gAuto

Guvernul lucrează de zor la noile programe Rabla Clasic şi Rabla Plus, iar anul acesta vor fi câteva modificări importante.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că în februarie – martie vom avea toate detaliile pentru cele două programe, însă a oferit şi câteva noutăţi pe care le vor descoperi românii interesaţi să îşi achiziţioneze maşini noi:

🚗 În cazul Rabla Clasic se pare că există buget pentru creşterea primei de casare cu 15%. În 2022 aceasta a fost de 6000 lei pentru o singură maşini şi 9000 lei pentru două maşini, iar la un calcul simplu aflăm că în 2023 se vor primi 6900 lei pentru o singură maşini şi 10.350 lei pentru două maşini;

🚗 Bugetul pentru Rabla Plus va fi crescut (nu ştim cu cât), însă va fi introdusă o limită de eligibilitate de 75.000 euro TVA inclus. Asta înseamnă că maşinile electrice sau hybrid premium nu prea se vor mai încadra (Porsche Taycan, Tesla Model X, Tesla Model S şi altele).

🚗 În programul Rabla Plus vor deveni eligibile şi flotele comerciale electrice (inclusiv camioane electrice).

Modificările nu mi se par rele, creşterea primei de casare este oarecum normală ţinând cont de explozia preţurilor, în timp ce limita de la Rabla Plus va afecta puternic dealerii de branduri de lux, de mărci premium.

Surse: 0-100.ro, digi24.ro