Din timp în timp mă trezesc că primesc la review anumite gadgeturi ce fac parte din categorii de produse cu care nu am mai avut vreodată contact. Nu cred că trebuie să vă spun că astfel de teste sunt cu mult mai dificil de realizat, fiindcă nu ai o metodologie gata aranjată, nu știi exact ce anume trebuie să ai în vedere… Pe scurt, realizarea unui review precum cel ce urmează este cu mult mai dificilă față de recenzia unui smartphone, laptop, căști, monitor sau ce mai testez eu în mod frecvent.

Acum, că m-am scuzat întrucâtva în cazul în care această recenzie nu se va ridica la nivelul așteptărilor voastre, urmează prezentarea mixerului audio pe 6 canale, cu inteligență artificială, ATEN MicLIVE UC8000. Acesta a primit până acum numeroase premii la nivel internațional, precum Good Design Award în 2021, Best of Show InfoComm 2022, Best Choice Award la Computex 2022 și câștigător Innovative Product Awards 2022 acordat de publicația Sound & Video Contractor.

Totodată, ATEN este una dintre companiile ce inovează constant în domeniul în care activează, mărturie stând sutele de patente pe care le-a înregistrat de-a lungul timpului.

Specificații Podcast AI Audio Mixer ATEN MicLIVE UC8000

  • Eșantionare audio: 24-bit / 96 kHz;
  • Răspuns în frecvență: 20Hz – 20kHz;
  • Interval dinamic: 90 dB;
  • Impedanță: 3 KΩ;
  • Conectivitate: 2 x XLR Combo, 1 x Line-In jack 3.5 mm TRRS, 2 x Line-Out (Headphone monitoring) jack 3.5 mm TRS, 1 x USB Type-C;
  • Funcții speciale: AI SmartEQ – optimizare în timp real a calității audio preluate de microfoane, Jingle pads – 8 taste complet programabile pentru diferite sunete / melodii, 24 de programe de voce FX – 6 ajustări efect reverb, 6 ajustări efect pitch, 12 ajustări în efect voce bărbat / femeie;
  • Dimensiuni: 180.9 x 130.5 x 62.7 mm;
  • Greutate: 420 grame.

Review video

Design

AI Audio Mixer ATEN MicLive UC8000

Am primit dispozitivul în cutia de retail în care mai găsești doar un cablu scurt USB-C la USB-C, un ghid de pornire rapidă și un alt pliant cu anumite informații:

ATEN MicLIVE UC8000 este un mixer compact și ușor, cu siguranță mai micuț decât ai crede din fotografiile de produs. Eu aș spune că este un dispozitiv ce poate fi luat fără probleme oriunde ai nevoie de el, nu presupune un efort suplimentar să-l transporți.

Pe partea superioară este negru, în timp ce marginile laterale sunt albe, la fel și pentru zona de jos. Aici sunt patru piciorușe ce conferă o bună aderență pe masă / birou, dispozitivul nu pleacă prea ușor din locul lui.

Elementele de conectivitate sunt dispuse pe partea opusă utilizatorului, dar și pe laterala din dreapta.

Toate butoanele și roțile de control sunt desigur pe zona superioară, aceasta fiind ușor înclinată către utilizator, fiecare comandă fiind astfel mai ușor de folosit.

Sunt în total 5 rotițe și 18 butoane ce îți permit control asupra tuturor funcțiilor, dar mai sunt setări suplimentare pe care le poți accesa din aplicația dedicată acestui produs.

Am descărcat acest program și l-am parcurs, descoperind că vine cu o interfață prietenoasă, sugestivă, simplă, dar care reușește să reunească setări complexe.

Capturi de ecran din aplicația ATEN OnAir Audio pentru Windows dedicată produsului ATEN MicLIVE UC8000:

Deși mai sus sunt doar câteva capturi de ecran, aplicația, așa cum am spus, îți pune la dispoziție multe setări. Acestea sunt însă bine structurate încât să nu complice inutil interfața cu meniuri, submeniuri și alte ecrane.

Revenind la produsul în sine, mai spun despre ATEN MicLIVE UC8000 că, deși este realizat la exterior doar din plastic, produsul nu se simte deloc ieftin sau mai puțin profesional.

Sunet

AI Audio Mixer ATEN MicLive UC8000

Cea mai importantă caracteristică a unui mixer audio ține de calitatea sunetului. Aceasta depinde în mod clar și de microfonul / microfoanele pe care le utilizezi, așa că menționez că testele le–am efectuat cu 2 unități Tascam TS-80. Acestea sunt de tip condenser și sunt suficient de performante cât să nu le putem considera vinovate dacă nu primim calitatea dorită de la ATEN MicLIVE UC8000.

În fine, cel mai simplu mod prin care vă puteți da seama cât de bine se descurcă mixerul ATEN în combinație cu microfonul Tascam TS-80 este să urmăriți review-ul video postat mai sus. De fapt, motivul pentru care am ales să creez acel video este fix acesta, am considerat că doar așa vă puteți face o impresie corectă.

Dacă este să analizez rapid aici sunetul, totul este simplu: ATEN MicLIVE UC8000 se descurcă excelent, aș spune că este o unealtă grozavă pentru toți cei ce fac streaming live. Fie că vorbim despre podcasturi, fie despre conferințe sau ședințe online, streaming de orice fel, sunetul pe care îl generează acest mixer este cu mult superior celui pe care l-ai obține cu microfonul conectat direct la o placă de sunet convențională.

Dar ATEN MicLIVE UC8000 este mai mult decât un simplu mixer audio. Principala atracție a acestui dispozitiv ține de funcția ce optimizează live, în real time, sunetul captat. Este folosit un algoritm AI pentru a regla totul în timp real și astfel să ai live un sunet cu mult mai bun decât dacă funcția este oprită.

De fapt, ATEN spune că acest mixer este primul din lume ce folosește Inteligență Artificială pentru a genera un sunet optimizat în mod live.

Am testat cu interes modul AI SmartEQ și fără discuție merită ținut activ tot timpul. Din aplicația ATEN OnAir poți alege dintre 3 moduri de intervenție a acestei funcții: Low, Medium și High. Din partea mea este suficient modul Low, întrucât mai sus de atât mi se pare că vocea pare din ce în ce mai artificială, deși nu pot spune că sună rău.

Celelalte funcții ce merită atenție țin de cele 8 efecte speciale pe care le poți activa oricând prin apăsarea unuia dintre cele 8 butoane dedicate.

Pentru fiecare buton este setat din fabrică câte un sunet (aplauze, bătăi de inimă, bătăi de ceas etc), dar din aplicația ATEN OnAir le poți modifica complet. Poți uploada cu totul altele, poți regla volumul fiecăruia sau dacă să ruleze o singură dată ori în buclă.

Oricum, pentru mai multe detalii vă rog din nou să parcurgeți review-ul video unde sunt, zic eu, suficient de multe informații și exemple.

Conectivitate

AI Audio Mixer ATEN MicLive UC8000

Aici este simplu: sunt 6 canale audio – 4 intrări (2 x XLR, 1 x Jack 3.5 mm TRRS și 1 x USB-C) și 2 ieșiri (2 x jack 3.5 mm TRS pentru monitorizare). Toate intrările sunt dispuse pe marginea opusă utilizatorului, în timp ce jack-urile de 3.5 mm cu rol de ieșire sunet, pentru monitorizare, sunt pe laterala din dreapta. 

Mi s-a părut că fiecare element de conectivitate este corect amplasat, nu se încurcă unul cu celălalt, le poți avea pe toate ocupate fără ca vreunul din fire să fie în drumul celuilalt.

Mi-ar fi plăcut să existe posibilitatea de a înregistra sesiunile direct prin intermediul dispozitivului, eventual pe un stick USB sau pe un card de memorie. Totodată, nu ar fi fost rău să vedem conectivitate Bluetooth, dar, cel mai probabil, va exista la un moment dat și un model cu astfel de modul integrat.

Preț

Podcast AI Audio Mixer ATEN MicLIVE UC8000 – circa 270 de dolari preț recomandat.

Concluzii

AI Audio Mixer ATEN MicLive UC8000

Mixerul cu 6 canale audio ATEN MicLIVE UC8000 nu mi se pare deloc scump raportat la tot ce face și cum face. Nu este nici ieftin, cât să și-l permită toată lumea, dar asta fiindcă este o unealtă specializată, ce se adresează acelora care au nevoie de tot ce poate face acest dispozitiv. Iar fiindcă acesta poate face multe și la un nivel înalt de calitate îl face să merite investiția. Până la urmă, cu mai puțin de 300 de euro te poți alege cu un sunet cu mult superior în sesiunile live, iar asta contează enorm. Degeaba ai imagine perfectă, degeaba transmiți informații prețioase, dacă sunetul nu este la același nivel. Cel puțin asta este părerea mea.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Mixerul audio ATEN MicLIVE UC8000:

PRO

  • construcție de bună calitate, dispozitivul se simte ca unul profesional;
  • preia și redă sunetul la o calitate foarte înaltă;
  • funcția de optimizare live a sunetului cu AI merită activată tot timpul, chiar face diferența;
  • 8 butoane dedicate unor efecte speciale ce pot fi personalizate în detaliu;
  • aplicația de PC compatibilă este simplu de înțeles și utilizat, dar propune extrem de multe setări și reglaje.

CONTRA

  • nu era rău să existe suport pentru stocarea înregistrărilor direct prin intermediul dispozitivului, pe un stick de memorie sau un card.