Așa cum vă spuneam atunci când am prezentat sursa modulară XPG Core Reactor 750W 80 Plus Gold, sunt în plin proces de a construi un nou desktop PC. A doua componentă, cea în care își vor face loc toate celelalte, este carcasa XPG Starker Air, una bazată pe șasiu de tip mid-tower. Cred că acesta va fi review-ul ce va avea în fapt un singur capitol de bază, cel Design, întrucât nu știu ce altceva aș putea prezenta care să merite creearea unui alt capitol. Începem, ca de obicei, cu principalele caracteristici.

Specificații carcasă PC XPG Starker Air

Carcasa desktop PC XPG Starker Air

  • Format: Mini-ITX, Micro-ATX, ATX;
  • Tip șasiu: Mid-Tower;
  • Materiale: metal SPCC, panou lateral stânga din sticlă securizată, plastic;
  • Suport HDD/SSD: 3.5/2.5 inch – 2 + 1 (Combo 3.5” + 2.5”);
  • Suport ventilatoare: față – 3 x 120 mm / 2 x 140 mm, sus – 2 x 120 mm / 2 x 140 mm, spate – 1 x 120 mm, două ventilatoare incluse (1 x XPG Vento 120 + 1 x XPG Vento ARGB 120);
  • Suport radiator: față – 1 x 360 / 280 / 240 mm, sus – 1 x 280 / 240 / 120 mm, spate – 1 x 120 mm;
  • Suport componente: lungime maximă placă video 350 mm (320 mm cu ventilatoarele preinstalate), înălțime maximă Cooler CPU 165 mm, sursă cu lungime 160 mm;
  • Dimensiuni: 465 x 400 x 215 mm (Î x A x l);
  • Greutate: 7.37 kg.

Design

Carcasa desktop PC XPG Starker Air

Am primit carcasa în cutia de retail sigilată. Înăuntru, carcasa XPG Starker Air este bine protejată pe timpul transportului, iar accesoriile pe care le primești pe lângă produsul de bază se găsesc într-o pungă fixată în interiorul carcasei. Accesoriile sunt reprezentate de mai multe șuruburi de montaj a diferitelor componente, câteva bride din plastic cu care poți fixa / asigura cablurile, un suport metalic pentru montarea plăcii video în mod vertical, câteva abțibilduri și un ghid de pornire rapidă:

De la bun început trebuie să specific că atât pachetul, cât și carcasa au o greutate destul de ridicată. Carcasa în sine cântărește peste 7 kilograme, deci trebuie să ai grijă când o muți, o ridici, o desfaci.

Pe de altă parte am realizat imediat de ce XPG Starker Air este așa grea. Fiindcă este de o calitate ridicată, nimic la ea nu se simte ieftin, totul este solid. Metalul, despre oricare parte vorbim, este mai gros decât la carcase de buget și chiar decât la unele mid-range pe care le-am mai analizat de-a lungul vremii.

Șasiul, peste care sunt montate panourile și toate accesoriile, este robust, bine gândit încât să nu flexeze mai deloc.

XPG Starker Air vine cu multe panouri detașabile, cu multe elemente ce se desfac spre a avea mai ușor acces la anumite componente. Sursa se montează jos, tot prin acea zonă sunt și suporturile combo pentru HDD sau SSD de 3.5 sau 2.5 inch. Totuși, în 2022 nu cred că vor fi prea mulți care să mai instaleze astfel de soluții de stocare, întrucât norma acum este formatul M.2, iar astfel de SSD-uri se fixează direct pe placa de bază.

Panoul din stânga este reprezentat de sticlă securizată cu grosimea de 4 mm. Trebuie să ai ceva grijă când o scoți de la locul ei, întrucât nu este cu balama, ci se fixează prin glisare și asigurare cu două șuruburi pe partea din spate a carcasei.

La fel este și cu panoul din dreapta, are același mecanism de fixare. Fiind un panou metalic, aici nu mai este aproape niciun risc la montare / demontare.

Panoul frontal, cel cu grila cu design cu fante de aerisire în formă de triunghiuri, se detașează imediat, fiind ținut la locul lui prin câțiva magneți. Sub acesta, există o plasă antipraf, ce glisează în sus sau în jos spre a fi demontată, respectiv montată.

Accesorii de tip plase antipraf sunt și pe latura superioară, unde acest accesoriu se fixează tot prin magneți, distribuiți de jur-împrejurului plasei.

Pentru zona de jos, plasa antipraf se detașează prin glisare și este un pic mai dificil de pus la locul ei. Fiind flexibilă și fiind necesar să fie introdusă prin mai multe ghidaje, este o idee mai greu de refixat.

În ceea ce privește elementele de conectivitate de pe carcasa XPG Starker Air, toate sunt dispuse pe latura de sus, către zona din dreapta. Aici sunt două porturi USB 3.0, un jack audio combo de 3.5 mm (ieșire sunet și intrare microfon), buton pentru iluminarea RGB (ventilatoare), buton Restart și buton Power, ce are o formă de triunghi.

Dacă vorbim despre modul în care poate fi făcut managementul cablurilor, XPG Starker Air propune soluția deja clasică de a avea cablurile prin spatele plăcii de bază, fiind dispuse suficiente locuri prin care să le scoți de acolo foarte aproape de locul unde ai nevoie de ele.

Despre câte ventilatoare și de ce fel pot fi montate, precum și despre alte soluții de răcire (radiatoare), nu mai revin cu detalii, am trecut tot ce era de precizat în zona cu specificații ale carcasei XPG Starker Air.

Dacă ar fi să găsesc și un element pe care nu l-am apreciat neapărat este vorba despre materialul de pe picioarele carcasei. Aceste picioare sunt mari, ridică suficient de sus carcasa cât să existe un flux de aer suficient de ridicat și pe dedesubt, dar buretele pe care se va sprijini carcasa nu generează cea mai bună aderență.

Este adevărat că acest burete poate prelua mai bine eventuale vibrații, dar gripul este redus și nici nu știu cum va rezista acest material în timp. Consider că un cauciuc gros, dar moale, ar fi reprezentat o alegere mai bună.

În rest, nu știu ce ar mai fi de adăugat despre carcasa XPG Starker Air. Designul nu este deloc extrem, în afară de panoul frontal, ce vine cu un desen cu câteva forme geometrice deloc agresive, nimic nu vrea să atragă prea tare atenția asupra sa.

Preț

Carcasă PC XPG Starker Air464 lei pe evoMAG.ro. Pe eMAG.ro este vândută de un partener Marketplace care cere nu mai puțin de 822 lei pe versiunea neagră, respectiv 907 lei pe varianta de culoare albă.

Concluzii

Carcasa desktop PC XPG Starker Air

XPG Starker Air este o carcasă PC ce vine cu un foarte bun raport calitate / preț. Nu este cea mai ieftină, dar este un model mid-range ce nu are puncte slabe evidente. Dacă dimensiunile și formatul sunt ceea ce căutați, eu pot recomanda fără rezerve acest produs.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru carcasa PC XPG Starker Air:

PRO

  • calitate înaltă de fabricație, carcasa este robustă, totul se simte solid;
  • design plăcut și bine gândit, cu multiple opțiuni pentru montarea componentelor și a accesoriilor;
  • filtre antipraf pentru toate zonele pe unde intră aer în carcasă;
  • foarte bun raport calitate / preț.

CONTRA

  • zona de contact a picioarelor este acoperită cu un burete ce nu oferă o aderență grozavă.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.