ANCOM a publicat strategia sa pentru dezvoltarea comunicațiilor digitale până în 2020. Pe acolo se regăsesc și două propuneri cu impact asupra serviciilor de telefonie mobilă.
1. Hărțile interactive cu acoperirea oferită de rețelele de comunicații;
Fiecare operator telecom are o astfel de hartă pe site-ul său, dar nu ar strica un serviciu alternativ din partea ANCOM unde să poți vedea ce rețea oferă acoperirea în zona ta și pe ce serviciu – 2G, 3G, 4G etc. ANCOM își propune ca o hartă interactivă să ofere date legate de viteza de transfer, tehnologiile disponibile, nivelul calitativ al acoperirii (de bază, bună sau foarte bună).
2. Perioadele de probă în contractele de servicii mobile;
Poți să testezi serviciile unui operator telecom pe o anumită perioadă de probă, fără furnizarea de echipamente. Cel mai probabil, semnezi un abonament și primești o cartelă SIM activă într-o anumită perioadă, testezi și vezi dacă serviciile sunt bune și contractul intră în funcțiune sau este anulat.
Mai este o altă propunere aflată în discuție, una cu impact major pentru RCS-RDS.
„Autoritatea va analiza daca includerea serviciilor de acces în banda larga în serviciul universal poate susține obiectivele Agendei Digitale pentru România, astfel încât sa determine extinderea rețelelor de banda larga la puncte fixe în zone defavorizate și, astfel, maximizarea acoperirii la nivel de populație pâna în anul 2020.”
Presupun că ați citit printre rânduri. ANCOM se gândește să liberalizeze piața de internet fix, adică să permită încheierea de acorduri în genul RCS-RDS – Vodafone și Orange – Telekom, dar pe internetul în bandă largă.