BenQ este cunsocut drept unul dintre numele importante ale industriei de proiectoare, având modele performante în mai toate categoriile. Pe segmentul DLP este cu siguranță unul dintre liderii pieței, iar proiectorul pe care îl voi prezenta mai departe demonstrează de ce BenQ merită această poziție.

Specificații proiector BenQ W1800i

  • Sistem de proiecție – DLP;
  • Lentile cu zoom 1.3x;
  • Rezoluție – până la 4K UHD 3840 x 2160 pixeli;
  • Culori afișate – 10-bits, 1.07 miliarde, 100% acoperire spectru Rec.709;
  • Luminozitate – până la 2.000 ANSI Lumens;
  • Contrast FOFO (Full On Full Off) – 10.000:1;
  • Durată de viață lampă – 15.000 de ore în modul LampSave, 10.000 ore în modul Eco, 8000 ore în modul SmrtEco și 4000 de ore în modul Normal;
  • Diagonală – de la 60 inch (101 cm) la 200 inch (508 cm);
  • Conectivitate: 2 x HDMI 2.0b HDCP 2.2, 1 x USB Type-A cu alimentare la 5V / 1.5A, 1 x jack audio de 3.5 mm ieșire sunet, port RS232 (DB-9pin), 2 x receiver IR (frontal și sus);
  • Sunet: 1 x 5W;
  • Consum: 380W (maxim), 310W (normal), 215W (Eco);
  • Dimensiuni: 312‎ x 246 x 110 mm;
  • Greutate: 3.1 kg.

Design

Am primit un sample de test în cutia de retail, în care am mai găsit și telecomanda cu baterii compatibile, cablul de alimentare, un dongle HDMI Media Streaming model BenQ QS01, raport de calibrare a imaginii într-un plic de culoare neagră, ghid de utilizare rapidă și alt pliant cu diferite informații:

BenQ W1800i este un proiector compact, mai ales dacă ne raportăm la tot ce integrează. Designul este clasic, singurul element cu care aș spune că iese în evidență fiind zona frontală de culoare maro-portocalie, o nuanță ce aduce un strop de eleganță.

Proiectorul este bine fabricat, nu sunt nemulțumiri pe partea de asamblare și finisări, însă plasticul folosit nu este cel mai pretențios. Nu aș concluziona că lasă impresia de produs ieftin, ci doar că se putea mai bine.

Plasticul de pe partea superioară prezintă un model cu romburi ce formează forme de hexagon prin alăturare:

Aici vedem zona de control, cu câteva butoane ce permit parcurgerea meniului OSD, precum și partea de reglaj al focusului și zoom-ului.

Laterala din dreapta este reprezentată de o mare grilă de aerisire, în spatele căreia poți observa difuzorul și unul dintre ventiilatoare, în timp ce pe laterala din stânga grila este mult mai redusă ca dimensiuni și se prelungește cumva pe colț, către zona frontală.

Partea posterioară a proiectorului este prevăzută cu trei piciorușe reglabile pe înălțime prin înșurubare. Tot aici sunt și șuruburi pentru montare pe tavan, cu ajutorul unui suport compatibil.

Telecomanda din pachet are o formă simpatică, este albă și se așează bine în mână. Dispune de numai câteva butoane, care se dovedesc suficiente spre a parcurge rapid meniul OSD.

Meniul OSD al proiectorului BenQ W1800i:

Aș vrea să amintesc aici despre sistemul de răcire, compus din două ventilatoare ce sunt dintre cele mai silențioase pe care le-am întâlnit la vreun proiector. BenQ W1800i nu te deranjează cu zgomot evident în aproape nicio situație.

BenQ W1800i nu pot spune că impresionează prin ceva ca design, dar nici nu cred că un proiector trebuie să te atragă prin cum arată, ci prin imaginea pe care o redă.

Imagine

După ce în primăvară l-am testat pe fratele mai mare BenQ W2700, aveam mari așteptări de la modelul de față. Și de la bun început vă pot spune că BenQ W1800i nu m-a dezamăgit.

Să vorbim prima dată despre culori, având în vedere că fiecare unitate BenQ W1800i este calibrată individual din fabrică. Astfel, ești sigur că nuanțele afișate sunt pe atât de corecte pe cât se poate.

Culorile sunt naturale în oricare dintre modurile de afișaj, dar asta nu înseamnă că sunt șterse, ci din contră. Culorile sunt intense, vii și nu ai ce să reproșezi din aceste considerente.

Contrastul, deși din fișa tehnică nu se anunță dintre cele mai ridicate, este în realitate suficient de înalt. Clar se poate mai bine, dar, pe de altă parte, avem un dynamic range foarte extins pentru un proiector.

BenQ W1800i este compatibil cu conținut HDR10, iar dacă îi oferi așa ceva, descoperi multe detalii în zonele întunecate și o protejare corectă a zonelor luminoase din același cadru. Toate acestea, fără a fi afectat contrastul.

Luminozitatea maximă nu este dintre cele mai înalte, iar asta este evident în special în încăperile cu ceva lumină ambientală. Pentru o proiecție corespunzătoare este nevoie de o cameră cu puțină lumină, cu cât mai întunecată cu atât mai bine. Până la urmă, pentru un proiector Home Cinema, acest aspect este unul normal.

Imaginea prinde o conturare excelentă cu conținut nativ 4K. Pur și simplu, până la o diagonală de 2.5 – 2.6 metri nu ai cum să te plângi de nimic. Sharpness fin, exact, ce nu are cum să nu-ți placă.

Dacă tot am ajuns la diagonală, trebuie să știți că de la o distanță de proiecție de circa 2.5 metri, primești o diagonală a imaginii de cam aceeași valoare. Pentru o diagonală de 80 inch este nevoie să montezi proiectorul la circa 2 metri, pentru ca o diagonală de 3 metri să fie atinsă la o distanță de proiecție de tot atâția metri.

Nu cred că mai are rost să lungesc acest capitol, închei prin a aprecia că pentru categoria unde concurează și pentru prețul său, BenQ W1800i oferă o imagine excelentă, căreia cu greu îi poți reproșa ceva.

Sunet

Aici, BenQ W1800i nu mai stă așa de bine. Sincer, la ce imagine oferă este neapărat nevoie de un sistem de sunet cu care să facă bună pereche. Difuzorul de 5W integrat este ok doar la nevoie, însă nu oferă nici calitate decentă și nici o intensitate suficientă.

Conectivitate

Proiector 4K BenQ W1800i

La acest capitol trebuie să vorbim mai mult despre BenQ QS01, decât despre cele două porturi HDMI 2.0b, portul UBS-A sau jack-ul audio de 3.5 mm. 

BenQ QS01 este un dongle HDMI Media Streaming ce are locașul său dedicat pe proiector. În spatele unul capac de plastic poți fixa acest stick în portul HDMI și îl poți alimenta prin portul microUSB special conceput pentru asta:

 

BenQ QS01 transformă proiectorul BenQ W1800i într-unul smart, ce rulează o versiune destul de simplă de Android TV. Dispozitivul integrează și modul Wi-Fi, ca să poți accesa internetul pe cât se poate de ușor.

Interfața Android TV este destul de simplu de parcurs prin intermediul telecomenzii ce vine la pachet cu BenQ W1800i:

Sunt disponibile o multitudine de aplicații în magazinul dedicat Google, însă din păcate Netflix nu poate rula direct din dongle / proiector. Trebuie să apelezi la alte metode spre a aduce conținutul din Netflix pe proiector, aplicația nu poate rula nativ din dongle.

Mai sunt și alte aplicații care nu sunt cel mai bine optimizate pe BenQ QS01, iar asta strică din toată experiența de utilizare a funcțiilor smart.

Preț

Proiector smart 4K HDR BenQ W1800i – nu l-am găsit listat în magazinele online din țara noastră, prețul recomandat de BenQ fiind de 1200 Euro.

Concluzii

Proiector 4K BenQ W1800i

BenQ W1800i nu este ieftin, dar, pentru proiector Home Cinema 4K ce acoperă în procent de 100% spectrul Rec.709, ce vine calibrat din fabrică și care oferă și funcții smart, eu zic că nu este chiar scump.

Cel mai probabil, odată ce va ajunge în magazine, vor apărea și promoții, iar atunci BenQ W1800i va fi o opțiune clară de luat în seamă în segmentul său.

Cele mai importante punte pro și contra pentru proiectorul BenQ W1800i:

PRO

  • imagine de foarte bună calitate, culori exacte și plăcute, interval dinamic ridicat și rezoluție înaltă, ce conturează fin fiecare detaliu;
  • dongle HDMI inclus ce transformă proiectorul într-unul smart care rulează Android TV;
  • sistemul de răcire cu două ventilatoare este eficient și foarte silențios.

CONTRA

  • anumite aplicații din Android TV nu sunt bine optimizate, iar Netflix nu poate fi folosit direct din proiector;
  • sunetul generat de boxa integrată nu-i face cinste, mai ales când îl raportăm la imagine.