Sunt utilizator de realme 7 Pro de aproape jumătate de an și trebuie să recunosc că nu am fost dezamăgit de acest smartphone, cu atât mai mult cu cât îmi amintesc mereu prețul la care trebuie să mă raportez când mai găsesc mici defecte.
Având în vedere că sunt mulțumit de realme 7 Pro, am fost cu adevărat curios să testez modelul de top pregătit de compania chineză pentru a doua parte a anului 2021. realme GT 5G este flagship-ul producătorului, care însă păstrează rețeta de succes a brandului: un cât mai bun raport preț / specificații.
realme GT 5G – primele impresii;
Specificații pentru realme GT 5G:
Design
Eu am primit telefonul înainte cu câteva zile de lansarea oficială din țara noastră, ca parte a unui pachet destinat media. Cutia mare ajunsă la mine conținea, pe lângă pachetul telefonului, și o pereche de căști realme Buds Air 2 și un mini încărcător rapid la 50W (din păcate acesta din urmă cu pini pentru Asia, deci nepotrivit pentru prizele europene).
Cutia de retail în care realme GT 5G se regăsește mai conține o husă din silicon ușor fumuriu, încărcător rapid la 65W, cablu USB Type-C, agrafă pentru slotul sim, certificat de garanție și ghid de pornire rapidă:
realme GT 5G s-a dovedit a fi foarte asemănător cu actualul meu telefon de zi cu zi, respectiv cu realme 7 Pro. Atât ca dimensiuni și greutate, cât și desing general, realme GT 5G nu dorește să iasă neapărat în evidență. Eu am primit versiunea cu spate din sticlă, mai este disponibilă și varinata cu spate îmbrăcat în piele artificială de culoare galbenă.
Telefonul este compact pentru unul cu ecran de peste 6.4 inch, se așează bine în mână, iar pentru un grip superior și pentru o protecție sporită poți folosi husa din cutie. Încă din fabrică, pe ecrnaul lui realme GT 5G este montată o folie de plastic.
Reflexiile de sub sticla de spate sunt interesante, dar nici ele nu sunt atât de pronunțate precum am văzut la alte telefoane. Culoarea este de un albastru închis, ce poate avea ușoare nuanțe violet în funcție de lumina ambientală.
Șasiul ar putea părea că este din metal, dar de fapt este vorba despre plastic, ce nu reușește să confere o rigiditate structurală de top. Asta nu înseamnă că telefonul este fragil, nici pe departe, ci doar că dacă încerci să-l flexezi în mod intenționat vei observa cum începe a se încovoia ușor.
Fiind un telefon care vrea să țină consturile în frâu în timp ce integrează componente puternice, realme GT 5G nu avea cum să propună vreun fel de rezistență la lichide sau praf. Pe de altă parte, smartphone-ul se simte construit corect, fără probleme pe partea de finisări de detaliu.
Ecran și sunet
Elementul care pentru mine este deciziv în alegerea unui telefon este cu siguranță ecranul. Degeaba ai cel mai puternic ansamblu hardware, autonomie ridicată sau camere performante, dacă display-ul nu-ți desfată privirea.
Ei bine, realme GT 5G reușește și asta. Ecranul Super AMOLED de 6.43 inch este unul de foarte bună calitate. Impresionează prin rata înaltă de refresh, prin culorile intense, contrastul infinit și luminozitatea maximă ce poate ajunge, conform producătorului, la 1000 nits. Este drept că nici în lumină solară directă nu sunt probleme de lizibilitate, deci cel mai probabil valoarea promisă este reală.
În meniul telefonului sunt și câteva setări suplimentare ce-ți permit o ajustare a modului de afișare a imaginilor, cu reglaj slider pentru temperatura de culoare și cu 3 moduri pentru intensitatea nuanțelor: Realist, Domol și Strălucitor.
Ecranul este cu siguranță unul dintre principalele elemente pro ale telefonului.
La fel pot spune și despre sunet. Cel extern este de tip stereo, cu difuzorul principal pe marginea de jos și cel secundar reprezentat de cel pentru apelui. Ambele sunt foarte puternice, volumul maxim este cu adevărat impresionant, printre cele mai ridicate din tot ce am mai testat în ultimul timp. Calitatea, în schimb, este doar medie. Nu-i nimic grav, dar nu există prea mult bass, iar celelalte frecvențe nu sunt tocmai optim definite.
Jack-ul audio de 3.5 mm este prezent, iar de aici primim un sunet foarte bun. Clar, cu toate frecvențele la locul lor, sunetul este redat și la o intensitate maximă atât de înaltă pe cât să-ți provoace daune timpanului dacă exagerezi cu butonul de volum +.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Aici nu prea s-au făcut concesii. Poate doar prin faptul că nu există slot pentru card microSD, în rest nimic de reproșat.
Avem cel mai puternic procesor din 2021 din ograda Qualcomm, deja celebru Snapdragon 888, ce vine la pachet cu un GPU extrem de capabil, ce face față cu brio chiar și în cele mai solicitante jocuri din Google Play Store.
Memoria RAM este de tip LPDDR5 și are o capacitate, în acest caz, de 8 GB. Spațiul intern de stocare este de 128 GB, dintre care utilizatorul poate folosi circa 106 GB. Pentru cei ce doresc mai mult pe partea de memorie, este disponibilă și o versiune cu 12 GB de RAM și 256 GB spațiu intern.
Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre realme GT 5G:
realme GT 5G este unul dintre primele smartphone-uri ce rulează direct din cutie Android 11 cu interfața realme UI 2.0. Aceasta nu se îndepărtează mai deloc de aspectul nativ de Android, dar plusează cu multe meniuri suplimentare în zona de setări. Sunt multe reglaje prin care poți personaliza în detaliu experiența de utilizare alături de realme GT 5G.
Cel mai important pentru mine aici de menționat este faptul că interfața rulează impecabil mereu, fără niciun fel de întârzieri. realme GT 5G nu cunoaște termenul lag.
Aplicațiile preinstalate pe exemplarul de test au fost ceva mai numeroase decât mi-ar fi plăcut. Este foarte probabil ca la mine să fi ajuns un model destinat pieței asiatice, însă nu pot să certific această afirmație.
În plus față de aplicațiile de la Google, pe realme GT 5G mai găsim direct din fabrică unele precum Agoda, Booking, Cloud HeyTap, Compas, Facebook, HeyFun, LinkedIn, Magazin de teme, Manager fișiere, Manager telefon, Netflix, Muzică, realme Link, Recorder, SoLoop, Spațiu pentru jocuri, Videoclipuri, Vremea și WPS Office. Cam multe…
Galerie cu capturi de ecran din interfața realme GT 5G:
Performanță
Așa cum era probabil de așteptat, realme GT 5G obține rezultate de top în testele de benchmark pe care le rulez de obicei. Vreau să menționez aici că, deși se laudă cu un foarte eficient sistem de răcire, realme GT 5G se încălzește simțitor în sarcini complexe, aș spune chiar că devine fierbinte uneori.
Am grupat, ca de obicei, rezultatele testelor de benchmark într-un tabel, spre a fi mai lesne de urmărit:
Conectivitate
Fără a aduce ceva neapărat impresionant aici, nici nu putem spune că realme GT 5G are lipsuri deranjante pe partea de conectivitate. Repet că un slot pentru card de memorie este mereu de preferat.
realme GT 5G este un smartphone 5G dual-sim, ce acceptă cartele de tip nano sim. Benzile cunoscute sunt 1, 3, 28, 41, 77, 78, 79 SA și NSA. Pe Wi-Fi avem standard ax (Wi-Fi 6) pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth este în variantă 5.2 și suportă codecuri LDAC și Qualcomm aptX HD, în timp ce localizarea este de tip dual-band ce comunică cu sateliții sistemelor A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS și QZSS. NU lipsește nici NFC.
Elementele fizice de conectivitate sunt dispuse astfel: jos avem portul USB Type-C, jack-ul audio de 3.5 mm, difuzorul și microfonul principale, pe stânga vedem butoanele pentru reglarea volumului și slotul pentru cartele sim, sus este doar microfonul secundar, în timp ce pe dreapta avem butonul Power.
Senzorul pentru amprentă este sub ecran, poziționat un pic cam jos, pentru preferințele mele. Este de tip optic și este printre cele mai bune de acest gen. Rata de recunoaștere este aproape ideală, iar timpul de răspuns este extrem de scurt.
Cameră foto și video
Undeva trebuie să se facă concesii. Chiar dacă nu-i nimic absolut grav, pe partea de senzori foto-video realme GT 5G este depășit de majoritatea competitorilor. Vorbim desigur de cele mai multe ori de telefonae cu mult mai scumpe, poate chiar dublu ca preț.
În fine, cel mai grav din partea mea este că nu s-a putut integra un sistem de stabilizare optică pentru senzorul principal.
Până să ajungem la analiza calității materialelor, haideți să vedem cu arată interfața aplicației Camera.
Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe realme GT 5G:
Ca să fiu cinstit, nu sunt diferențe notabile pe partea foto în plină zi față de știu de la realme 7 Pro. Cadrele sunt bune cu camera principală wide și chiar și cele cu zoom 2x sunt cel puțin decente, fără a veni de la un senzor dedicat, ci făcând crop din cele captate tot cu senzorul de 64 MP. Pozele Ultrawide nu sunt rele, dar le pot considera doar acceptabile.
Poze de zi cu modurile Ultra Wide, Wide și Zoom 2x captate cu realme GT 5G:
Ca de obicei, nu am cum să apreciez existența unui senzor Macro, căruia nu-i văd niciodată rostul. Era poate mai bine să renunțe la așa ceva și să pună acel OIS pe camera principală, dacă mă întrebați pe mine.
Exemple de fotografii Macro captate cu realme GT 5G:
Modul de noapte se descurcă neașteptat de bine pe realme GT 5G. Nu sunt fotografii absolut spectaculoase, dar sunt mai mult decât utilizabile.
Exemple de capturi cu modul de noapte activat pe realme GT 5G:
Nici camera frontală nu se descurcă deloc rău, selfie-urile sunt reușite, la fel și cele tip Portret, când algoritmii reușesc o separare optimă a subiectului față de fundal.
Poze făcute cu camera frontală de pe realme GT 5G (cu mod Portret oprit / pornit):
Pe video, realme GT 5G nu se aruncă la rezoluții 8K. Cel mai performant mod este cel 4K cu 60 fps, deci nici aici nu s-au dus mai sus cu cadrele pe secundă. Pe de altă parte, clipurile 4K, dar și cele Full HD, chiar arată neașteptat de bine din toate direcțiile. Culori plăcute, intense, contrast echilibrat și dynamic range suficient de extins. Autofocusul este exact, iar expunerea optimă.
Autonomie
Ecranul cu rată de refresh de până la 120 Hz nu consumă în ritm accelerat bateria. Optimizarea bună pe modul Auto al ratei de refresh face ca realme GT 5G să ofere o autonomie mai mult decât rezonabilă, aș spune chiar foarte bună.
O zi de dimineața până seara este ușor de atins li atunci când forțezi peste limită. Nu vorbim despre sesiuni lungi de gaming, ci despre un SoT ce trece uneori și de 6 ore.
Încărcătorul din pachet poate da la ieșire o putere de până la 65W, iar asta înseamnă că realme GT 5G, conform datelor oficiale, se poate încărca de la 0 la 100% în doar 35 de minute. După testul meu, a durat 36 de minute această operațiune, pentru ca în doar 10 minute bateria să ajungă deja la 42 de procente.
Preț
realme GT 5G – 2.499 lei în versiunea de bază, cu 8 / 128 GB. În perioada 16 – 27 iunie 2021, în etapa de precomandă, poți primi cadou la pachet cu un realme GT 5G 8 / 128 GB un smartwatch realme Watch S (ofertă limitată, în limita stocului disponibil). realme GT 5G cu 12 / 256 GB costă 2.799 de lei.
Concluzii
realme GT 5G este un falgship killer din punctul meu de vedere. Un concurent de seamă poate fi considerat Xiaomi Mi 10T Pro, dar acela este ccomplet diferit ca dimensiuni și greutate. În plus, mulți (printre care și eu) preferă interfața realme UI în defavoarea MIUI.
În fine, las comparațiile la o parte, și spun simplu că realme GT 5G este un smartphone ce merită atenția noastră, dar care ar putea, cred eu, să ajungă la un preț și mai bun decât cel actual, anume cel de lansare. Criza de microprocesoare se pare că lovește însă în toate direcțiile.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru realme GT 5G:
PRO
- ecran de foarte bună calitate, neașteptat de bun pentru această categorie de preț;
- ansamblu hardware de top, cele mai puternice componente ale momentului;
- interfața realme UI 2.0 ce rulează peste Android 11 este plină de setări folositoare și rulează impecabil;
- autonomie bună și încărcare cu adevărat rapidă;
- sunet extern stereo puternic și de foarte bună calitate prin jack-ul audio de 3.5 mm.
CONTRA
- fără slot pentru carduri de memorie și fără rezistență la lichide ori praf;
- multe aplicații preinstalate;
- telefonul se încălzește serios în sarcini dificile.