Realme m-a obișnuit până acum cu produse cu un excelent raport preț / specificații și nici la experiența de utilizare nu prea a dezamăgit din ce am testat. Nu aș vrea să vă spun de la bun început dacă Realme 9 5G se încadrează în sau nu în ceea ce am afirmat în prima frază, așa că vă las să descoperiți de ce este în stare din rândurile următoare.
Specificații pentru Realme 9 5G:
Design
Am primit unitatea de test în cutia de retail în care am mai găsit și o husă din silicon transparent, ușor fumuriu, încărcătorul la 18W, cablu USB-C la USB-A, agrafă pentru accesul la slotul SIM, un ghid de pornire rapidă și alt pliant cu diferite informații, printre care și cele de reglementare și de oferire a garanției:
Mi-a plăcut husa din pachet care acoperă bine telefonul, se întinde inclusiv către display pe la colțuri, dar și peste modulul camerei de pe spate, lăsând libere doar lentilele celor trei senzori și LED flash-ul. Dacă tot vorbim de protecție, merită menționat că Realme 9 5G are o folie de plastic gata aplicată din fabrică.
Telefonul nu doboară recorduri în materie de raport corp / ecran, însă aș aprecia că rămâne suficient de compact pentru unul cu ecran de 6.6 inch. Marginea de sub display este cea mai generoasă, însă nici cele de sus sau de pe lateral nu pot fi trecute prea ușor cu vederea. Camera frontală este așezată într-un decupaj în display sub formă de bulină, ce stă în colțul din stânga-sus.
Realme 9 5G nu vine cu nimic special pe partea de design, dar nu pot să nu apreciez dispunerea butoanelor pentru reglarea volumului pe latura din stânga, în timp ce butonul Power este pe dreapta. Este o preferință personală, care însă reprezintă și o modalitate inteligentă de a preveni apăsarea accidentală a altor butoane în locul celui dorit.
Telefonul este bine construit, nu mi-a lăsat impresia că ar avea probleme pe partea de asamblare ori la finisaje. Pe de altă parte nu se simte cel mai solid cu putință, iar asta rezidă din faptul că materialele ce formează atât șasiul, cât și spatele terminalului sunt reprezentate de plastic. Așadar, fără a fi cu adevărat sensibil la încovoiere, Realme 9 5G nici nu se simte cel mai robust.
Ecran și sunet
La unde au ajuns prețurile din ziua de azi, pe Realme 9 5G nu prea l-aș mai încadra în zona mid-range, ci l-aș poziționa mai degrabă în partea de sus a categoriei low-cost. Mda, este un pic forțată această integrare, dar mă tem că de acum înainte cu greu vom mai vedea telefoane inteligente la mai puțin de 1.000 de lei…
În fine, am făcut această precizare pentru a înțelege de ce Realme 9 5G s-a pricopsit cu un panou IPS în locul a ceea ce se pare că a devenit norma în segmentul mid-range. Pe de altă parte, fratele fără conectivitate 5G, mă refer la Realme 9 4G are display OLED așa că efectiv nu mai înțeleg nimic.
Hai să las astfel de filozofii și să vă povestesc mai bine cum este acest ecran IPS de pe Realme 9 5G. Pe scurt, mai reușit decât mă așteptam. Nu-i mai prejos decât un OLED decât la partea de contrast și afișare a negrului perfect și poate pe partea de saturație a culorilor. Dar, dacă nu te raportezi la un OLED ca la element de comparație, atunci nu prea mai ai motive de nemulțumire legate de ecranul lui Realme 9 5G.
Rezoluția chiar nu pune nici cea mai mică problemă, indiferent de conținut. Ba chiar aș aprecia aici că avem o conturare mai fină față de un OLED cu fix aceleași specificații.
Culorile sunt vii, suficient de plăcute, dar, așa cum am spus deja, nu-i nimic de nivel OLED. Nu știu de ce mă tot raportez la OLED…
Luminozitatea este un pic cam mică pentru zilele însorite de vară, când folosești telefonul direct în razele soarelui, dar în rest nu-ți creează dificultăți.
Unghiurile de vizualizare sunt largi, dar… din nou, nu-i OLED. Cred că până la urmă ați înțeles ideea :). Un IPS foarte bun, dar care nu-i OLED.
Doar ca rată de refresh nu am văzut nicio deosebire, aici Realme 9 5G convinge prin tranziții fluide și fără sacadari. Cel puțin nimic care să poată fi pus pe seama ecranului.
Sunetul extern este emis de Realme 9 5G prin doar un singur difuzor, deci iarăși ceva la care nu mă așteptam de la producătorul chinez. Cel puțin nu de la un telefon din seria 9. În fine, sunetul nu-i rău pentru zona asta de preț, nici la calitate, deși nu prea există bass, dar nici ca volum maxim care se dovedește suficient.
Măcar Realme 9 5G nu a renunțat la jack-ul audio de 3.5 mm și bine a făcut din punctul meu de vedere. Chiar dacă nu oferă un sunet de nivel hi-fi, nici nu este nimic grav, iar volumul maxim este cel puțin mulțumitor, cu toate că nu prea are cum să-ți facă timpanele să plesnească (dacă cumva ți-ai dori asta).
Hardware, sistem de operare și aplicații
Cred că cele câteva compromisuri pe care le-a făcut Realme în cazul modelului 9 5G au fost pentru a integra chipset-ul Qualcomm Snapdragon 695 5G. Este un procesor de tip octa-core realizat pe 6 nm și este foarte capabil, rămânând în același timp economic. Pe scurt, eficient. Acceleratorul grafic Adreno 619 ce-l însoțește nu-i cu nimic mai prejos și garantează o experiență fluidă în jocuri, chiar și cele mai pretențioase sunt redate suficient de cursiv.
Memoria RAM, pe de altă parte este de doar 4GB, iar asta se simte în multitasking. Deși Realme 9 5G propune opțiunea de activa încă 3GB suplimentari (luați din spațiul de stocare) asta nu prea se simte în utilizarea cotidiană. Modelul de test a venit cu 128 GB spațiu intern de stocare, care poate fi suplimentat cu un card microSD, ce însă va ocupa slotul cartelei SIM 2.
Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Realme 9 5G:
Dacă vorbim despre sistemul de operare, atunci aici stăm bine. Atât ca versiune Android, fiindcă o avem pe cea mai recentă, dar și ca interfață, Realme UI 3.0 fiind plină de opțiuni, dar păstrând mare parte din aspectul nativ al sistemului de operare de la Google.
Totul se mișcă fluent, dar nu-i nimic cu adevărat instant și mai apar ușoare agățări pe ici-colo. Acum, pentru zona de preț unde concurează Realme 9 5G nu-i ceva neobișnuit, dar la ce așteptări am eu de la Realme și la tot ce am întâlnit în trecut, pot spune că este o surpriză mai puțin plăcută.
Nici ca aplicații preinstalate nu aș spune că este bine, cum nici foarte grav nu mi se pare. Chiar și așa să aduci, pe lângă cele de la Google (care nici ele nu mai sunt deloc puține), unele precum Amazon Shopping, Booking, Clonă telefon, Compas, Facebook, Fișierele mele, Fotografii, Jocuri, LinkedIn, Manager telefon, Muzică, PUBG MOBILE, Recorder, Twitter și Videoclipuri, este cam inutil, să zic.
Galerie cu capturi de ecran din interfața Realme UI 3.0 Android 12 pe Realme 9 5G:
Performanță
Rezultatele testelor de benchmark prin care a trecut Realme 9 5G relevă un ansamblu hardware cel puțin decent:
Conectivitate
Realme 9 5G vine, așa cum este clar încă din denumire, cu conectivitate 5G. Aceasta este posibilă pe ambele cartele, dar nu simultan. Pe 5G telefonul cunoaște benzile n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n66, n38, n40, n41, n77 și n78. Pe Wi-Fi există suport 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, pe 2.4 și 5 GHz, în timp ce Bluetooth este în versiunea 5.1 și suportă codecuri SBC, AAC, APTX și APTX HD. Avem și NFC, iar localizarea se face prin A-GPS, GLONASS și BDS.
Elementele fizice de conectivitate sunt dispuse astfel: jos este difuzorul principal, portul USB-C, microfonul principal și jack-ul audio de 3.5 mm; pe stânga avem butoanele pentru reglarea volumului și sertarul pentru cartele SIM / card microSD; sus este microfonul secundar, iar pe dreapta avem butonul Power, ce acționează și ca senzor de amprentă.
Acesta din urmă nu este deloc ce ar trebui. Are o rată de recunoaștere foarte redusă, aș spune de mai puțin de 20%… Da, ca să fie recunoscută amprenta salvată trebuie să poziționezi degetul la fix, altfel dă eroare și asta cu toate că atunci când l-am înregistrat (de 3 ori) am mutat vârful degetului în toate pozițiile. Este posibil să fie o problemă doar a unității de test, dar nu aș fi sigur de această afirmație.
Camere foto și video
Un alt capitol unde Realme 9 5G nu vine cu ceea ce te-ai aștepta de la un astfel de telefon, este acesta. Senzorii cu reală utilitate sunt doar 2 din totul de 4 anunțați. Îl avem pe cel wide și pe cel frontal de bază, în rest unul Macro și unul alb-negru cu rol de determinare a adâncimii de câmp, adică… unul care să conteze doar la numărătoare.
Aplicația Camera este deja una clasică, ce nu se mai deosebește prea tare în lumea Android, indiferent de producătorul hardware.
Screenshots din aplicația Camera de pe Realme 9 5G:
Pe timp de zi sau în condiții de lumină suficientă, senzorul principal de 50 MP de pe Realme 9 5G reușește rezultate bune spre foarte bune, mai ales raportat la zona unde concurează. Chiar și pozele cu zoom 2X, care nu sunt altceva decât un crop din unele de 50 MP realizate cu același senzor wide, sunt decente.
Poze wide și zoom 2X făcute cu Realme 9 5G:
Pentru scenele în lumină redusă poți activa modul de Noapte, iar rezultatele sunt ok, scot în evidență cu mult mai multe detalii decât te-ai putea aștepta. Nu-i nimic cu adevărat grozav, dar sunt niște capturi cu care nu te faci de râs (dacă înțelegi că ai un telefon de buget).
Poze în low-light făcute cu Realme 9 5G (wide și zoom 2X):
Am pus și câteva poze Macro, care nu aș spune că pot emite pretenții din nicio direcție de analiză, poate doar ca perspectivă, pentru cei pasionați de fotografia close-up.
Poze Macro făcute cu Realme 9 5G:
Camera frontală este în același „asentiment” cu camera wide, generând rezultate satisfăcătoare, dar fără a impresiona cu adevărat.
Poze făcute cu camera frontală Realme 9 5G (cu și fără mod Portret):
Unde din nou dezamăgește Realme 9 5G este pe partea de captură video. Deși clipurile video nu sunt de-a dreptul dezastruoase vorbim despre un maxim Full HD 1080p cu 30 fps. Adică nici măcar un 60 fps pentru o cursivitate mai bună nu avem. Ba da, de fapt avem, dar la rezoluție… HD 720p. Nimic de 2022.
Puteți descărca clipul video de test realizat cu Realme 9 5G de la link-ul următor, valabil 7 zile de la momentul publicării acestui review – descarcă Clip video Full HD 1080p 30 fps filmat cu Realme 9 5G
Autonomie
Uite un capitol unde Realme 9 5G nu dezamăgește. Ba da, un pic, dar în partea a doua a acestui capitol. Autonomia este grozavă pentru Realme 9 5G și asta cel mai probabil datorită acelui chipset Snapdragon 695 despre care am spus deja că este foarte eficient.
O zi de dimineața până seara nu este deloc greu de atins alături de Realme 9 5G, ba din contră. Un SOT de peste 6 ore nu-i ceva extraordinar în acest caz, ba chiar am prins și peste 8 ore, însă este adevărat că aveam luminozitatea ecranului redusă, telefonul fiind folosit mai mult spre seară și noaptea.
Unde nu convinge mai deloc este la încărcare. Nu este nici pe departe rapidă, după testele mele o baterie complet descărcată are nevoie de 30 de minute spre a ajunge abia la 23%, pentru ca după o oră de ținut telefonul în priză să ai doar 47%. Încărcarea completă a durat mai bine de 2 ore, nici nu mai țin minte exact cât a fost, fiindcă este prea mult de la un producător ce are telefoane care se încarcă și la 150W.
Preț
Realme 9 5G – 1.272 lei pe evoMAG.ro
Cea mai mare problemă a lui Realme 9 5G nu ține de experiența de utilizare, de ceva lipsuri hardware, ci ține de preț. Fiindcă dacă ar fi fost poziționat ceva mai jos, aș spune sensibil mai jos, atunci multe dintre minusuri ar fi fost normale pentru acel cost. Altfel, cu corp doar din plastic, ecran IPS (deși bun, un OLED ar fi fost de preferat), un singur difuzor pentru multimedia, doar 4 GB de RAM, practic un singur senzor foto real pe spate și încărcare lentă... Mi se par cam prea multe compromisuri făcute pentru a integra un chipset eficient și destul de capabil, care să ofere și conectivitate 5G. Cam puțin pentru cât se cere la data publicării acestei recenzii pe Realme 9 5G.