Telefonul meu de zi cu zi este un Realme GT 2 Pro, iar cel pe care îl prezint aici are mare legătură cu acela. Diferențele la exterior poate că nu sunt dintre cele mai evidente, dar lui Realme GT 2 i-au fost înlocuite destul de multe componente. Asta nu-l face de trecut cu vederea, ba poate din contră. Mai ales acum, când prețul s-a așezat bine față de cel inițial, Realme GT 2 mi se pare o opțiune de luat în calcul în special dacă nu ai nevoie de cel mai recent și mai performant chipset, fiindcă în rest nu mai face prea multe compromisuri.

Specificații smartphone Realme GT 2

Specificatii Realme GT 2

Design

Realme GT 2

Am primit unitatea de test în cutia de retail, în care mai era încărcătorul rapid cu port USB-A, cablu USB-C la USB-A, husă din silicon, cheiță pentru accesul la slotul sim, ghid de pornire rapidă și un alt pliant cu informații diverse:

Realme GT 2

De menționat că în mod normal Realme GT 2 vine cu o folie de protecție din silicon aplicată din fabrică pe ecran, doar că la exemplarul ajuns la mine aceasta lipsea. Husa din silicon moale și plăcut la atingere, cumva mată și catifelată în același timp, este opacă, de culoare gri. În jurul modulului camerelor de pe spate vine cu o bordură ușor înălțată care va ajuta la protecția sticlei lentilelor.

Realme GT 2 este o idee mai lat și mai gros decât modelul Pro, dar asta nu se vede sau se simte decât dacă le ai pe ambele unul lângă celălalt. Important este de menționat că telefonul se așează bine în mână, iar spatele dintr-un biopolimer ce încearcă (și îi reușește destul de bine) să imite hârtia, conferă un grip foarte bun și fără husă.

Mai mult, spatele vine cu o ușoară textură cu modele în V, ce vor acoperi eventuale zgârieturi superficiale ce s-ar putea aduna de-a lungul timpului.

Deși telefonul este bine fabricat, cu o calitate generală foarte înaltă, șasiul din plastic nu poate fi pe placul tuturor. Mai mult, nu generează o rigiditate structurală dintre cele mai ridicate. Realme GT 2 nu este nicidecum sensibil, dar flexează ușor atunci când încerci să-l supui la astfel de stres.

Designul extrem de asemănător cu al fratelui cu gene nobile se păstrează și atunci când vorbim despre amplasarea modulului de camere de pe spate și la felul cum acestea sunt aranjate acolo. Idem și pentru camera frontală, ce este așezată tot în colțul din stânga sus al ecranului, dar și pentru senzorul de amprentă, ce este sub ecran. Diferențele minore se fac la marginile din jurul ecranului, ce sunt o idee mai late la Realme GT 2, precum și la zona unde este senzorul de amprentă, mult mai jos poziționat în cazul de față și deci mai greu de atins.

Butoanele pentru reglarea volumului și cel Power sunt dispuse pe laturi diferite, o abordare pe care o prefer și pe care o apreciez de fiecare dată.

Realme GT 2 nu se duce la capitolul design către zona flagship, deși nu arată rău deloc, dar faptul că nu există sticlă pe spate sau măcar șasiu metalic îl face să se încadreze fix în segmentul unde concurează, adică cel mid-range.

Ecran și sunet

Realme GT 2

Dacă la Realme GT 2 Pro s-a mers pe o soluție de top la data apariției acelui telefon, la versiunea „light” a acestuia, dacă o pot numi așa, ecranul este mai mult decât ok, dar nu se duce către rezoluție înaltă sau rată de refresh complet adaptivă.

Avem un panou AMOLED foarte bun la modul general și de-a dreptul excelent pentru segmentul unde concurează acum acest smartphone. Nu știu ce i-aș putea reproșa acestui display. Este foarte luminos, parcă mai luminos decât cel de pe varianta Pro, nici în bătaia directă a soarelui nu am avut niciun fel de probleme de lizibilitate, contrastul este infinit, ca la orice OLED, iar culorile vii și saturate. În funcție de preferințe acestea pot fi reglate din meniul dedicat al setărilor ecranului.

Rata de refresh poate fi aleasă ca cea mai ridicată, de 120Hz ori de câte ori conținutul afișat o permite, la cea standard de 60 Hz, dacă vrei să economisești ceva energie, sau poate fi lăsată pe Auto. Am găsit această opțiune drept cea mai potrivită, fiindcă ajustează rata de împrospătare exact așa cum trebuie pentru o experiență cât mai cursivă, în funcție de conținut.

Sunetul extern este de tip stereo și este aproape identic cu cel de pe Realme GT 2 Pro. Cel puțin mie așa mi s-a părut. Calitatea este bună, nimic de reproșat pentru segmentul unde este încadrat acest smartphone, dar volumul putea fi o idee mai ridicat. Totuși, nu pot trece sunetul extern la minusuri, nu la prețul actual al acestui terminal.

Nu avem jack de 3.5 mm, așa că nimic de analizat pe această direcție.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Realme GT 2

Aici mai este o deosebire între Realme GT 2 și varianta Pro. Dar, din partea mea, este cea mai puțin importantă. Asta fiindcă Qualcomm Snapdragon 888 încă este un procesor extrem de capabil și va rămâne așa și peste 2, chiar 3 ani. Deci, în niciun caz nu ar trebui să alegi un Realme GT 2 Pro în locul celui de față din cauza chipset-ului. O poți face din cauza celorlalte deosebiri, dar nu din acest considerent.

Acceleratorul grafic Adreno 660 este și el încă suficient de puternic pentru orice fel de joc, iar memoria RAM și spațiul de stocare sunt de același tip cu ce găsim la Realme GT 2 Pro – LPDDR5 și UFS 3.1. Poți alege versiuni cu 8 GB de RAM și 128 sau 256 GB spațiu intern de stocare sau poți merge all-in și să te duci către varianta de top, cu 12 GB de RAM și 256 GB memorie internă, așa cum este exemplarul despre care tot vorbim aici.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Realme GT 2: 

Unul dintre principalele motive pentru care am ales un Realme GT 2 Pro ca telefon personal este cu siguranță interfața Realme UI. Ajuns la versiunea 3.0, acest custom ROM este extrem de bine pus la punct și vine cu o multitudine de opțiuni suplimentare față de ceea ce oferă un Android nativ. La Realme GT 2 este aplicat peste Android 12, în cazul modelului Pro am deja Android 13.

Sistemul de operare rulează absolut perfect. Animațiile sunt fluente mereu, timpul de răspuns este aproape instant de fiecare dată și, așa cum am spus deja, sunt multe, multe setări și reglaje suplimentare ce pot fi făcute spre a personaliza în detaliu experiența de utilizare.

Galerie cu capturi de ecran din interfața Realme UI 3.0 Android 12 Realme GT 2:

Din punct de vedere al aplicațiilor preinstalate, GT 2 aduce câteva folositoare de la Realme – Busolă, Clonă telefon, Fișierele mele, Galerie, Jocuri, Manager telefon, Muzică, Recorder, Videoclipuri și Vremea. Google plusează cu suita sa din ce în ce mai numeroasă, iar ca aplicații terțe au apărut și Amazon Shopping, Booking, Facebook, LinkedIn și PUBG Mobile. Era în regulă și fără acestea din urmă, oricum le puteai instala gratuit pe oricare dintre ele…

Performanță

Ceea ce spuneam referitor la ansamblul hardware, cum că este mai mult decât suficient de puternic, se poate remarca și aici, unde scorurile din testele de benchmark sunt nu doar mulțumitoare, ci evident mult peste medie. Ce merită evidențiat aici este că, deși am rulat toate testele imediat unul după celălalt, Realme GT 2 nu s-a încălzit mai deloc.

Teste benchmark Realme GT 2

Conectivitate

Realme GT 2

În afara lipsei unui slot pentru card microSD și a jack-ului de 3.5 mm, care oricum sunt exotice în clasa flagship și cea upper mid-range, la Realme GT 2 nu pot spune că simt dorul altor elemente. Avem conectivitate dual sim 5G, pe oricare dintre cele două cartele nano SIM, dar nu simultan, există Wi-Fi 6, Bluetooth este în versiune 5.2 și suportă codecuri SBC, AAC, APTX, APTX HD și LDAC, iar localizarea se face prin A-GPS, GLONASS, GALILEO, BEIDOU și QZSS. NFC-ul este și el prezent.

Portul USB-C este doar de tip 2.0 și este poziționat pe latura de jos, unde mai sunt difuzorul și microfonul principale, dar și slotul pentru cartele sim. Pe stânga avem cele două butoane pentru reglarea volumului, sus este microfonul secundar, iar pe dreapta este butonul Power.

Realme GT 2

Sub ecran, așezat cam prea jos, este senzorul optic de amprentă, ce recunoaște aproape mereu degetul și care are și un timp scurt de răspuns.

Camere foto și video

Realme GT 2

Aici s-a păstrat fix ceea ce trebuia de la varianta Pro. Realme GT 2 vine cu același senzor wide de 50 Megapixeli, ținut sub control de OIS, care este extrem de performant. S-au făcut concesii la senzorul ultrawide, cel Microscop a fost înlocuit cu unul Macro, iar camera de selfie este acum de 16 MP, în locul celei de 32 MP.

Aplicația Camera de pe Realme GT 2 este cea standard de pe terminalele acestei companii, dar și foarte apropiată de ce este azi pe marea majoritatea a smartphone-urilor Android. 

Screenshots din aplicația Camera de pe Realme GT 2:

Pe timp de zi sau atunci când este multă lumină în cadru, camerele de pe spate se descurcă ok. Celei principale nu-i poți comenta prea multe, pozele sunt foarte reușite din toate punctele de vedere. Chiar și cele cu zoom 2X, realizat printr-unul digital din cele wide, nu sunt deloc rele. Doar că cele ultrawide sunt mediocre. Mult zgomot de imagine imediat ce lumina este doar o idee mai puțin prezentă, culori fade, contrast și interval dinamic slabe. 

Poze ultrawide, wide și zoom 2X făcute cu Realme GT 2:

Aceleași aprecieri și în cazul pozelor făcute cu modul de Noapte activat, ce este disponibil pe toate cele trei „focale” – 0.6X, 1X și 2X. Pe imaginile ultrawide le pot lăuda doar ca expunere, fiindcă lumina din cadru este foarte apropiată de cea reală, dar atât. În schimb, pozele wide sunt incredibil de luminoase, foarte diferite de ceea ce este de fapt în realitate. Unii vor aprecia așa ceva, eu sunt surprins de rezultate, dar ce trebuie reținut neapărat este că lumina din pozele wide și 2X nu are legătură cu cea din realitate. Repet, expunerea corectă este cea din cazul capturilor ultrawide.

Poze în low-light făcute cu Realme GT 2 (ultrawide, wide și zoom 2X):

Am pus și trei exemple de poze Macro, care arată mult mai bine pe ecranul telefonului decât pe monitorul meu.

Poze Macro făcute cu Realme GT 2:

Camera frontală de 16 MP este decentă și cam atât. Nu poate fi considerată o implementare de succes nici măcar pentru zona de preț unde concurează Realme GT 2. Cel mai bine se descurcă în a separa corect subiectul de fundal atunci când activezi modul Portret. În rest detalii slabe, culori șterse și contrast sărac.

Fotografii făcute cu camera frontală Realme GT 2 (fără și cu mod Portret):

Pe partea de filmare, cu senzorul wide se poate alege rezoluție maximă 4K cu până la 60 fps, mai mult decât ar avea nevoie oricine de la un smartphone. Clipurile video sunt bune spre foarte bune, cu detalii din plin, culori intense și contrast echilibrat, doar pe partea de gamă dinamică ar fi un pic deficitar, precum și la autofocus, care mai „vânează” aiurea uneori punctul de clar. Totuși, per-ansamblu, clipurile video sunt de bună calitate.

Autonomie

Autonomie Realme GT 2

Bateria de 5000 mAh arată cam ce autonomie ar trebui să ofere orice smartphone cu oarece pretenții în ziua de azi. O zi de dimineața până seara nu este deloc ceva greu de atins, chiar și cu utilizare intensivă nu prea ai cum să rămâi fără energie în mai puțin de 12 – 14 ore.

Am rulat clipuri video pe YouTube cu luminozitatea ecranului la maxim, prin conexiune Wi-Fi la internet, iar bateria s-a descărcat de la 99% la 84% după o oră și jumătate. Așadar, în asemenea condiții de folosință, Realme GT 2 ar aduce o autonomie de circa 10 ore. Foarte bine, după părerea mea.

Realme GT 2

Încărcarea este extrem de rapidă în cazul Realme GT 2, așa cum a fost și la versiunea Pro. Avem același încărcător ce poate furniza la ieșire o putere maximă de 65W, iar asta înseamnă că după doar 10 minute la priză, bateria goală a ajuns la nu mai puțin de 38%; după alte 10 minute aveam deja 71%. Jumătatea de oră m-a prins cu 91% baterie, pentru ca încărcarea completă să fie încheiată la borna a 42 de minute. Foarte, foarte bine pe autonomie și încărcare pentru Realme GT 2. 

Preț

Smartphone Realme GT 2de la 2.000 de lei pe eMAG.ro, pentru versiunea cu 8 / 128 GB. Un exemplar precum cel de test, adică cu 12 / 256 GB pleacă de la 2.350 de lei (prețuri valabile la data publicării acestui review).

Realme GT 2
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • ecran de foarte bună calitate, demn de segmentul flagship;
  • ansamblu hardware suficient de puternic pentru orice sarcină actuală sau de peste 1 - 2 ani;
  • sistem de operare ce rulează perfect tot timpul și interfață ce oferă o multitudine de opțiuni binevenite;
  • rezultate foto-video foarte bune de la senzorul principal de 50 MP;
  • autonomie excelentă și încărcare cu adevărat rapidă.
Contra
  • deși bine construit, lipsesc materiale ceva mai pretențioase, precum sticlă pe spate sau șasiul metalic și nici nu există protecție la lichide sau praf;
  • rezultatele foto-video de la senzorii ultrawide și cel frontal nu sunt de nivelul segmentului unde concurează acest telefon.
Concluzii

La prețul actual, Realme GT 2 este cu siguranță un smartphone de luat în vizor, aș spune eu fără a avea neapărat ce să-i reproșezi. Sigur că mai sunt și alte opțiuni cu hardware similar, dar acest telefon convinge fix la cele mai importante capitole. Sunt și destule caracterisitici ce ar fi putut fi mai bune, dar, ca pachet, Realme GT 2 este una dintre cele mai bune opțiuni.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Realme GT 2 a fost testat timp de 14 zile și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului.