Îmi doresc tare mult să prind ziua în care fiecare clasă de școală din România să fie dotată cu aparatură și tehincă cât mai noi. Dacă în orașele mari, dar și în cele mici, la unitățile de învățământ mai bine cotate, în sălile de curs au început să apară câte un televizor, proiector, sistem de sunet sau altceva de gen, în zonele rurale situația nu mai este atât de bine pusă la punct.

Am început astfel acest review fiindcă proiectorul pe care îl voi prezenta mai departe se adresează în special mediului educațional, deși este la fel de potrivit și pentru cel business. Desigur că ViewSonic LS500WH poate fi folosit fără probleme și în alte scopuri, iar mai departe voi face analiza în funcție de criteriile standard, urmărind capitolele clasice pe care le presupune o recenzie pe acest site.

Specificații proiector ViewSonic LS500WH

  • Sistem de proiecție RGB LED
  • Rezoluție: 1280 x 800 pixeli nativă, suportă conținut cu rezoluție de la VGA (640 x 480 pixeli) până la Full HD (1920 x 1080 pixeli);
  • Luminozitate maximă: 2.000 ANSI Lumens, 3.000 LED Lumens;
  • Contrast dinamic: 3.000.000:1;
  • Culori: 1.07 miliarde, acoperire 125% standard Rec.709;
  • Diagonală proiecție: de la 30 la 300 inch, 100 inch se obțin de la o distanță de proiecție de 3.34 metri;
  • Durată de viață sursă de lumină: până la 30.000 ore în modul Normal;
  • Difuzor de 2W integrat;
  • Conectivitate: 1 x HDMI 1.4 (HDCP 1.4), 1 x USB-A (output 5V / 2A, intervenții service), 2 x jack 3.5mm (Audio In și Audio Out), 1 x port serial RS232 (DB 9-pin male), 1 x receiver IR;
  • Dimensiuni: 293 x 221 x 115 mm;
  • Greutate: 2.45 kg.

Design

Proiector ViewSonic LS500WH

ViewSonic LS500WH a ajuns la mine în cutia de retail, în care am mai găsit și cablul de alimentare, un cablu HDMI lung de circa 3 metri, telecomanda în care erau deja montate bateriile compatibile și un ghid de pornire rapidă.

Despre designul proiectorului ViewSonic LS500WH nu ar fi prea multe de spus. Aspectul este clasic: în partea de sus există reglajele pentru focus al lentilelor și zona de control unde sunt 10 butoane în total și 3 LED-uri de status; în zona din față vedem lentilele sistemului de proiecție, amplasate în partea dreaptă, și logo-ul ViewSonic, pe centru; lateralele prezintă grile de aerisire, mult mai generos dimensionate pe partea stângă; în spate este zona de conectivitate, cu porturile dispuse ceva cam haotic; pe partea inferioară este dispusă o rotiță ce permite reglajul pe înălțime al proiecției, prin înșurubare / deșurubare, precum și piulițele prin intermediul cărora poți monta proiectorul pe tavan, cu suport compatibil și șuruburi tip M4 x 8mm.

Proiectorul ViewSonic LS500WH este de dimensiuni medii, poate chiar mai compact decât media. Este bine construit, corect asamblat și suficient de atent finisat. Plasticul folosit la exterior nu este cel mai aspectuos sau calitativ, dar nici nu aș spune că era nevoie de ceva mai pretențios pentru ca dispozitivul să-și facă treaba.

Telecomanda ce vine la pachet este micuță, dar prezintă toate butoanele de care nevoie spre a parcurge rapid setările din meniul OSD, precum și scurtături către cele mai frecvent utilizate opțiuni.

Meniul OSD al proiectorului poate fi parcurs din butoanele de pe partea superioară sau din telecomandă. Interfața acestui meniu este simplă, setările sunt logic structurate, deși nu sunt tocmai puține. Chiar și așa, sunt aranjate în submeniuri, acolo unde te-ai aștepta să le găsești.

Interfața meniului OSD de pe proiectorul ViewSonic LS500WH (pozele au fost făcute cu un filtru de polarizare circulară montat pe obiectivul aparatului foto, iar unele dintre ele au avut destul de grav de suferit din această cauză, motiv pentru care îmi cer scuze!):

Închei acest capitol prin a face mențiunea că sistemul de proiecție este rezistent la stropi de lichid, conform cu standardul IPX5.

Imagine

Fiind un proiector gândit în special pentru utilizare în mediul educațional, ViewSonic LS500WH are nevoie să se descurce bine pe partea de imagine cu diferite tipuri de conținut. De la documente, prezentări, grafice, poze (de exemplu hărți sau alte imagini cu conținut ridicat de detalii) și chiar clipuri video, ViewSonic LS500WH are nevoie să le redea pe cât se poate de bine, spre a ține elevii / studenții sau audiența atenți și a le menține interesul pe parcursul orelor de curs, respectiv a prezentărilor corporate.

Aș spune că cel mai important pentru un proiector ca ViewSonic LS500WH este să genereze o luminozitate cât mai înaltă, întrucât nu este mereu posibil să faci întuneric într-o clasă, ba din contră. Ideal este ca prezentarea să se facă cu cât mai multă lumină în sală, pentru ca profesorul să poată apreica cât mai exact toate reacțiile elevilor / studenților, iar în cazul prezentărilor business să poți relaționa în condiții optime cu partenerii.

ViewSonic LS500WH propune o luminozitate maximă de 3.000 LED lumens, ce reușește să fie suficientă chiar și în spații cu multă lumină ambientală. Este adevărat că și tipul de conținut contează, în sensul că cel cu detalii puternic contrastante este mai clar reprezentat, dar în general orice am proiectat într-o cameră luminoasă a fost cel puțin decent redat.

Pe partea de contrast, ViewSonic LS500WH se descurcă chiar surprinzător de bine. Negrul este mai adânc decât mă așteptam, deși rămâne un gri foarte închis, cu atât mai evident când în cameră este ceva lumină.

Culorile sunt vii, vibrante, saturate, nu aș avea ce să le reproșez. Mi s-a părut că în unele cazuri, în anumite moduri de afișaj, apare o tentă mai mult sau mai puțin evidentă de verde. Cel mai echilibrat și corect afișaj al culorilor l-am găsit în modul Movie, dar ViewSonic LS500WH îți dă posibilitatea de a regla în detaliu culorile și balansul de alb, așa că fiecare utilizator poate ajunge la o reprezentare cât mai exactă a nuanțelor.

Gama dinamică este ok, dar nimic impresionant. Cred că s-a dorit mai degrabă un contrast cât mai ridicat, ce de obicei nu se poate obține cu un interval dinamic prea extins în cazul unui proiector.
Deși rezoluția nativă este de 1280 x 800 pixeli, conturarea detaliilor este cu mult mai fină decât aș fi crezut inițial. Optica lentilelor este de bună calitate, întrucât degeaba ai rezoluție înaltă dacă sticla sistemului de proiecție degradează detaliile.

Diagonala maximă până la care imaginea nu are de suferit este de 300 inch, mai mult decât suficientă.

Una peste alta, imaginea pe care ViewSonic LS500WH o oferă este foarte echilibrată, de bună calitate, reușind să fie optimă indiferent de conținut proiectat. raportată la categoria de preț unde concurează acest proiector, imaginea este peste așteptări.

Sunet

ViewSonic LS500WH integrează și un difuzor cu o putere de 2W, care însă nu este ceea ce trebuie. Calitatea sunetului este cel mult mediocră, așadar consider că folosirea difuzorului proiectorului ar trebui făcută doar de urgență. Un sistem dedicat de sunet, oricât de nepretențios ar fi cred că se va descurca mai bine.

Vrea să vorbesc aici și despre zgomotul generat de ventilatorul sistemului activ de răcire. Acesta s-a dovedit dintre cele mai silențioase pe care le-am întâlnit până la această oră, chiar și la turație maximă nu aș spune că devine deranjant.

Conectivitate

Proiector ViewSonic LS500WH

Așa cum am spus și la capitolul Design, porturile de conectivitate pe care ViewSonic LS500WH le pune la dispoziția utilizatorilor sunt dispuse ceva cam haotic. Nu este nimic grav, doar că vedem două jack-uri de 3.5 mm (Audio In și Audio Out) și portul HDMI în colțul din stânga-sus al părții posterioare, un port USB-A (ce oferă alimentare la 5V / 2A și este folosit pentru update-uri de firmware) la același nivel cu cele deja enumerate, doar că mai spre centru, și un port serial pentru anumite accesorii, plasat mai jos decât celelalte, cumva către partea din dreapta. Receiver-ul IR pentru telecomandă este lângă obiectiv, dar preia comenzile și atunci când îndreptăm telecomanda către ecranul de proiecție.

Preț

Proiector ViewSonic LS500WH3.300 de lei pe TehnicaVizuala.ro

Concluzii

Proiector ViewSonic LS500WH

Pentru scopul pentru care a fost creat, ViewSonic LS500WH este ceea ce trebuie. Oferă o luminozitate și un contrast înalte, culori vii și o conturare bună a detaliilor, deși ai putea crede altceva când vezi rezoluția nativă în fișa tehnică. Un mare avantaj este dat de durata lungă de viață a sursei de lumină cu LED, ce înseamnă costuri extremd e reduse de exploatare. Prețul este unul corect raportat la ceea ce poate acest dispozitiv.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru proiectorul ViewSonic LS500WH:

PRO

  • imagine de bună calitate, luminozitate și contrast înalte, culori vii, intense;
  • durată ridicată de viață a sursei de lumină, practic nu trebuie înlocuită;
  • ventilatorul sistemului de răcire este silențios, nu deranjează mai deloc.

CONTRA

  • sunetul redat de difuzorul integrat lasă mult de dorit atât la calitate, cât și ca intensitate.