Diverse

În urmă cu aproximativ o lună aflam că Ministerul Apărării a solicitat în mod oficial acordul Parlamentului pentru a demara procedura de achiziţie a 32 de avioane de luptă de ultimă generaţie F-35. Valoarea contractului este estimată la peste 6.5 miliarde de dolari fără TVA, iar în aceşti bani sunt incluse costurile de achiziţie ale avioanelor, necesarul logistic, pregătirea piloţilor şi a personalului tehnic şi muniţie.

În cursul zilei de astăzi (24 octombrie), Parlamentul României a aprobat solicitarea Ministerului Apărării, astfel că se confirmă oficial cea mai scumpă achiziţie din istoria Armatei Române.

Din păcate aceste avioane nu vor ajunge prea curând în ţara noastră, acestea urmând a fi livrate cel mai probabil în perioada 2030 – 2035. Tranziția spre avioanele de generația a V-a va dura ani și presupune pe lângă contracte semnate din timp și plăți mari făcute în tranșe înainte de a vedea efectiv aparatele livrate și pregătiri ce țin de infrastructură, logistică și de pregătire a piloților.

În prezent ţara noastră are în activitate doar o escadrilă de 17 avioane de luptă F-16, urmând ca alte 32 să ajungă în curând din Norvegia. Avioanele MiG-21 au fost retrase din activitate definitiv.

Sursa: hotnews.ro, sursa foto