Orange la 20 de ani de activitate în România – momente importante și impresiile personale

31/03/2022

Contextul ultimilor doi ani, dar și evoluția tehnologică din ultimele două decenii au arătat cât de important este un operator de telecomunicații, cât de important este să ai conexiune stabilă la internetul mobil, apelurile de voce să fie făcute în condiții optime indiferent de locul din țară în care te afli, indiferent de momentul din zi. 

Desfășurăm din ce în ce mai multe activități pe smartphone, nu plecăm fără el din locuință și am impresia că în ultima perioadă mai mult ca niciodată se pune accentul pe calitate, pe ușurința cu care poți să accesezi un serviciu.  Un smartphone fără internet este aproape inutil. 

Brandul Orange aniversează 20 de ani de activitate în țara noastră (o mică explicație: 25 de ani de prezență în România pentru companie, 20 de ani pentru brandul Orange). Vorbim despre o companie ce a reușit să inoveze de-a lungul timpului, iar România a fost mereu în pole position pentru cele mai noi tehnologii în cadrul grupului. 

La împlinirea a 100 de ani de la Unirea din 1918, Orange a fost partener principal în

Smart City-ul desfășurat la Alba-Iulia;

Bineînțeles, de-a lungul celor 20 de ani au fost o suită de momente importante. 

🟠 Lansare 3G în 2006;

🟠 Lansare 4G în 2014;

🟠 Lansare 5G în 2019;

🟠 În 2021, Orange a finalizat tranzacția de preluare a pachetului majoritar de acțiuni la Telekom Romania Communications. 

🟠 În 2022, Orange România anunță finalizarea tranziției Orange Romania Communications către brandul Orange și oferta comună de servicii fix-mobil;

Aș aduce și câteva exemple recente:

Orange și-a adjudecat locul 1 în chestionarul dedicat cititorilor Gadget.ro pe 2021.  A obținut 49.6% din voturile exprimate, iar concurența s-a aflat la distanță serioasă de poziția fruntașă.

Eveniment desfășurat în Paris de către Orange spre a anunța cele mai noi tehnologii din portofoliu;

Sunt o sumă de servicii Orange pe care le folosesc sau le-am folosit. M-aș referi aici la:

🟠 abonamentul principal de telefonie mobilă + abonamentul secundar ce l-am trecut pe YOXO (program lansat în 2020). 

🟠 Orange Money;

🟠 Orange SmartHome (l-am închis în 2019). 

Nu sunt abonat al Orange de foarte mult timp, am trecut pe serviciile lor în urmă cu 5 ani. Am făcut asta pentru că testam produse de la ei (smartphone-uri ce veneau cu SIM Orange) și am descoperit că serviciile lor pe telefonie mobilă erau superioare față de ce aveam la momentul respectiv + faptul că mereu aduceau cele mai noi tehnologii (VoLTE, VoWiFi, eSIM etc). Nu aveam pe nimeni în familie care să fie pe Orange și totuși am făcut un pas în această direcție. 

Îmi amintesc că foloseam telefonul la școală pentru a face hotspot (internetul fix era doar un vis), iar Orange era capabil să-mi permită streaming HD de pe YouTube în condiții optime (și asta peste o conexiune 3G). 

Orange Smartphone Tester pot spune că m-a ajutat mult în a redacta materiale pe Gadget.ro și am reușit cu ajutorul vostru să fiu mereu printre cei ce obțineau cele mai ridicate punctaje (vizualizări, comentarii etc). De obicei, un telefon era lăsat la test pentru câteva zile, maxim 1 sau 2 săptămâni, iar prin Smartphone Tester testam cele mai noi produse pentru 1 lună. 

Dacă ar fi să individualizez programele Orange ce mi-au plăcut în mod deosebit m-aș referi la două soluții implementate la nivel educațional. 

Orange SuperCoders – inițiativa despre care v-am scris de-a lungul timpului;

🟠 Orange SuperCoders – l-am și prezentat de câteva ori în etapa inițială și a fost unul dintre cele mai plăcute momente din activitatea mea derulată pe partea de tehnologie. Este clar că avem nevoie să-i învățăm pe juniori să programeze prin joacă de la vârste cât mai mici. Orange a început programul în 2014 și îl derulează fără oprire de atunci. 

🟠 Digitaliadaeste unul dintre cele mai importante și de anvergură proiecte derulate de către Fundația Orange. Prin intermediul său, Orange a dotat laboratoare de informatică din mediul rural și a ajuns prin software valoros pe cei interesați să predea prin cele mai noi metode (în special pe disciplinele matematică și TIC). 

Mi se pare că Orange a avut și are cel mai valoros program educațional dintre companiile ce activează în țara noastră. 

Orange are planuri mari în continuare pentru România, iar pariul făcut în 2021 pe internet fix arată că pregătesc o sinergie nouă de produse. Pe Unele dintre ele le-am văzut în urmă cu câțiva ani buni de zile la Paris. Bineînțeles, aștept să fie în continuare printre cei ce dezvoltă cea mai bună rețea 5G din țara noastră. Acum că locuiesc în București pot să certific că au acoperire bună în această tehnologie, peste întreg orașul + zonele din proximitate. Urmează licitația, iar Orange prin faptul că a dezvoltat și primul 5G Lab pe plan autohton mi se pare că a făcut suficienți pași în a arăta că are intenții serioase. 

La ceas aniversar le doresc să aducă în continuare cele mai noi tehnologii, eu sunt aici să le împărtășesc realizările sau să-i critic, dacă este cazul. Dacă am rămas în rețeaua lor înseamnă că sunt mulțumit de serviciile oferite și le ofer încredere și pe viitor. 

Ești abonat Orange? Care sunt impresiile tale? Ai vechime mai mare față de cei puțin peste 5 ani ai mei? Ce opinie ai față de serviciile oferite de cel mai operator din România? 

Acest articol este susținut de către Orange România. 

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.