Am aflat cum stă piața de smartphone-uri din România pe partea de livrări în primele 3 luni din 2022. Informațiile au venit de la Xiaomi, iar acum a venit rândul unui alt producător din China să se laude cu rezultatele înregistrate pe plan european.

Datele sunt preluate și aici de la Canalys, iar Realme a trimis informații cu privire la performanțele atinse. De fapt, și-au făcut loc în top 5.

🔝 Europa de Vest

  1. Samsung – cotă de piață de 36% și scădere de 7%;
  2. Apple – cotă de piață de 28% și creștere de 6%;
  3. Xiaomi – cotă de piață de 15% și scădere de 11%;
  4. OPPO – cotă de piață de 5% și creștere de 4%;
  5. realme – cotă de piață de 3% și creștere de multe procente (procentul nu-și are sensul în contextul în care presupun că baza de plecare este zero, cel mai probabil nu erau pe canal oficial în Europa de Vest în primele 3 luni din 2021).

Pozițiile Samsung și Apple par de-a dreptul inabordabile în momentul de față de către brandurile chinezești. Xiaomi se află într-o scădere de formă, iar OPPO și realme se află la mare distanță de top 3.

Realme ar fi atins performanțe bune în Franța, Germania, Italia și Spania.

🔝 CEE

Aici este o altă dinamică. CEE este într-o puternică scădere a vânzărilor în contextul războiului pornit de către Rusia în Ucraina. Aveți la fiecare infografic și câte o hartă cu țările incluse.

  1. Samsung – cotă de piață de 33% și scădere de 14%;
  2. Xiaomi – cotă de piață de 28% și scădere de 31%;
  3. Apple – cotă de piață de 8% și scădere de 21%;
  4. realme – 8%;
  5. Transsion – 4%.

Observați că OPPO dispare din top 5, iar realme își face intrarea pe locul 4 în ce privește livrările. Xiaomi se află într-o scădere puternică de formă (în Rusia aveau o poziție fruntașă), scăderi serioase vedem și la Samsung și Apple. Nu știam cine este Transsion. Este un producător de smartphone-uri din China ce vinde bine în Africa. Printre brandurile din ofertă se numără Tecno, Itel, Infinix. Nu știu să fie prezenți în țara noastră, dar nu m-aș mira să o abordeze în perioada imediat următoare.

Este ușor hazliu cum fiecare producător învârte cifreele date de către Canalys spre a ieși cumva în evidență cu livrările din primul trimestru al lui 2022.

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.