RCS-RDS și-a refinanțat activitatea prin obligațiuni de 350 milioane euro și împrumut de 1.6 miliarde lei

26/10/2016

Societatea mamă a RCS-RDS se numește Cable Communications Systems NV, iar printr-un consorțiu de bănci format din J.P. Morgan, Citibank, Deutsche Bank, ING Bank, Societe Generale, UniCredit, BT Capital Partners și Raiffeisen au emis obligațiuni în valoare de 350 milioane euro. 

RCS-RDS a contract și un credit de 1.687 miliarde lei / aprox. 375 milioane euro = trei facilități de credit de la Citibank, Banca Transilvania, BRD – Groupe Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen și UniCredit.

Ce a făcut RCS-RDS cu peste 700 milioane euro?

  • rambursarea anticipată a obligațiunilor în valoare de 459 milioane euro cu dobândă de 7.5% emise în 2013;
  • plata unor facilități contractate de către RCS-RDS în 2015 și 2016.

Declarație oficială:

In anul 2013 am debutat cu o emisiune de obligatiuni pe piete internationale, o adevarata premiera la acel moment. Intre timp, investitorii s-au familiarizat cu grupul permitandu-ne sa reducem cu o treime costurile cu dobanda. De asemenea, bancile noastre partenere ne-au ajutat sa realizam una dintre cele mai mari finanatari in lei de pe piata bancara din Romania. Durata de 7 si respectiv 5 ani a finantarilor arata increderea pietei financiare in grupul nostru si planurile noastre de dezvoltare. Stabilitatea acestei finantari pe termen lung ne va ajuta sa oferim in continuare servicii performante, de calitate, la preturi competitive. Le multumim clientilor nostri pentru increderea in serviciile furnizate de companie.” a declarat Serghei Bulgac, Director General si Presedintele Consiliului de Administratie al RCS & RDS S.A.

Bănuiesc că le-au mai rămas ceva bănuți și pentru partea de investiții. Digi Mobil urmează a avea acoperire 4G și pe FDD-LTE în frecvența de 2100 MHz pe lângă TDD-LTE pe 2600 MHz. Nu au bătut pasul pe loc nici în ce privește internetul fix – reducere de tarife și creșteri ale vitezelor de upload și download.

Faptul că au găsit susținere în industria bancară arată că conglomeratul pornit în țara noastră se ține în picioare și nu este în genunchi cum își imaginează unul, altul…

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.