Colegul meu Cosmin Băluță și-a expus opinia sa în relația dintre Android și iOS. Consideră că Android va fi în avantaj în lupta pe care o poartă cu sistemul de operare mobile powered by Google. Sunt utilizator de Android atât pe tabletă cât și pe smartphone. M-am jucat cu zeci de modele de telefoane și tablete cu Android, dar mi-au trecut în mână și produsele Apple. Asta pentru că mă ocup de ceva vreme de secțiunea Reviews a Gadget.ro.
Să trecem la subiectul articolului. De ce iOS mai are un cuvânt de spus?
1. Apple are totul in-house. De la Research & Development, strategie de marketing, discuțiile și contractele cu furnizori, magazine de distribuție, companii de telefonie mobilă dispune a subvenționa cât trebuie spre a avea iPhone-urile de la bun început în magazine, etc. Google are Android, aplicațiile din Play Store și Motorola pe care o învârte precum un cartof fierbinte. Până acum a dat dovada că-i este teamă să aleagă modelul Apple. Am impresia că așteaptă mutarea Samsung cu Tizen OS, percepția publicului față de acest sistem de operare și abia atunci vor scoate asul Motorola. Seria Nexus s-a bucurat de succes. Atâta vreme cât prețurile au fost subvenționate de către Google.
2. iOS vine cu o interfață simplă. Android a crescut mult și citeam studii în care se spunea că deja este perceput în piață mai ușor de utilizat și decât iOS, dar rămâne problema update-urilor în platformă și diferențele frapante între diverse telefoane cu aceeași versiune Android, dar cu interfețe grafice distincte. Fragmentarea imensă pare a fi un fel de piatră de moară. Știu că iOS a îmbătrânit, dar ce te faci dacă iOS 7.0 arată superb și vine direct pe iPhone 4, 4S, 5, etc. O singură mutare și au pus Android în șah.
3. Dezvoltatori de aplicații mizează primordial pe iOS în valorificarea muncii lor. Există mult mai puțin spam în App Store și politica strictă a Apple s-a dovedit de bun augur. Google începe să nu mai permită oricui să pună app în store. Au și eliminat peste 60.000 de aplicații de tip spam sau care nu respectau condițiile. Asta dintr-un foc, vorbim de aproximativ 10% din aplicațiile existente în Google Play. Imens.
4. Multe persoane caută un telefon de top cu display sub 4.5 inch. Toate telefoanele Android de top sunt de peste 4.7 inch, Galaxy S4 ajunge la 5 inch, LG Optimus G Pro la 5.5 inch. M-am jucat zilele acestea cu HTC Butterfly și Sony Xperia Z. O să râdeți. Ca să-mi leg șiretele trebuia să le scot din buzunarul de la blue jeans. Prea mari. Lumea dorește un telefon care să încapă în buzunar, să nu deranjeze, să fie ușor de operat de către fete, să încapă în gentuțele lor fără să le ocupe întreg spațiul. Cărămizile nu sunt must have pentru toți.
5. Profit maxim doar la Apple. Compania americană cu sediul în Cupertino scoate cei mai mulți bănuți din hardware. Face un telefon de 200 și ceva de dolari și-l vinde cu peste 600 de euro. Profitul este maxim. Îmi amintesc că parcurgeam o statistică din 2011 legată de investițiile în R&D. Nokia și Samsung depășeau 9 miliarde dolari, iar Apple mergea cu 2.5 miliarde dolari. Plus că Apple are o masă compactă de fani, Samsung și-a format una între timp și asta îngrijorează Google. Apple stă pe un mușuroi mare de bani, peste 100 miliarde. Android îi depășește deja ca volum, număr de unități, etc. Nu punctează la fel de serios și în ce privește veniturile. Ecartul este imens.
Concluzia ar fi că iOS și Apple sunt departe de a-și fi spus cuvântul. Google trebuie să vină cu o strategie câștigătoare în viitorul apropiat.
Update: Nu puneți semnul egal între ce-și dorește un geek pe telefon și un consumator obișnuit.