teoretic de 3.7 Gbps în download și 1.6 Gbps în upload. În România, Orange ar putea atinge un maxim de 1.2 Gbps, dar cele mai mari viteze pe care le-am văzut au fost undeva în jur de 7 – 800 Mbps și rețeaua era la început, fără prea multe smartphone-uri compatibile conectate.
Ideea este că modelul OPPO este pregătit pentru viitor la nivel de conectivitate. Are eacoperire în o sumă de benzi și face agregare în 4G spre a obține viteze cât mai bune.
Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi ac, bluetooth 5.1, localizare prin A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO și QZSS. Lipsește jack-ul de 3.5 mm și slotil pentru cardurile microSD.
Pe lateral în partea superioară se află un microfon, în dreapta dați de butonul de pornire, la bază de difuzorul principal, portul USB type-C 3.1 cu triplu rol (conectare la PC, ieșire audio și încărcare a acumulatorului). Tot la bază se află și slotul pentru cele două cartele de tip nanoSIM. În lateral stânga se află 2 taste cu rol în reglarea volumului. Cititorul de amprentă optic este integrat în display și funcționează bine.
În SpeedTest pe Wi-Fi ac și conexiune gigabit a scos 462 Mbps în download și 408 Mbps în upload. Mi se pare o valoare ok, fără a impresiona în mod neapărat. La peste 3000 lei mi-aș fi dorit să găsesc Wi-Fi ax.
Cameră foto și video;
Ansamblul de senzori din partea spate este format din:
- wide de 48 Megapixeli cu f/1.7, echivalent 26mm, dimensiune a pixelului de 0.8 microni, PDAF + autofocus prin tehnologia laser + OIS;
- tele de 13 Megapixeli, echivalent 52mm, dimensiune a pixelului de 1 micron, PDAF + zoom optic 2x;
- ultrawide de 12 Megapixeli, unghi de 120 grade, dimensiune a pixelului de 1.4 microni, autofocus.
Interfața camerei foto și video de pe Reno4 Pro 5G;
httpvh://youtu.be/E0vu-414iiU
Înregistrează 4K cu 30 fps, 1080p cu până la 120 fps și gyro-EIS + OIS.
Camera frontală este de 32 Megapixeli cu f/2.4, dimensiune a pixelului de 0.8 microni și înregistrează la 1080p cu 30 fps și gyro-EIS.
Se descurcă bine în majoritatea scenariilor de utilizare, inclusiv pe timp de noapte. Mai multe detalii puteți surprinde în galeria dedicată.
Clip 4K 30 fps realizat cu OPPO Reno4 Pro 5G;
httpvh://youtu.be/tcdcLUGsLQA
Clip 1080p 60 fps realizat cu OPPO Reno4 Pro 5G;
httpvh://youtu.be/_ZXSZvPK2_g
Galerie de imagini realizată cu OPPO Reno4 Pro 5G;
Autonomia
În primul rând, m-aș referi la încărcarea bateriei de 4000 mAh – 65W cu încărcătorul și cablul din pachet. Are nevoie de 36 minute spre a se încărca de la 0 la 100%, 15 minute pentru primele 60 de procente. Sunt suficiente câteva minute cu telefonul la încărcat dis-de-dimineața înainte să-ți faci pregătirile de a ieși din casă, în câteva minute prinzi zeci de procente. Se încarcă așa de repede că uneori îl lași mai mult decât trebuie în priză.
Ca autonomie trece testul unei zile, nu fără emoții (în condiții medii spre intensive). Dacă îl vei ține în sesiuni prelungite de jocuri în genul PUBG nu trece testul, dar dacă mai faci pauză, îl mai folosești și în sarcini ce nu necesită cine știe ce putere de procesare (redarea unui playlist prin bluetooth etc), nu intră în zona roșie a acumulatorului până spre seară.
Preț
OPPO Reno4 Pro 5G cu 12 GB RAM și 256 GB stocare – 3279 lei la eMAG;
Concluzii
OPPO Reno4 Pro 5g este un smartphone compact, fabricat cu maximă atenție la detalii, structură metalică, sticlă pe față și spate, pattern special în partea spate. Are suficientă putere de procesare – cel mai puternic chipset mid-range din 2020 + mult RAM și stocare cel puțin suficientă (12 GB RAM și 256 GB stocare).
Are o cameră foto bună spre foarte bună, iar la nivel de autonomie mai degrabă impresionează cu viteza de încărcare. Nu a primit Android 11 și nu știu ce planuri are OPPO în acest sens, are un preț de peste 3000 lei ceea ce îl aduce în luptă directă cu smartphone-urile ce integrează procesorul Qualcomm Snapdragon 865.
Am structurat principalele puncte PRO și CONTRA.
PRO
- design compact;
- sunet puternic și bine calibrat;
- mult RAM și stocare din echiparea de bază;
- cameră foto și video cu rezultate bune;
- baterie ce se încarcă cu adevărat rapid.
CONTRA
- preț de peste 3000 lei;
- fără încărcare wireless;
- fără certificare IP;
- fără Wi-Fi ax;
- nu filmează 4K cu 60 fps.