Tranziția de la mașini cu motoare pe benzină sau diesel la mașini electrice se pare că va avea loc mai repede decât au estimat și producătorii auto.

În acest sens unii au fost mai bine pregătiți iar alții încearcă să acopere eventualele pierderi. Cine ar fi estimat acum 10 ani că un producător cum este Tesla ar avea un cuvânt atât de puternic pe piața auto?

Această marcă are cheltuieli apropiate de zero cu reclamele și promovarea și totuși nu a făcut față cererilor. Peste 1,3 milioane de automobile electrice vândute în anul ce tocmai s-a încheiat nu este deloc o cifră neglijabilă.

Dacă de Tesla am auzit cu toții, de BYD nu au auzit (cel puțin în Europa) decât pasionații de automobile sau cine a căutat cu adevărat să cumpere un automobil electric. BYD a făcut pași mici dar siguri și a devenit numărul 2 mondial în producția de automobile electrice cu aproape un milion mașini vândute anul trecut. Așa cum Tesla a cumpărat în anul 2010 fabrica din California de la Toyota și GM, BYD dorește să cumpere acum fabrica deținută de Ford în Germania.

Înțelegem decizia BYD de a se extinde puternic pe piața din Europa, iar acest lucru nu putea fi făcut decât producând local. Importurile din China devin costisitoare datorită transportului, iar taxele vamale la nivelul U.E. cresc destul de mult costul total de achiziție al unei mașini. În plus, are și resursele necesare deoarece profitul net realizat pe anul trecut a depășit 15 miliarde de dolari, o creștere de peste 400% față de 2021.

Ceea ce nu înțelegem este decizia Ford de a renunța la un punct de producție important, acela din Saarlouis. Reprezentanții Ford au fost deocamdată zgârciți cu declarațiile spunând doar că sunt în discuții cu potențiali cumpărători.

La Saarluois, Ford produce modelul Focus, un model important în gama pentru Europa, urmând ca producția acestuia să înceteze în anul 2025.

Oare Ford face un pas în spate pentru a reduce pierderile generate de orientarea clienților europeni către modele electrice?

Ford (ca și Toyota) nu are în gamă decât un model electric – Mustang Mach E, iar acesta este, conform declarațiilor oficialilor Ford, un model vândut în pierdere.Dacă această tranzacție va avea finalitate, probabil se va crea un precedent care îi va determina pe marii producătorii auto să-și reevalueze activele.

Sursa: TheDriven.io

Categorii: gev

Despre autor

Cosmin Pană

Este pasionat de automobile, soluții de energie verde și..., case pe structură de lemn. Așa că deja anticipați care sunt nișele de care se va ocupa pe site.