Realme se pare că este brandul preferat de tineri, dacă ne luăm după comunicările oficiale. Ce-i drept, propun produse bine adaptate nevoilor și dorințelor acestui tip de clienți, iar cel despre care vă spun câte ceva mai departe nu se îndepărtează de acest principiu.
Realme 10 Pro 5G este un smartphone lansat cu ceva timp în urmă, iar acum tocmai ce a fost anunțată o variantă cu adevărat specială, o ediție limitată la câteva mii de unități. Erau ceva zvonuri despre acest telefon încă de acum câteva săptămâni, iar acum iată-l, este prezent – Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition.
Specificații smartphone Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition
Date tehnice Smartphone | Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition |
---|---|
Ecran | IPS de 6.72 inch, aspect 20:9, rezolutie 2400 x 1080 pixeli, densitate 392 ppi, rată de refresh maximă la 120Hz |
Procesor | Qualcomm SM6375 Snapdragon 695 5G pe 6 nm, octa-core cu 2 x 2.2 GHz Kryo 660 Gold + 6 x 1.7 GHz Kryo 660 Silver |
Memorie | 8 GB RAM, 128 GB spațiu de stocare |
GPU | Adreno 619 |
Sistem de operare | Android 13 cu interfața Realme UI 4.0 |
Conectivitate | Dual sim 5G (2 x nano SIM / 1 nano sim + 1 x microSD), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Bluetooth 5.1, localizare prin GPS, BDS, Glonass și Galileo, NFC, USB Type-C 2.0 |
Camere foto și video | Cameră principală cu 2 senzori: 108 Megapixeli Wide, f/1.8, 1/1.67 inch, 0.64 µm + 2 Megapixeli adâncime câmp, filmează Full HD 1080p cu 30 fps, Cameră frontală de 16 Megapixeli, f/2.5, filmează Full HD 1080p cu 30 fps |
Baterie | 5000 mAh, încărcare pe fir la 33W |
Greutate | 190 grame |
Dimensiuni | 163.7 x 74.2 x 8.1 mm |
Material video
Design
Nu știu sigur dacă absolut toate exemplarele Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition vor ajunge la clienții finali într-un pachet precum cel ce pe care l-am primit eu. Asta fiindcă, în acest caz vorbim despre o cutie mare, în care, pe lângă pachetul cu telefonul, mai este și o mascotă Realmeow din rășină sau ceva asemănător. Aceasta este și ea într-o variantă cu temă Coca-Cola, așa cum vom descoperi că sunt mai toate componentele cutiei.
Trecând la pachetul în care este telefonul propriu-zis, înăuntru mai găsim o husă din silicon, încărcător rapid pe USB-A, cablu USB-A la USB-C, un ghid de pornire rapidă, certificat de garanție, „agrafă” pentru accesul la slotul sim, un card ce anunță al câtelea exemplar din seria limitată este al tău Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition, precum și două seturi cu abțibilduri Realme + Coca-Cola + Realmeow.
Merită aduse ceva explicații pentru cheița pentru acces la slotul sim, ce are formă de capac de sticlă Coca-Cola, precum și cardul cu numărul de serie, ce propune o siluetă ca de cutie a celebrei băuturi răcoritoare.
În ceea ce privește husa din pachet, aceasta este moale, se potrivește la fix, protejează bine tot telefonul, dar are și un dezavantaj. Nefiind complet transparentă, ci cu o nunață fumurie, aceasta strică ușor din spectacolul pe care îl oferă spatele telefonului. Culoarea de un roșu aprins este estompată ușor, iar dacă ți-ai cumpărat un Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition nu cred că vrei ca aceasta să treacă neobservat.
Apropo de asta, Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition este fără dubiu un smartphone ce nu poate trece neobservat. Este adevărat că de la distanță poți crede că este vorba doar despre un skin personalizat, dar dacă ai ocazia să-l analizezi mai îndeaproape descoperi că spatele este pe cât se poate de atent lucrat.
Materialul transparent, din spatele căruia se afișează logo-ul Coca-Cola, este mat, foarte ușor rugos și nu pare că va prinde prea ușor zgârieturi. Cum se va comporta după timp îndelungat, nu m-aș hazarda să fac presupuneri.
În afară de inscripția Coca-Cola, la partea spate mai apar, ca elemente distincte, două inele de un roșu aprins, chiar metalizat, ce înconjoară lentilele celor două camere. Acestea din urmă nu se profilează prea tare în afară, dar, fără husă, Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition se va sprijini direct pe ele, așa că există șanse să se aleagă cu ceva stricăciuni în timp dacă nu ai grijă.
În rest, Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition nu se distanțează și prin altceva de un model de serie, dacă mă pot exprima așa. De fapt, ar mai fi o inscripție Coca-Cola pe latura din dreapta, către colțul de jos. Din păcate nu am prins-o distinct într-o fotografie, dar poate fi observată la un moment dat în clipul video de mai sus.
Ca formă, Realme 10 Pro 5G, deci și ediția Coca-Cola, se apropie de ceea ce știm de la seriile iPhone 12, 13 și 14, adică colțuri destul de puternic rotunjite și margini plate, la fel ca și spatele. Nu pot să ascund faptul că îmi place această abordare, doar că, pe de altă parte, forma asta nu generează cel mai bun grip, suprafețele de contact cu mâna sunt reduse.
Tot la design, mai precizez că marginile din jurul ecranului sunt înguste spre foarte înguste pe lateral și sus, chiar egale între ele, doar cea de jos este ceva mai lată.
Construcția este de foarte bună calitate, asamblarea și finisările sunt bine executate. Poate doar pe partea de materiale să poți fi ușor dezamăgit, asta fiindcă vorbim despre o ediție limitată, o versiune ce se vrea specială față de cea „de volum”. Totuși, nu trebuie să credeți că Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition se simte ieftin sau prost fabricat, nici pe departe, doar că nu ar trebui să vă faceți speranțe de zonă premium.
Ecran și sunet
Dacă poți trece peste faptul că panoul nu este unul OLED, atunci nu prea îi poți reproșa ceva ecranului montat pe Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition. Este un IPS cu tot ce-i trebuie și se prezintă excelent din mai toate punctele de vedere. Singurul mai slab ar fi dat de unghiurile de vizualizare, ce nu sunt pe atât de extinse. Aici poate contribui și folia de protecție din plastic gata montată din fabrică ce mi se pare că îi ia ceva din calitatea afișajului.
Luminozitatea maximă este foarte ridicată, nu sunt niciun fel de probleme de lizibilitate nici în cele mai vitrege scenarii, adică cu soare puternic de iarnă ce ajunge direct perpendicular pe ecran.
Culorile sunt foarte vii, saturate, dar nu peste măsură, se apropie destul de mult de ceea ce suntem obișnuiți de la panourile cu diode organice. Negrul nu poate fi perfect, dar nici nu apare ca un gri, ci este suficient de adânc. Contrastul, la fel, ridicat, dar nu infinit.
Rata maximă de refresh poate fi de până la 120Hz și poate fi aleasă din meniul cu setări ale afișajului la maxim, la 60Hz sau pe modul Automat, când sistemul decide ce valoare să adopte în funcție de conținutul afișat.
În setările ecranului mai sunt și alte ajustări ce se pot face, cumva cele clasice pentru aproape orice smartphone cu Android:
Ce mi s-a părut ușor ciudat este că albul, din interfață și aplicațiile de sistem, are o tentă de roșu, cumva un roz ce te trimite și el cu gândul la băutura carbogazoasă Coca-Cola. Nu-i deranjant, dar este ciudat în primele momente de interacțiune. Apoi, după ce vezi cât de intens este personalizată întreaga interfață, înțelegi că asta s-a dorit.
Rezoluția Full HD+ este mai mult decât suficientă la această diagonală, mai ales că ecranul are un dot pitch foarte bun și astfel se conturează extrem de fin chiar și cele mai mici fonturi sau detalii.
Un ecran de bună calitate.
Sunetul stereo, ce este redat din difuzorul de pe marginea de jos și din cel de apeluri, este echilibrat, ambele speakere sunt aproximativ de puternice. În schimb, nici calitatea și nici volumul maxim nu sunt grozave, ba din contră. La mai mult de 80% calitatea scade simțitor, iar intensitatea nu este nici măcar atât de ridicată, așa cum am precizat deja. Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition nu produce zgomot, dar se putea clar mai bine.
Pentru cei ce încă preferă căștile cu cablu, Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition le dă ceea ce au nevoie, adică un jack audio de 3.5 mm. De aici este redat un sunet de foarte bună calitate și la un volum maxim mai mult decât suficient. Cu o pereche decentă de căști, te alegi cu o experiență audio peste medie.
Hardware, sistem de operare și aplicații
La procesor, Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition putea mai mult. Nu fiindcă Qualcomm Snapdragon 695 5G ar fi complet dezastru, ci fiindcă vorbim despre o ediție specială. Totuși, înțeleg că schimbările sunt în principal de natură estetică, deci nu se puteau face schimbări și prin interior.
Cu acceleratorul grafic integrat Adreno 619, Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition nu-i nici pe departe un rege al jocurilor complexe, cum nici cel mai sprinten în a instala aplicații ori actualizări nu este. Mai mult, începe să agațe dacă încerci să-l pui mai serios la treabă, adică să deschizi mai multe aplicații atunci când în fundal se mai procesează câte ceva.
Atenție, nu este nimic grav, doar că eu sunt obișnuit cu al meu Realme GT 2 Pro, deși este clar că cele două nu suportă comparație. Oricum, lag nu apare decât puțin și rar, în situația pe care am relatat-o deja, adică cu mai multe sarcini ce se desfășoară simultan. În rest, totul este fluent și rapid.
În fine, revenind la zona hardware, memoria RAM este de 8 GB, foarte bine aici, cum și spațiul de stocare de 128 GB este ok pentru un astfel de telefon. Ar fi fost ideal să vorbim despre memorie de tip UFS 3.1, dar nu-i cazul, fiind varianta 2.2 aici. Pe de altă parte, Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition îți dă posibilitatea de a suplimenta memoria internă cu un card microSD, ce însă va ocupa slotul cartelei sim 2.
Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition:
Sistemul de operare este un Android 13, peste care este aplicată o interfață intens personalizată în tema Coca-Cola. Realme UI 4.0, ce la rândul ei are la bază custom ROM-ul ColorOS 13, vine cu extrem de multe elemente care să transforme total experiența de utilizare.
De la wallpaper unic și exclusiv, la iconițe asemenea, până chiar la tonuri de apel și de notificare cu tema Coca-Cola, acest telefon te surprinde constant în primele ore de folosire. Apoi, pot spune că te obișnuiești cu totul, dar mai totul îți aduce aminte că ai în mână un smartphone special.
Fiind vorba despre un exemplar Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition ce a ajuns la mine înainte de lansarea oficială, aș spune că am primit unul cu niște aplicații preinstalate ce nu sunt neapărat destinate pieței europene.
Așa se face că pe lângă cele de la Google, mai apar și multe altele, ca Agoda, App Market (un magazin de aplicații suplimentar Google Play Store), Blocare Ecran (practic o iconiță ce odată apăsată blochează ecranul fără a mai fin nevoie să apeși butonul fizic Power), Busolă, Clonă telefon, Facebook, Fișierele mele (suplimentar Files de la Google), Game Center, Găsiți dispozitivul, Hot Apps, Hot Games, Jocuri, Lazada, LinkedIn, Magazin teme, Manager telefon, Mesaje (suplimentar Messages de la Google), Muzică, Notițe (suplimentar Notes de la Google), ORoaming, Snack Video, Spotify, TikTok, Videoclipuri și Vremea.
Interfața Realme UI 4.0 cu Android 13 pe Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition:
Multe, prea multe aplicații preinstalate, dintre care mult mi se pare bloatware, adică niște chestii total în plus. Repet, exemplarul ajuns la mine a fost trimis înainte de lansarea oficială și poate fi o versiune Asiei.
Performanță
Așa cum mă așteptam, Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition nu poate impresiona prin scorurile obținute la testele de benchmark uzuale.
Teste de benchmark Smartphone | Realme 10 Pro Coca-Cola Edition |
---|---|
AnTuTu v9.5.6 | 418220 puncte |
AndroBench | Sequential Read - 515.9 MB/s Sequential Write - 469.13 MB/s Random Read- 178.2 MB/s Random Write - 149.16 MB/s |
3DMark | Wild Life - 1216 puncte Wild Life Extreme - 362 puncte |
PCMark Work 3.0 Performance | 9611 puncte |
Geekbench 5 V. 5.4.6 | Single-Core - 689 puncte Multi-Core - 2018 puncte |
Conectivitate
Așa cum ne putem da seama din denumire, Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition suportă spectrul 5G SA / NSA și face asta pe ambele cartele, doar că nu simultan. Wi-Fi este prezent în versiunile 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth este în varianta 5.1 și n u lipsește nici NFC-ul. Localizarea se face prin GPS GALILEO, GLONASS și BDS.
Elementele fizice de conectivitate sunt dispuse astfel: jos sunt porturile USB-C 2.0 și jack audio de 3.5 alături de microfonul și difuzorul principale; pe stânga apare sertarul cu sloturile pentru două cartele sim / cartelă sim + card memorie microSD; sus este microfonul secundar; pe dreapta sunt dispuse butoanele pentru reglarea volumului și cel Power, ce integrează și senzorul de amprentă.
Acesta din urmă are o rată de recunoaștere extrem de înaltă, rar dă greș dacă așezi corect sau măcar aproape corect degetul, iar timpul de răspuns este foarte rapid.
Camere foto și video
În ultimul timp, la acest capitol vini cu multe exemple foto, asta fiindcă majoritatea telefoanelor, cu multe chiar și din segmentul entry-level, au mai mulți senzori pe spate + cel frontal.
La Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition nu este cazul de așa ceva, revenim la clasicul setup cu un senzor pe spate și cel pentru selfie-uri. O să spuneți că pe spate sunt clar evidențiate două camere, doar că una este cu rol de determinare a adâncimii de câmp, deci nu poate produce rezultate de una singură. Mai pe românește, este de formă. Cel puțin aceasta este opinia mea, nu zic că nu face neapărat nimic, dar era mai folositor chiar și un senzor Macro, deși nici pe aceia nu-i laud.
În fine, înainte de a trece la exemple de imagini, haideți să vedem cum se prezintă interfața aplicației Camera de pe Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition.
Interfața aplicației Camera de pe Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition:
Primul set de fotografii este cu cele în lumină suficientă, acolo unde Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition nu se comportă rău, dar nici nu pot spune că impresionează din vreo direcție. Sunt poze reușite, dar cu nimic special.
Poze realizate cu camera principală (wide) de pe Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition:
În situații cu lumină slabă, poate fi activat modul Noaptea, dar, în lipsa unui procesor mai puternic și al unui sistem de stabilizare optică a imaginii, nu se pot face minuni. Așa că avem poze destul de șterse și cărora le ia mult timp să apară în galeria de imagini, tocmai din cauza puterii limitate de procesare.
Poze în low-light cu modul de Noapte activat pe camera principală de pe Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition:
Camera de selfie se încadrează în aceeași notă, fiind ok când ai „fața luminată” :) și din ce în ce mai deficitară când apare întunericul. Totodată, modul Portret nu reușește să determine și să scoată la fix conturul feței și al părului, deci mai apar zone blurate și pe margini.
Poze realizate cu camera frontală de pe Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition (fără / cu modul Portret):
Nici pe partea de filmare Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition nu se poate lăuda cu multe. Aveam un clip video pe care credeam că vi-l pot arăta, doar că l-am înregistrat la rezoluție HD 720p și nu cred că merită să vă pierdeți timpul cu astfel de calitate în 2023. Am ajuns să am un astfel de clip fiindcă am setat inițial rezoluția pe 1080p, doar că apoi am ales un fps de 60. Numai că nu am mai verificat din nou rezoluția… Și așa am aflat că Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition poate filma Full HD cu doar 30 fps. Puțin, atât ca rezoluție, cât și ca fps.
Autonomie
Hai că aici mai revenim pe plus, ca să zic așa. Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition integrează o baterie de 5000 mAh, ce alături de un procesor ce nu cere multă energie, garantează o autonomie de cel puțin o zi de dimineața până seara, chiar și în condiții foarte solicitante de folosire. Cu luminozitatea ecranului pe la 50% am prins un SoT și de peste 6 – 7 ore în funcție de ce a avut de făcut telefonul. Cu o utilizare moderată, două zile întregi nu sunt deloc greu de atins.
Am și rulat continuu clipuri video pe YouTube, cu luminozitatea și volumul din difuzoare pe la jumătate, iar după 40 de minute fusese consumat un procent de doar 5% din baterie. Foarte bine!
Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition vine alături de încărcător rapid ăn pachetul de retail, unul ce poate alimenta cu o putere maximă de 33W. O încărcare de la 10 la 80% a durat în jur de jumătate de oră. Nimic cu adevărat rapid, așa cum am văzut la Realme GT3 Neo, dar pentru un smartphone mid-range nu e rău deloc.
Preț
Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition – de la 225 Euro (echivalentul din rupii, telefonul fiind lansat in India inițial, deocamdată nu avem detalii daca va ajunge și în Europa).
Cea mai tare parte din acest review este aici: nu știm deocamdată dacă Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition va ajunge oficial în Europa și nici atât în țara noastră. Noi l-am primit la test ca un exercițiu de imagine, să zic așa. Oricum, din extrem de multe puncte de vedere, Realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition este același telefon cu un Realme 10 Pro 5G „convențional”, așa că măcar am putut afla cu toții cum se prezintă un astfel de smartphone la majoritatea capitolelor de analiză esențiale. Este adevărat că designul și interfața sunt altele, dar construcția, finisările, materialele, ecranul, sunetul, ansamblul hardware, camerele, conectivitatea și autonomia vor fi aceleași și la ediția limitată și la cea „normală”. Deci, am testat un smartphone special, ne-am bucurat împreună de detalii unice, dar nu știm exact dacă îl vom și putea cumpăra pe canal oficial la noi în țară.