Panasonic Lumix S9 – cea mai ușoară și compactă cameră mirrorless full-frame din seria Lumix S, cu IBIS și PDAF

23/05/2024

Am spus din titlu cam care sunt cele mai importante aspecte legate de Panasonic Lumix S9, importante din punctul meu de vedere. Vreau să spun că apreciez camerele compacte cu obiective interschimbabile, folosesc des un Canon M200 și un Sony ZV-E10. Ambele sunt cu senzori crop, așa că nu sunt în aceeași ligă cu Panasonic Lumix S9.

Conform producătorului, Lumix S9 este cea mai mică și mai ușoară cameră foto mirrorless full-frame din seria Lumix S (403 grame) și este disponibilă în culorile Jet Black, Crimson Red, Dark Olive și Classical Blue.

Panasonic Lumix S9 are un senzor CMOS full-frame de aproximativ 24.2 Megapixeli, echivalent cu cel al modelului LUMIX S5II, de la care a preluat și procesorul de imagine. Noua cameră compactă folosește un sistem de autofocus cu detecție de fază (PDAF), deci au trecut vremurile în care sistemul Depth From Defocus (DFD) mai dădea rateuri, așa cum am experimentat și eu când am mai testat camere mirrorless Panasonic. De fapt, sunt chiar curios cum se prezintă noul sistem cu PDAF…

Pe de altă parte știu cât de bine se descursă sistemul de stabilizare optică a imaginii din camerele Panasonic, așa-numitele sisteme IBIS – In-Body Image Stabilisation. La Panasonic Lumix S9 este vorba chiar despre Dual I.S.2, care combină IBIS-ul cu stabilizarea din obiectivele compatibile, pentru a permite timpi de expunere cu până la 6.5 stopuri mai lungi. Totodată, stabilizarea în video este cea mai bună la majoritatea camerelor Panasonic, din punctul meu de vedere, așa că mă aștept ca și la Lumix S9 să fie la fel. Mai mult, la această cameră Dual I.S.2 poate fi combinat mai departe cu E-Stabilization pe video, care vine cu corecția distorsiunii de perspectivă, așa că stabilizarea finală ar trebui să fie apropiată de un gimbal, cu ceva atenție din partea operatorului.

Alte detalii pentru Panasonic Lumix S9 vorbesc despre un nou format de înregistrare – MP4 Lite. Filmând Open Gate în 4:2:0 10 biți la 30p/25p, creatorii pot înregistra videoclipuri de înaltă calitate în formatul optim pentru smartphone și pot redimensiona apoi rapoartele de aspect pentru a se potrivi cu rețelele sociale cu ajutorul aplicației LUMIX Lab.

Apropo de noua aplicație LUMIX Lab, aceasta le permite creatorilor să dezvolte propriile fișiere de culoare LUT unice pe smartphone-ul lor. Acest lucru înseamnă că utilizatorii pot crea fotografii și clipuri video originale și care pot fi partajate, fără a fi nevoie de editare post-producție pe un computer. Viteza de transfer a datelor de la camera foto la smartphone a fost, se pare, îmbunătățită și ea cu noua aplicație.

Specificații complete și mai multe detalii despre Panasonic Lumix S9 pot fi aflate de pe site-ul oficial. Camera este disponibilă deja la precomandă în magazinele de specialitate, la un preț recomandat de 8.499 lei.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.