Realme se laudă că ar fi producătorul de smartphone-uri 5G cu cea mai rapidă creștere din lume. Nu aș fi în stare să-i contrazic, având în vedere că avem în față o companie înființată în 2018, momentan cu prezență globală și care a ajuns în top 5 producători de smartphone-uri 5G în 20 dintre piețele unde activează.
Am utilizat pentru câteva luni bune un Realme 7 Pro, iar ca telefon secundar sunt extrem de mulțumit de Realme GT. Trebuie să mă credeți însă că asta nu înseamnă că-l voi trata în mod preferențial pe Realme GT 2 Pro. Nu sunt genul care să mă atașez de un brand anume, să încerc a găsi plusuri acolo unde nu există sau să caut aiurea nod în papură. Cine merită atenția mea, o va primi, iar cine nu… nu.
În fine, nu ascund faptul că Realme GT 2 Pro mi s-a părut de la bun început un smartphone extrem de echilibrat, ce ar putea face concurență serioasă numelor importante din piață. Acum, după ce l-am întors pe toate fețele, pot spune că… merită să citiți în continuare recenzia.
Review video
Specificații pentru Realme GT 2 Pro
Design
La mine a ajuns fix exemplarul căruia Emil i-a făcut unboxing. În cutie, așa cum ați putut afla din acel material, mai găsim, pe lângă telefon, o husă din silicon sau plastic, încărcător la 65W, cablu USB-C la USB-A, compatibil cu încărcarea la 65W, agrafă pentru accesul la slotul sim și câteva pliante cu diferite informații:
Husa pe care o primești în pachet este fie din silicon, fie din plastic, fie dintr-o combinație despre care nu-mi pot da seama exact ce este. Husa este opacă, de culoare gri închis, flexibilă, dar ceva mai rigidă față de una clasică din silicon. La atingere se simte mată și nu prinde amprentele.
Realme GT 2 Pro este un smartphone de tip Max, Plus, chiar Ultra, dacă ne referim la dimensiuni. Cu ecran de 6.7 inch nu are cum să fie prea compact, deși s-a încercat pe cât posibil asta. Marginile din jurul ecranului sunt înguste, nu bat recorduri, dar sunt dintre cele demne de un flagship. Latura de jos este cea mai lată, în timp ce sus a fost lăsată pe atât de subțire cât să adăpostească anumiți senzori și grila difuzorului pentru apeluri.
Camera frontală ocupă o mică parte din ecran, fiind poziționată într-un decupaj tip bulină, plasat în colțul din stânga-sus al display-ului. Apropo de acesta, din fabrică este gata aplicată o folie de protecție din plastic.
Spatele modelului de test este dintr-un material de tip biopolimer. Acesta se pare că este prietenos cu mediul înconjurător, fiind biodegradabil. Senzația la atingere este similară cu cea dată de hârtie, iar modelul cu ”V-uri” îi conferă telefonului un grip excelent în mână. Realme GT 2 Pro este printre puținele smartphone-uri din ultimul timp pe care nu m-aș feri să-l utilizez fără husă. Biopolimerul de pe spate nici nu prinde urme ale mâinilor și nici nu se zgârie ușor. Cum se va comporta la o eventuală cădere, nu m-aș hazarda să preconizez.
Modulul în care sunt poziționați cei trei senzori foto de pe spate și acolo unde este LED flash-ul dublu, iese ușor din profilul general al telefonului, dar nu este ceva exagerat. Inelele din jurul sticlei lentilelor ies și ele ușor în relief și astfel vor proteja cât de cât obiectivul în fața zgârieturilor.
Aș vrea să vorbesc în cadrul acestui capitol despre modulul de vibrații de pe Realme GT 2 Pro. Este unul absolut excelent, ce oferă un feedback unic, vibrații scurte și precise, cu intensități diferite în funcție de situație. Pe scurt, experiență de tip premium cum nu mă așteptam să primesc de la Realme GT 2 Pro.
Șasiul este dintr-un aliaj metalic ce-i conferă telefonului o rigiditate structurală cel puțin acceptabilă. Realme GT 2 Pro flexează ușor dacă încerci să-l îndoi, dar nimic ieșit din comun. Probabil că versiunea cu sticlă pe spate (există una și cu așa ceva, în culoare neagru mat) se va dovedi și mai robustă.
Din punct de vedere al calității de fabricație, absolut nimic de reproșat. Realme GT 2 Pro arată și se simte precum orice flagship de la oricare dintre producătorii cu pretenții. Asamblarea și finisările de detaliu sunt realizate la cel mai înalt nivel calitativ, chiar nu am găsit nimic de care să mă pot lega.
Ecran și sunet
Nu am testat eu toate telefoanele vârf de gamă, dar ceva contact am avut cu mare parte dintre ele. Ei bine, ecranul lui Realme GT 2 Pro se poate bate și cred că are mari șanse de câștig în lupta cu orice flagship actual.
Avem în față un panou AMOLED de mare rezoluție, cu rată de refresh variabilă, cu tehnologie LTPO 2.0 ce permite împrospătare între 1 și 120 Hz și cu touch sampling rate de până la 1.000 Hz. Ce să mai vorbim despre culori, ce pot fi reglate după preferințe și care arată excelent, de contrast infinit și de unghiuri extrem de largi de vizualizare? Sunt toate de top.
Singura mică nemulțumire ar putea veni pe partea de luminozitate. Nu din cauză că nu ar fi arhisuficientă chiar și în bătaia directă a soarelui, ci fiindcă producătorul anunță până la 1.400 nits în peak. Sincer, nu cred că Realme GT 2 Pro se poate apropia de acestă valoare, fiindcă am văzut telefonae ce ajung la 1.000 nits, iar acesta nu este acolo. Oricum, nu trebuie să înțelegem că luminozitatea nu este dintre cele mai înalte, ci doar că aici cred că se promit cam multe în fișa tehnică.
Aș mai putea lăuda câteva paragrafe acest ecran, însă ce este de reținut este că interacțiunea cu Realme GT 2 Pro prin intermediul unui astfel de panou este mereu o încântare. Sunt momente în care aprinzi ecranul doar ca să-ți mai desfeți privirea cu imaginile afișate excelent. Glumesc, desigur.
Sunetul extern este de tip stereo, cu un difuzor plasat pe latura de jos, acompaniat de cel pentru apeluri. Acesta nu se ridică tocmai la intensitatea și nivelul calitativ al celui principal, dar este destul de aproape. Totuși, pentru un flagship, sunetul nu este decât… acceptabil.
Există și ceva bass pe acolo, frecvențele medii și cele înalte sunt ok, dar dinamica nu este cu nimic extraordinară. Sunetul este ceva cam plat, nu se ridică la nivelul arătat de ecran pentru a contura o experiență multimedia complet satisfăcătoare.
Nici volumul maxim nu este cu adevărat ridicat. Suficient în multe situații, dar nu pe atât de puternic cât să facă față și într-un mediu zgomotos.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Nu știu ce s-ar fi putut pune mai performant în Realme GT 2 Pro?! Avem cel mai puternic chipset din universul Android în 2022, cu un accelerator grafic ce nu are nici cele mai mici probleme în niciun joc. Memoria RAM este de tip LPDDR5 și poate fi de 8 sau 12 GB, în timp ce spațiul intern de stocare, ce nu poate fi extins prin intermediul unui card microSD, este de 128 sau 256 GB. Noi vorbim aici despre versiunea cu cele mai mari valori.
Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Realme GT 2 Pro:
Realme GT 2 Pro rulează din cutie Android 12, peste care producătorul așează interfața (mai degrabă custom ROM-ul) Realme UI 3.0. Aceasta are o ”aromă” evidentă de Android nativ, dar adaugă multe, foarte multe opțiuni în plus. Nu este nimic intruziv sau care să nu poată fi configurat după preferințe, activat ori nu, așa că personalizarea poate fi făcută în detaliu.
Galerie cu capturi de ecran din interfața Realme UI 3.0 Android 12 Realme GT 2 Pro:
Ca la fiecare smartphone Realme, interfața rulează incredibil de fluent, niciodată nu am întâlnit lag sau întârzieri cât de mici în preluarea comenzilor ori în rularea vreunei aplicații.
Din păcate, deși la Realme 7 Pro nu a fost cazul, acum avem ceva cam mult bloatware. Pe lângă aplicațiile de la Google, pe care le găsim preinstalate pe orice smartphone cu Android, la Realme GT 2 Pro mai apar unele în plus, precum Amazon Shopping, Booking, Clone Phone, Facebook, Games, LinkedIn, Music, Phone Manager și Weather. Nu sunt într-adevăr multe și unele pot fi dezinstalate, dar poate că era mai bine să avem doar baza și să ne alegem noi ce să instalăm.
Performanță
Să vorbesc puțin acum, ca să nu uit, despre sistemul de răcire, unul bine pus la punct la Realme GT 2 Pro. Chiar și în sarcini complexe (teste de benchmark, jocuri grele) telefonul nu se încinge, ci devine ușor cald pe mare suprafață de pe spate. Asta înseamnă că zona critică unde căldura apare, adică cea a procesorului, este ”distribuită” pe o mai mare suprafață, pentru ca schimbul de temperatură intern – extern să se facă mai rapid, mai optim.
Rezultatele testelor de bennchmark rulate dezvăluie unul dintre cele mai puternice smartphone-uri ale începutului de 2022:
Conectivitate
Aici, ar fi câte ceva de care mă pot lega. Este vorba despre lipsa unui jack audio de 3.5 mm, de inexistența unui slot pentru carduri de memorie și despre faptul că standardul Wi-Fi este 6, când mai nou și mai performant este cel 6E.
În rest, Realme GT 2 Pro este un smartphone cu conectivitate dual-sim (două cartele nano sim), ce suportă benzile 5G:
- SA NR: N1/N3/N5/N7/N8/N20/N28/N38/N40/N41/N66(2110-2180MHz)/N77/N78;
- NSA NR: N1/N3/N5/N7/N8/N20/N28/N38/N40/N41/N66(2110-2180MHz)/N77/N78.
Ca Bluetooth avem varianta 5.2, pe NFC există recunoaștere la 360 de grade, de jur-împrejurul telefonului, în timp ce localizarea este de tip dual-band, cu suport A-GPS, GLONASS, BEIDOU, QZSS și GALILEO.
Elementele fizice de conectivitate sunt dispuse astfel: pe latura de jos avem portul USB-C, difuzorul și microfonul principale și slotul pentru cartele sim, pe stânga sunt butoanele pentru reglarea volumului, sus vedem microfonul secundar, iar pe dreapta este butonul Power.
Senzorul optic pentru amprentă, situat sub ecran, într-o zonă destul de ușor de atins, funcționează ireproșabil aproape de fiecare dată. Timpul de răspuns este și el rapid, nimic de comentat aici.
Aș vrea să mai adaug că recepția semnalului Wi-Fi și cea GSM sunt la nivele foarte bune, printre cele mai puternice și stabile din ce am testat în ultimul timp. Sunetul din difuzorul pentru apeluri, în timpul acestora, este de foarte bună calitate, nu ai probleme nici în medii cu mult zgomot ambiental.
Camere foto și video
Și aici avem ceva lipsă. Mă refer la un senzor cu optică de tip telephoto. Pozele cu zoom se fac prin intermediul senzorului wide de 50 Megapixeli, din care se aplică un crop și o procesare a imaginii. În fine, nu mai repet detaliile despre fiecare senzor în parte, sunt trecute în tabelul cu specificații de la începutul recenziei.
Aplicația Camera de pe telefoanele cu Android observ că începe să fie aproape identică în mai toate cazurile. Sunt doar mici schimbări aduse de fiecare producător în parte, însă nimic care să merite menționat în mod special.
Screenshots din aplicația Camera de pe Realme GT 2 Pro:
Analiza pozelor cu suficientă lumină în cadru dezvăluie rezultate dintre cele mai bune, demne de orice smartphone de top actual. Detalii din plin, culori intense, dar corect redate, contrast echilibrat și interval dinamic suficient de extins.
Poze ultrawide, wide și zoom 2X făcute cu Realme GT 2 Pro:
Cert este că pozele wide sunt de departe cele mai reușite, cărora nu le poți reproșa mare lucru. De asemenea, senzorul ultrawide oferă poze de o calitate înaltă, printre cele mai bune pe le-am văzut.
Totdată, sezorul ultrawide poate da o perspectivă și mai largă decât în modul standard. Este vorba despre posibilitatea de a capta poze la un unghi de 150 de grade, prin care surprinzi în mod evident mai mult în cadru. Alegând modul fisheye al camerei ultrawide poți crea imagini speciale, deși nu este vorba tocmai despre o caputră nativă fisheye, ci despre o simulare.
Imagini ultrawide normală, la 150 de grade și tip fisheye captate cu Realme GT 2 Pro:
Realme GT 2 Pro își dă posibilitatea de a activa captura de Noapte în oricare dintre cele trei moduri de fotografie – ultrawide, wide și zoom, iar rezultatele sunt foarte bune.
Poze în low-light făcute cu Realme GT 2 Pro (ultrawide, wide și zoom 2X):
Putem observa că senzorul wide se descurcă din nou cel mai bine, cu singura mențiune că zonele puternic iluminate din cadru sunt supraexpuse, detaliile se pierd complet de acolo.
Un senzor probabil unic pentru moment în lumea smartphone-urilor este cel de tip microscop de pe Realme GT 2 Pro. Sincer, prezența lui nu-ți aduce poate niciun avantaj real, dar la început te ține un pic ocupat. Mai este bun pentru a iniția diferite discuții cu prietenii și… cam atât.
Poze tip microscop făcute cu Realme GT 2 Pro (sunt și cadre normale ca să înțelegeți ce era captat cu camera microscop):
Camera frontală de pe Realme GT 2 Pro nu este tocmai la același nivel cu cele de pe spate. Pozele tip selfie sunt bune, dar nimic cu adevărat special. Mi se pare că se încearcă o conturare forțată a detaliilor, deloc naturală, și astfel se creează un aspect mai puțin plăcut.
Modul Portret separă clar subiectul de fundal și poți seta cât de blurat să fie fudalul prin alegerea unui deschideri virtuale a diafragmei.
Fotografii făcute cu camera frontală Realme GT 2 Pro (cu și fără mod Portret):
Pe partea video, Realme GT 2 Pro poate capta la rezoluție maximă 8K, cu până la 24 fps. Nu sunt adeptul unei astfel de rezoluții, așa că sample-ul pregătit pentru voi este 4K.
Clip video 4K filmat cu Realme GT 2 Pro
După cum se poate observa, clipurile video sunt de o calitate excelentă, autofocusul este exact, iar stabilizarea hibridă optică + electronică își face bine treaba.
Ca o scurtă concluzie aici: Realme GT 2 Pro poate că nu este la nivelul flagship-urilor de la Apple, Samsung, Huawei sau Oppo în ceea ce privește capabilitățile foto-video, dar este foarte aproape acolo. Mai sunt chestii de reglaj fin, dar raportat la preț eu zic că este suficient de bine. Iar dacă prin viitoare update-uri se vor îmbunătăți anumite aspecte, cu atât mai bine.
Autonomie
Având în vedere tot ce are de alimentat bateria de 5000 mAh, recunosc că nu mă așteptam ca Realme GT 2 Pro să vină cu o autonomie atât de bună. Practic, va fi foarte greu să descarci un acumulator plin în mai puțin de 12 – 14 ore, inclusiv dacă forțezi cu ceva jocuri sau multe poze și clipuri video.
Cu o utilizare normală, poate chiar cu unele excese în anumite momente, poți prinde și spre două zile departe de priză. Pentru asta însă eu am setat rezoluția ecranului pe Full HD, rata de refresh pe Auto, iar luminozitatea a fost pe la 50% mai tot timpul, telefonul fiind folosit preponderent în spații închise.
Iar când ai nevoie de priză, Realme GT 2 Pro îți arată cam cât de rapid se poate încărca cu adaptorul din pachet. În 10 minute a pus nu mai puțin de 40 de procente în baterie, pentru ca după 30 de minute acumulatorul să fie aproape plin, adică a ajuns la 89%. Încărcarea completă, de la zero la maxim, s-a finalizat după 43 de minute. Duratele de încărcare sunt excelente, mai ales că vorbim despre o baterie de 5000 mAh.
Preț
Realme GT 2 Pro 12 / 256 GB – 3.800 de lei pe eMAG.ro
- calitate de fabricație la cel mai înalt nivel, nimic de reproșat;
- ecran de top, printre cele mai bune la ora actuală;
- performanță brută constantă, cu temperaturi interne foarte bine ținute sub control;
- sistemul de operare Android 12 cu interfața Realme UI 3.0 rulează tot timpul incredibil de fluent, în plus sunt multe opțiuni disponibile;
- ansamblul de camere de pe spate oferă rezultate foto-video de cea mai bună calitate;
- autonomie ridicată, încărcare extrem de rapidă; ;
- lipsă cameră cu zoom optic, încărcare wireless, jack audio de 3.5 mm și slot pentru card de memorie;
- sunetul din difuzoarele externe este doar de nivel mediu, sub ceea ce așteptam de la un flagship;
- camera frontală nu se ridică la nivelul celorlalte;
- ceva cam multe aplicații preinstalate față de ce eram obișnuit de la Realme;
Eram cu toții obișnuiți ca telefoanele Realme să fie printre cele mai ieftine raportate la concurența cu aceleași specificații. Poate că acum, cu Realme GT 2 Pro, această senzație s-a diluat, însă eu consider că încă avem parte de cel mai bun raport preț / specificații / experiență de utilizare. Și nu uitați că prețul de mai sus este cel de lansare, care va scădea, cred eu, în 2 – 3 luni către zona de 3.000 de lei pentru varianta cu 8 / 128 GB. Iar la un astfel de preț, nu cred că va mai putea comenta cineva.
Nu prea sunt multe de reproșat acestui vârf de gamă de la Realme. Sunt și lipsuri, precum un senzor cu zoom optic, încărcarea wireless, jack-ul de 3.5mm, slot de card de memorie, dar unele dintre aceste elemente lipsesc și la majoritatea competitorilor direcți. Așa că, pentru suma cerută, Realme GT 2 Pro oferă multe, poate cu mult mai multe decât te-ai aștepta.