Atunci când am prezentat sursa modulară XPG Core Reactor 750W 80 Plus Gold și carcasa XPG Starker Air, vă spuneam că sunt în proces de a pune cap la cap un nou desktop PC. Acele componente erau primele din configurația finală, ce se apropie de sfârșit. Azi vă arăt placa de bază MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi, urmând apoi să vedem la lucru memoriile RAM. SSD-ul are deja recenzie pe site, iar la final voi face un review complet întregii unități, prin care să dezvăluim performanțele atinse prin aportul procesorului Intel Core i7-13700K și a unei plăci video NVIDIA din seria RTX 40 pe care încă nu am primit-o.
Așadar, haideți să vedem cum arată placa de bază MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi, una ce propune unele dintre cele mai noi tehnologii și care vine cu suport pentru cele mai recente componente disponibile.
Specificații placă de bază MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi
Design
În cutia de retail placa de bază se găsește alături de un stick USB cu drivere, două antene pentru adaptorul Wi-Fi integrat, două cabluri SATA, dintre care unul are un capăt la unghi de 90 de grade, două clipsuri pentru fixarea rapidă a SSD-urilor pe M.2, un set de stickere, ghid de pornire rapidă și pliant cu informații regulatorii:
Mi se pare ciudat că nu avem manual complet de utilizare, unul în care să fie scheme detaliate cu fiecare porturi și conectori, ceva de care ai nevoie atunci când asamblezi un nou PC. Desigur că găsești acest manual sub formă digitală pe site-ul MSi, dar pentru un astfel de produs aș fi apreciat să avem din cutie manualul sub formă print.
Vreau să precizez din start partea cu care MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi se mândrește foarte tare. PCB-ul (Printed Circuit Board) se pare că este de nivel server, de cea mai bună calitate. Vorbim despre PCB în 6 straturi, cu cupru gros de 70 µm.
Ca design, MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi se afișează preponderent în nuanțe foarte închise, negrul fiind culoarea dominantă pe ambele părți.
Din punct de vedere al construcției, singurul lucru pe care-l poți reproșa este că nu prezintă placă de protecție pe spate. Astfel, pe partea posterioară, MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi nu este protejat, dar cu așa ceva vin abia plăcile ceva mai scumpe, cu și mai multe pretenții.
În rest, MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi este pe cât se poate de bine studiată și totul este așezat corespunzător.
Sunt mici protecții, puncte de ranforsare pentru cele 9 orificii de prindere pe șasiul carcasei, dar chiar și așa recomandat este să nu strângeți excesiv acele șuruburi.
Radiatoare sunt prezente pe toate componentele importante, cum ar fi cazul VRM-ului și al chipset-ului. Nu lipsesc radiatoare peste fiecare dintre cele 4 sloturi M.2. 2 dintre aceste porturi sunt amplasate sub același radiator, vorbim despre cel mai mare, din partea de jos a plăcii.
Pentru a putea instala facil cooler-ul de CPU, MSI a făcut o treabă foarte bună, lăsând mult loc împrejur și astfel poți opta pentru extrem de multe soluții de răcire, chiar și cele dintre cele mai voluminoase sunt compatibile, din câte mi-am putut da seama.
MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi este optimizată inclusiv pentru cooler cu răcire prin lichid, pentru asta fiind disponibil și conector pentru pompă. Fix asta am instalat și eu în sistem și totul a mers din prima.
De sus în jos, sloturile PCIe sunt aranjate astfel: primul este cel PCIe 5.0 x16, urmează apoi cel PCIe 3.0 X1, pentru ca cel mai jos să fie așezat cel PCIe 4.0 X16.
Nu am cum să nu apreciez că slotul PCIe 5.0 este ranforsat suplimentar și chiar se simte foarte zdravăn, adică fix așa cum trebuie pentru a putea „suporta” stresul la care va fi supus când o placă video precum MSI GeForce RTX 4090 sau una RTX 4080 va fi montată acolo, plăci ce sunt cu adevărat imense și extrem de grele.
Lui MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi nu îi lipsesc nici LED-uri pentru debugging (EZ Debug LED), extrem de folositoare atunci când ceva nu merge în întreg sistemul și singurul mesaj pe care îl primești de la acesta este prin intermediul acelor coduri luminoase.
Pe de altă parte, MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi este o placă de bază fără iluminare RGB. Deci, gamerii care vor astfel de lumini pe absolut fiecare componentă nu vor fi cei mai fericiți. Asta mă face să cred că această placă de bază este potrivită și pentru creatorii de conținut sau alte categorii heavy user, care pun accent pe altceva în locul unor lumini RGB.
6 din cele 7 porturi SATA sunt grupate laolaltă către colțul din dreapta-jos, cu acces din lateral, în timp ce ultimul este pe latura de jos, către aceeași zonă, dar vine îndreptat în sus.
În rest, nu știu câte ar mai fi de adăugat aici. MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi este în mod clar o placă de bază atent studiată, ce nu nu prea are puncte slabe pe partea de design, concepție.
Conectivitate și porturi I/O
Nu aș vrea să repet aici porturile și elementele de conectivitate pe care le-am trecut deja în tabelul cu specificații de la început. Mai degrabă îmi doresc să mai aduc ceva detalii pentru unele dintre ele și să specific și alte câteva ce nu au fost deja bifate în acel tabel.
În primul rând, pe lângă porturile USB de pe panoul spate, mai pot fi adăugate, în funcție de câte și cel fel de porturi sunt pe carcasă, încă 4 x USB-A 2.0, 2 x USB-A 3.2 Gen1 și 1 x USB-C 3.2 Gen2.
În ceea ce privește conectorii pentru ventilatoare, sunt nu mai puțin de 6 pentru cele de sistem. Probabil puțini vor utiliza toate aceste posibilități, eu, de exemplu, am legat cele 3 ventilatoare din carcasă în serie și astfel am folosit un singur conector pentru ventilatoarele de sistem. Totuși, așa cum vom vedea mai jos, în secțiunea BIOS și aplicația software, MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi permite management individual pentru fiecare ventilator de sistem, așa că pot fi utilizatori care să aibă nevoie de astfel de control separat.
Mai avem conector pentru jack audio (dacă este prezent unul pe carcasă, frontal sau sus), unul pentru lumini RGB (JRGB), 3 conectori pentru LED-uri RGB V2 adresabile, conector pentru port Thunderbolt (JTBT, cu suport RTD3), conector TPM cu suport TPM 2.0 (pentru a adăuga un chip pentru securitate hardware suplimentară), conector Chassis Intrusion (JCI), sigur că nu lipsește setul JFP (Jumper Front Panel) și… cam atât. Sper că le-am bifat pe toate.
Mai vreau să precizez aici că MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi vine cu placă Wi-Fi pe M.2 gata montată. Este un model Intel AX211, cu viteze maxime de până la 2.4 Gbps, cu Wi-Fi 6E, adică tri-band, pe 2.4, 5 și 6 GHz. Același chipset include și conectivitate Bluetooth 5.3, deci cel mai recent standard.
Pentru portul LAN, din nou numai de bine. Avem RJ-45 de tip 2.5 Gigabit.
Aș vrea să amintesc și că porturile video sunt dintre cele mai recente și performante. Avem HDMI 2.1, cu suport HDR și rezoluție maximă 4K la 60Hz, precum și DisplayPort 1.4, cu suport pentru rezoluție maximă 8K 60Hz.
Totodată, merită menționată partea audio integrată. Avem un procesor de sunet Realtek ALC4080, cu condensatori de bună calitate de la niponii Chemicon, cu semnal izolat pentru canale (stânga / dreapta). Am încercat sunetul cu căștile personale și nu pot spune decât că ceea ce oferă pe partea audio MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi se apropie foarte tare de calitatea de la o placă de sunet dedicată. Doar audiofilii vor considera că mai este nevoie de o astfel de componentă dedicată.
BIOS și aplicație software
Trecem rapid și prin meniul BIOS. Imediat după ce am instalat Windows 11 pe sistemul a cărui bază este placa MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi, am căutat să văd dacă există o versiune actualizată pentru BIOS. Pe site-ul MSI am găsit că este așa ceva, am descărcat și instalat noua variantă BIOS.
Capturi de ecran din BIOS MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi:
După cum se poate observa, BIOS-ul este foarte avansat și permite multiple setări, ajustări și reglaje. Pe partea de overclocking, există posibilitatea de a alege dintre doua profile prestabilite, dar și de a salva încă două personalizate.
Apoi, poți alege să setezi limite de temperatură pentru ventilatoare, limite de la care acestea să crească obligatoriu turația.
În modul Advanced, pe partea de setări apar mai multe submeniuri, unde ai la dispoziție multe informații și configurări – System Status, Advanced, Boot și Security. Apare apoi meniul Overclocking, după care vine M-Flash (de unde instalezi noi versiuni de BIOS), meniul cu profile de Overclocking și monitorizarea hardware.
Ca și aplicație de management a majorității funcțiilor plăcii MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi, există pe site-ul producătorului softul MSI Center. De fapt, acesta s-a instalat automat odată cu primul update din Windows.
MSI Center mi se pare folositor, în special pe partea de monitorizare hardware și pentru update de drivere și utilitare.
Capturi de ecran din aplicația MSI Center pentru Windows 11:
După cum se poate vedea mai sus, interfața este una prietenoasă, iar informațiile și setările pe care acest utilitar le propune sunt pe cât se poate de necesare.
Preț
Placă de bază MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi – 1.690 de lei pe PCGarage.ro (preț valabil la data publicării acestui review).
Concluzii
MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi poate fi considerat un produs din zona de top a segmentului mid-range ori unul de intrare în clasa high-end. Depinde ce vrei să spui că ai cumpărat :). Din partea mea, pentru că avem o placă de bază ce vine cu extrem de multe opțiuni pe partea I/O și conectivitate, precum și cu cel mai recent chipset de la Intel, care vine ca un upgrade pentru Z690, vorbim despre o placă de bază extrem de complexă. Asta nu înseamnă că nu este totul bine pus la punct, ba din contră. MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi merită „accesorizată” cu cele mai performante componente, până la urmă pentru asta a și fost creată. Prețul nu este pentru oricine, dar nici nu ai cum să oferi atâtea la un cost mai mic, mai ales acum, când vorbim despre un produs recent lansat.
Cele mai importante plusuri și minusuri pentru placa de bază MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi:
PRO
- construcție de cea mai bună calitate cu PCB de top;
- extrem de multe opțiuni pe partea de elemente de conectivitate și porturi I/O;
- chipset de ultimă generație cu suport PCIe 5.0 și DDR5 cu frecvențe de până la 7200 MHz (OC);
- Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.3 integrate;
- sunet excelent prin jack-urile de 3.5 mm.
CONTRA
- fără manual printat în cutie;
- fără lumini RGB (pentru cei ce și-ar fi dorit așa ceva și pentru placa de bază poate fi un motiv de a căuta în altă parte).
Placa de bază MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi a fost testată timp de 5 zile și va rămâne la noi, ca parte a unui sistem de teste. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.