Smartphone

Android este sistemul de operare dezvoltat de către Google a ce a reușit să se impună la scară globală. iOS se situează la mare distanță și mă refer strict la cota de piață / market share. Windows Phone nici nu intră în discuție.

Primul smartphone cu Android a fost anunțat în 2008 și se numea HTC Dream sau T-Mobile G1 în rețeaua operatorului telecom din SUA. Apropo, Android Inc. a intrat în cadrul Google din iulie 2005. Le-a luat trei ani să dezvolte un sistem de operare mobil care să rivalizeze cu Symbian, BlackBerry OS și iOS, alt nou venit mai în vârstă cu 1 singur an.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Câteva din specificațiile lui HTC Dream: display TFT de 3.2 inch cu rezoluție 320×480 pixeli, procesor Qualcomm single core la 528 MHz, Adreno 130 GPU, 192 MB RAM, 3G cu viteze de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g, bluetooth 2.0, cameră de 3.15 Megapixeli, autofocus, baterie de 1150 mAh, 158 gr. și 17.1 mm grosime. La grosime și greutate contribuia și tastatura qwerty fizică ce culisa într-un mod interesant. A primit update până la Android 1.6 Donut.

HTC-Magic

HTC a mizat mai departe cu Android și a lansat un nou telefon, HTC Magic. Observați câte butoane fizice avea sub display-ul de 3.2 inch. În esență era un HTC Dream, fără tastatura qwerty, 288 MB RAM, baterie de 1340 mAh, grosime de 13.7 mm.

HTC-Hero

HTC Hero a fost o adevărat vedetă la mijlocul lui 2009. Designul cu baza curbată îl făcea atractiv și diferit de orice alt produs concurent. Presupun că avem câțiva cititori care-și amintesc de acest smartphone taiwanez. Partea hardware era preluată integral de la HTC Magic. Camera foto primea un upgrade important, 5 Megapixeli cu autofocus și filma cu 15 fps. Nu vă imaginați că realiza cine știe ce fotografii. HTC abia de la HTC Sensation lansat în 2011 a început să conteze în ce privește calitatea imaginilor făcute cu telefonul mobil.

Samsung-Galaxy-I7500-Spica

Samsung este liderul actual în ce privește vânzarea de telefoane Android. În 2009 era un concurent neluat în seamă pe piața de telefoane inteligente. Au debutat timid cu Samsung I7500 GALAXY. Listez câteva din datele sale hardware: display AMOLED de 3.2 inch cu rezoluție 320×480 pixeli, procesor Qualcomm la 528 MHz, Adreno 130 GPU, 128 MB RAM, 8 GB spațiu de stocare, Android 1.5 Cupcake, cameră de 5 Megapixeli cu autofocus și LED flash, baterie de 1500 mAh.

Motorola-Milestone

Motorola Milestone este un alt device ce a făcut furori la momentul în care a fost prezentat oficial. Avea una dintre cele mai bune tastaturi qwerty fizice culisante. Motorola Milestone miza pe un display de 3.7 inch cu rezoluție 480×854 pixeli, procesor single core la 600 MHz, 256 MB RAM, slot pentru microSD, Android 2.1 Eclair și a primit update la Android 2.2 FroYo, cameră de 5 Megapixeli ce filmează la 480p, baterie de 1400 mAh.

Cam așa erau primele telefoane Android. Concurența era reprezentată de Nokia și ale telefoane Symbian, BlackBerry își acontase segmentul business, iar iPhone-ul începea să crească într-un ritm alert. Fiecare telefon Android era considerat un fel de iPhone killer la momentul respectiv. A fost nevoie ca Samsung să lanseze GALAXY S în 2010 din prima generație spre a avea primul telefon Android vândut în zeci de milioane unități.

Categorii: telefoane-mobile
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.