gAuto

Dacă iniţial propunerile legate de normele de poluare Euro 7 nu au întâmpinat reacţii negative puternice, după ce au fost făcute analize mai serioase, reprezentanţii industriei auto europene şi-au dat seama că vor pierde mulţi bani comparativ cu beneficiile reale pe care le-ar puea aduce aceste modificări şi au reacţionat în consecinţă.

Politicul la rândul său, mai ales în ţări cu fabrici auto importante, a decis să susţină punctul de vedere al industriei şi astfel opt state membre ale Uniunii Europene au cerut oficial renunţarea la normele de poluare Euro 7. Cele 8 ţări sunt Franţa, Italia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, însă nici Germania nu este foarte încântată de propunerile Comisiei Europene.

“Ne opunem unor noi reguli privind noxele din ţeava de eşapament, inclusiv noi cerinţe pentru testare şi noi limite de emisii pentru autoturisme şi utilitare, deoarece aceste noi reguli ar direcţiona investiţiile industriei dinspre atingerea unei tranzacţii spre emisii nete zero”, susţin ţările semnatare.

O teorie şi mai interesantă este aceea că unele ţări din Uniunea Europeană consideră că s-a ajuns într-un punct de suprasaturare ale reglementărilor din domeniul normelor de mediu şi că cel puţin o perioadă de timp ar trebui luată o pauză în această direcţie. Cel care promovează şi susţine cu ardoarea această teorie este chiar preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Vă reamintesc că din iulie 2025 ar trebui să intre în vigoare noile norme de poluare Euro 7. Aceasta este cea mai drastică propunere gândită de Comisia Europeană pentru tot ce înseamnă maşini cu motoare termice:

  • emisiile de NOx ar trebui să fie reduse cu 35% pentru autoturisme şi LCV-uri şi cu 56% pentru camioane şi autobuze (raportat la Euro 6);
  • nivelul de particule ar trebui să fie redus cu 13% pentru autoturisme şi LCV-uri şi cu 39% pentru camioane şi autobuze (raportat la Euro 6).
Via: agerpres.ro