În prezent există anumite modele ale mărcilor Honda, Ford, Jeep și Mercedes-Benz ce beneficiază de ISA (Intelligent Speed Assistance), însă până cel târziu în 2024 această tehnologie de adaptare a vitezei va deveni obligatorie pentru toate maşinile noi vândute în Uniunea Europeană.
„Lansarea ISA este un pas uriaș pentru siguranța rutieră și are potențialul de a reduce drastic numărul victimelor și decesele din traficul rutier. Producătorii de automobile au acum oportunitatea de a maximiza potențialul pe care ISA îl prezintă pentru drumuri mai sigure pentru toți.”, a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.
Ce face ISA ?
Tehnologia de adaptare a vitezei este capabilă de multe lucruri, în funcţie de cum este configurată de şofer şi de producător. ISA poate oferi feedback pentru a atenționa privind depășirea limitei de viteză, poate ajusta automat controlul vitezei de croazieră pentru a se potrivi cu viteza respectivului tronson de drum sau poate chiar reduce puterea motorului pentru vehiculele cu viteză redusă. În general această tehnologie se asigură că maşina respectă limitele de viteză legale.
Conform legislaţiei de la nivelul Uniunii Europeană, viitorul standard ISA pe care îl vom regăsi pe toate vehiculele noi din 2024 trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe minime:
- conducătorul auto trebuie atenționat prin intermediul comenzii accelerației sau printr-un feedback dedicat, adecvat și eficient, că limita de viteză este depășită;
- trebuie să existe posibilitatea opririi sistemului ISA (pot fi furnizate în continuare informații despre limita de viteză). Asistența inteligentă pentru viteză trebuie să fie în modul normal de funcționare la fiecare pornire a vehiculului;
- feedback-ul dedicat și adecvat se bazează pe informațiile privind limita de viteză, obținute prin observarea indicatoarelor și semnalelor rutiere, dar și pe baza datelor de infrastructură rutieră, inclusiv din hărți electronice (sau ambele), puse la dispoziție în vehicul;
- să existe totuși posibilitatea de a depăși viteza indicată de sistem;
- trebuie depuse toate eforturile pentru ca, în condiții reale de conducere, sistemul să nu aibă erori sau să diminueze rata de eroare cât mai mult posibil.