Îmi aduc aminte că am mai testat câteva proiectoare portabile de-a lungul vremii, dintre care două de la BenQ – GV1 și GS2, și câte unul de la ASUS, ViewSonic și Vivitek. Ce înseamnă asta? Eu cred că înseamnă că există suficienți clienți pentru astfel de produse, chiar dacă ele tot rămân unele de nișă.
Observăm că sunt multe opțiuni dintre care poți alege, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Le putem descoperi împreună și pe cele ale proiectorului portabil BenQ GV30 din rândurile ce urmează.
Specificații proiector portabil BenQ GV30
- Sistem de proiecție DLP de la Texas Instruments;
- Sursă de lumină OSRAM LED;
- Rezoluție: nativă 1280 x 720 pixeli, suportă rezoluție de la sursă de la VGA 480p până la 4K UHD 2160p;
- Culori afișate: 16.7 milioane;
- Luminozitate: până la 300 ANSI Lumens;
- Contrast: 100.000:1 (FOFO);
- Durată de viață lampă: până la 30.000 de ore în modul Eco, până la 20.000 ore mod Normal;
- Diagonală: de la 30 inch (76 cm) la 100 inch (254 cm);
- Sistem de operare Android TV 9.0;
- Chipset AMlogic S905Y2, 2 GB memorie RAM DDR4, 16 GB spațiu intern de stocare eMMC 5.1;
- Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 4.2, 2 x HDMI, 1 x USB-C cu suport DisplayPort și PD cu input maxim 45W, jack audio de 3.5 mm;
- Sunet: 2.1 cu putere totală de 16W, cu 2 x 4W + 8W Woofer;
- Consum tipic: 65W;
- Baterie integrată ce oferă până la 2.5 ore de autonomie în redare;
- Dimensiuni: 195.8 x 185 x 120 mm (Înălțime x Lățime x Grosime);
- Greutate: 1.6 kg.
Design
La mine a ajuns pachetul de retail în care am găsit cutia cu dongle-ul, câteva pliante cu diferite informații, o micuță unealtă pentru desfacerea capacului lateral al proiectorului, geanta de transport în care erau proiectorul, adaptorul de alimentare cu cablul de priză aferent, suportul pe care se așează proiectorul și telecomanda cu baterii compatibile:
Haideți să vă spun pentru ce este micuța piesă din plastic de culoare portocalie din a doua imagine de mai sus. Cu ajutorul ei vei putea desface capacul lateral în spatele căruia vei instala dongle-ul pe HDMI ce transformă proiectorul într-unul smart.
Capacul lateral nu se desface cel mai simplu și ușor, așa că această operațiune recomand să se desfășoare cât mai rar cu putință. Odată desfăcut acest capac, adaptorul smart se montează imediat, nu aceasta este problema.
Mai vorbim despre accesorii și precizez că geanta de transport este de foarte bună calitate. Este rigidă și protejează bine tot ce este în interior. Aici poți fixa strașnic în locașul său proiectorul, iar în spații separate poți așeza suportul, încărcătorul cu cablul său, telecomanda, precum și alte câteva mici accesorii.
Baza pe care se poziționează proiectorul în poziția ”de lucru” este din cauciuc tare și oferă o aderență excelentă pe aproape orice suprafață. Sistemul de fixare a proiectorului BenQ GV30 pe acest suport este deosebit de simplu și de eficient. Un magnet atrage practic proiectorul pe poziția sa, însă, în același timp, designul bazei și al dispozitivului permit o ajustare a unghiului de proiectare de nu mai puțin de 135 de grade.
Telecomanda ce vine la pachet cu BenQ GV30 pune la dispoziție exact atâtea butoane cât să nu te încurce, dar și suficiente cât să parcurgi cu ușurință interfața sistemului de operare și meniul OSD.
BenQ GV30 a primit un design inteligent și interesant în același timp, privit din lateral are formă circulară, întreruptă de zona de proiecție, ce iese ușor în relief.
Ambele laterale sunt reprezentate mai degrabă de niște grile ce permit nu doar ventilarea corespunzătoare, ci și redarea neobstrucționată a sunetului din cele 2 difuzoare.
O altă grilă (în spatele căreia este difuzorul woofer) mai este și în zona unde este dispus un ”mâner” tip gaică din piele de culoare galben ”muștar” (sper să nu greșesc în aprecierea nuanței :)).
BenQ GV30 poate fi montat și pe un trepied sau suport cu filet de 1/4 inch, ce se află la baza dispozitivului.
Din punct de vedere al construcției, mai nimic de reproșat. BenQ GV30 este solid, asamblat zdravăn și se pare că poate rezista fără daune majore la o cădere de la o înălțime de cira 0.7 metri.
Plasticul din care este confecționat la exterior este de bună calitate, se simte plăcut la atinge, fiind mat. Finisările sunt și ele cel puțin corecte și astfel BenQ GV30 se prezintă foarte bine la acest capitol.
Imagine
Cifrele din fișa tehnică ce fac referire la caracteristicile de imagine ale proiectorului nu te pot da pe spate, dar trebuie să ne amintim că vorbim despre un dispozitiv portabil, ce poate funcționa independent de o sursă de energie.
Fără a mai repeta specificațiile, trec direct la analiza imaginii. Rezoluția 720p este suficientă până la diagonale de circa 1.8 metri, poate chiar și un pic mai sus de atât. Apoi, dacă nu te depărtezi suficient de suprafața de proiecție, începi să observi că imaginea nu este suficient de bine conturată, detaliile fine se pierd ușor.
Dacă vorbim despre luminozitate, aș aprecia că este suficientă pentru proiecții în medii întunecate. Cei 300 ANSI lumeni sunt destui pentru un proiector portabil, însă desigur că nu pot face minuni în spații bine luminate.
Culorile sunt vii, aici chiar am fost plăcut impresionat. În funcție de modul de imagine ales (Bright, Living Room, Game, Sports, Cinema și Day Time) poți primi nuanțe și balans de alb naturale ori mai puțin corect redate. Pentru filme mie mi-au plăcut cel mult modurile Cinema și Living Room, în rest mi s-a părut că balansul de alb se duce cam tare spre zona rece, încercând astfel să lase impresia unei luminozități și a unui contrast mărite. Mai mult, pe modul Bright se observă o tentă evidentă de verde a culorilor.
Apropo de contrast, acesta mediu. Nivelul de negru nu este decât un gri închis și asta chiar și într-o cameră cufundată complet în întuneric.
Una peste alta, pentru un proiector portabil, BenQ GV30 se descurcă admirabil pe partea de imagine. Sincer, fiindcă poate fi pus în funcțiune în doar câteva zeci de secunde contează enorm pentru mine și astfel pot trece peste micile imperfecțiuni. Dacă în schimb vrei calitate la nivelul unui proiector precum BenQ W2700 CinePrime True 4K HDR, atunci trebuie să dedici o cameră specială pentru astfel de vizionări și să nu te aștepți că poți lua cu tine peste tot un așa dispozitiv.
Sunet
Aș putea să spun că sunetul depășește în mod evident calitatea imaginii în cazul BenQ GV30. Asta fiindcă cele trei difuzoare, de tip 2.1, cu putere maximă de 16W, redau un sunet incredibil de bun. De reglajul sunetului s-a ocupat divizia treVolo a BenQ, cea specializată pe așa ceva, și a făcut o treabă nemaipomenită.
Calitatea este nesperat de ridicată, cu un bass puternic și adânc. Nu este de nivelul unui woofer separat, dar chiar nu mă așteptam la așa bass de la acest proiector.
Frecvențele medii sunt clare și bine separate pe fiecare spectru, în timp ce înaltele sunt suficient de fine și de pătrunzătoare.
Volumul maxim nu este doar suficient pentru filme, ci chiar cu mult prea ridicat la maxim. La 100% din capacitate apar ceva distorsiuni, dar la un asemenea nivel pot spune că poți organiza și o mică petrecere într-o cameră de apartament de dimensiuni normale.
BenQ GV30 poate lua rolul și unei boxe cu Bluetooth și sincer chiar își face bine treaba și din această poziție secundară.
Utilizare
Hai să vedem care este treaba cu dongle-ul din cutie, ce vine la pachet cu BenQ GV30. De dimensiunile unui stick ceva mai corpolent, BenQ QS01 se montează ”în proiector” după ce reușești să desfaci capacul lateral.
Acest adaptor pe HDMI, ce trebuie alimentat separat prin portul microUSB, transformă proiectorul BenQ GV30 într-unul smart, ce rulează un Android TV 9.0 custom, simplificat.
Capturi de ecran din interfața Android TV 9.0 a proiectorului BenQ GV30:
Interfața este simplu de parcurs prin telecomandă, sistemul de operare este adaptat pentru o așa operare.
Apreciez că există mai multe opțiuni pentru proiectarea wireless a conținutului de pe alte dispozitive.
Pe de altă parte, Netflix nu poate rula în mod nativ, prin aplicație dedicată. Poți încerca să rulezi din browser, dar mi se pare că te complici cam tare.
Meniul cu setări OSD este și el simplu de parcurs și intuitiv, nu te încurcă cu opțiuni inutile.
Capturi de ecran cu meniul OSD al proiectorului BenQ GV30:
Una dintre caracteristicile care nu are cum să nu-ți placă este cea dată de ajustarea automată a focusului și a keystone-ului pe verticală. Nu doar că aceste reglaje se fac în mod automat, dar ideea este că se și fac la perfecție, fără a mai fi nevoie de intervenții din partea utilizatorului.
Conectivitate
Aș spune că cele mai importante elemente de conectivitate ale proiectorului BenQ GV30 sunt cele wireless. Avem Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, prin care te poți conecta la internet, dar prin care poți și trimite conținut de alte dispozitive către proiector. Bluetooth este, din păcate, doar în variantă 4.2, ceea ce nu este clar un avantaj. Nu pot spune că este bine măcar că există, fiindcă suntem totuși în 2022 și există deja de ceva vreme Bluetooth 5.2, deci nu ne putem mulțumi cu… 4.2.
Pe partea de contact direct avem la exterior un port HDMI 1.4a, un USB-C cu suport DisplayPort și PD (încărcare la maxim 45W – 15V/3A) și un jack de 3.5 mm cu rol de ieșire audio. Lângă acestea este și portul propritar pentru alimentare și încărcare baterie.
Sub capacul lateral, mai găsim un port HDMI 1.4 și unul microUSB, pentru utilizarea dongle-ului inclus în pachet sau, de ce nu, a altuia ce se poate potrivi în același locaș.
Autonomie
Nu am găsit date despre capacitatea acumulatorului integrat de BenQ GV30, ci doar că acesta poate oferi o autonomie de maxim 2.5 ore de redare continuă. Nimic mai adevărat, în anumite condiții (pe modul Eco) chiar am prins o astfel de durată. Și fără a face concesii, tot se pot obține circa 2 ore și 10 – 15 minute, ceea ce este foarte bine, zic eu.
Preț
Proiector portabil BenQ GV30 – 3.250 de lei pe PCGarage.ro
Concluzii
BenQ GV30 nu-i pentru oricine, nu-i un produs de care să ai nevoie cu adevărat, este de nișă, așa cum am precizat de la bun început. Așadar, nici prețul nu poate fi prea mic, nefiind vorba despre volume mari de vânzări din care să poți amortiza mai repede dezvoltarea.
Dacă vrei un proiector portabil cu o imagine cel puțin corectă și un sunet excelent, ce rulează Android TV 9.0 și care poate reda conținut stand alone, atunci BenQ GV30 poate fi una dintre opțiunile de luat în seamă.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru proiectorul portabil BenQ GV30:
PRO
- design inteligent, simplu de poziționat și reglat pe înclinare, geantă de bună caliate direct în pachet;
- construcție solidă, rezistent la căderi de la o înălțime de până la 0.7 metri;
- imagine de bună calitate (vezi și puncte contra);
- autofocus și reglaj automat keystone pe verticală ce funcționează ireproșabil;
- sunet excelent, cu adevărat surprinzător de bun;
- dongle inclus ce rulează Android TV 9.0 cu Chromecast inclus;
- autonomie suficientă.
CONTRA
- capacul în spatele căruia se află locașul unde se montează dongle-ul se desface foarte greu;
- nu există suport pentru Netflix;
- pentru imagine de bună calitate ai nevoie de un spațiu de proiecție cât mai întunecat, luminozitatea este limitată, iar negrul nu este niciodată suficient de adânc.