Pe sfârșit de 2015 am avut ocazia să ne răsplătim cel mai activ cititor cu ajutorul Harman-Audio.ro. Liviu a primit o boxă JBL Horizon și a revenit cu un material destul de amplu astfel încât pot spune că inaugurăm o rubrică nouă pe site. 

Materialul îi aparține lui Liviu Tănase:

“În primul rând, multumesc și LA MULTI ANI.

Cu greu am prins ceva timp “de calitate” împreuna cu ea, dar acum am reusit de câteva zile și am putut să pun în scris câteva păreri.

JBL HORIZON 

JBL-Horizon (16)

Fiind premiu câștigat, multumesc Gadget.ro si Harman-audio.ro!

O să vă povestesc câte ceva despre produsul fabricat de JBL. James B. Lansing a înființat JBL (în 1946 dupa inițialele lui), la scurt timp dupa ce a părăsit poziția de VP la Altec Lansing. A fost un vizionar, dar nu prea mare afacerist, JBL acum aflându-se sub controlul unui alt mare nume din industria muzicală cu valențe premium și anume HARMAN International.

Să revenim la produs.

Exact ca în descrierea faimosului producător de tehnica audio JBL Horizon este tot ce ți-ai dorit vreodată: Radio FM/AM, ceas cu alarmă și sistem de iluminare led, încărcător pentru tabletă / telefon, boxă cu conectivitate bluetooth.

Vine frumos ambalat, exact ca un produs premium cu pret de peste 100 euro (mai exact vad ca prin UK/US e recomandat la 129$/109 lire sterline) deci si prețul din Romania pare similar, spre deosebire de alte produse ce sunt vândute la prețuri ceva mai mari decat cel recomandat și regasit și pe alte piețe.

În pachet găsim o echipare completa – alimentator, adaptor priză, un cablu audio 3.5/3.5, manuale și alte cele (referindu-mă aici la antena pentru radio FM). Are priză pentru America (tip A), dar și un adaptor inteligent gândit pentru priza europeană (tip C).

A. Cum arată?

JBL-Horizon (1)

Cred ca are vreo 25 cm diametru si cam 10 cm grosime, deci este un dispozitiv destul de masiv, iar pe langa asta și destul de greu (magneții folosii de JBL in general sunt printre cei mai grei din industrie).

Are un display central LCD ce integrează și senzor inteligent de lumină cu o reglare superbă (în miez de noapte oră/data/ziua lunii o poți deosebi, dar fără să-ți deranjeze somnul vreo secundă (pe mine mă deranjează orice led prin cameră – inclusiv cel al plăcii video din PC, însă boxa nu). Pe timp de zi este foarte bine lizibil, recunosc că încă nu am pus-o în soare direct (însă nu este ăsta scopul).

B. Cum funcționează? 

Foarte simplu –  în partea superioară are toate butoanele de tip touch , foarte bine dimensionate și cu forme desenate, adâncituri sau reliefate in funcție de caracteristicile fiecăruia. Materialul este un fel de polimer cauciucat și moale ce pare rezistent în timp, rămâne de vazut.

Radio-ul pe JBL Horizon ne-a încântat aproape în fiecare zi cu brio, încât nu am mai pornit Winamp. Are NFC, se împerecheaza repede cu orice dispozitiv bluetooth de la 5 – 7 m am încercat și funcționează perfect, se aude muzica și daca e sursa bluetooth în altă cameră, cât timp nu depăsești 2 pereți (limita standardului). FM cu 6 memorii, 2 alarme, buton imens de snooze, care-ți aprinde și o lumina de veghe pe spatele boxei să nu deranjeze în timpul nopții .

C. Ce deranjează? 

JBL-Horizon (2)

Este legata la priză și nu are baterie ca sa o poți considera sau face mobilă (și nici nu exista vreo posibilitate de legatură cu o baterie pe USB).  Acesta ar fi singurul minus pe care eu îl văd.

D. Cum se aude?

Superb – chiar cred ca are cei 2 x 5W – nu vă ganditi că se aude foarte tare, dar pentru o cameră de sub 12 mp este suficient.  O pot compara cu cateva boxe BT pe care le am / le-am avut / le-am mai auzit și pot spune că are rezultate foarte bune.

Are bass decent (atenție ca prin specificații nu scade sub 70Hz , dar în realitate merge până la 65Hz), și înalte de calitate, mediile fiind prezente în permanență la un nivel corect pentru categoria ei. În realitate se aude curat și cald. Are un sunet plăcut, nu deranjează cu mai mult din unele sau mai puțin din altele, deci avem un sunet balansat (nu sunt expert).

Am obținut în camera de 16 mp de la o distanță de 2m fața de locul în care stăteam eu la PC (fără incinte, fără diferențe de poziționare), pe melodia Queen cu al lor Bohemian Rapsody un 83dB pe JBL Horizon, pe vechile si defunctele Avantree Standola aveam 75dB (boxe in configuratie de tip 2 difuzoare active si 2 pasive (2 x 2.5W) – am deja a doua pereche, iar pe micuța boxă portabila a fratelui meu Avantree Pluto Air doar 67 dB.  (atenție ca fiecare creștere a sunetului cu 10dB în realitate înseamna dublarea lui conform legilor).

Ca și idee Sony SRS XB3 al șefului meu se aude o idee mai tare decat Horizon-ul, dar distorsionează la volum maxim.

JBL-Horizon (10)

În final nu pot spune decât că este un produs reușit și că sunt fericit că l-am câștigat.

În încheiere vă spun că, până nu am avut boxe wireless nu le-am înțeles rostul, dar dupa ce le-am avut nu știu dacă mai mă pot desparți de unele. La fel și căști (am niste Arctic Sound P311 de vreo 4 ani ce-și fac treaba zilnic, încât nu-mi trebuie să mă complic cu fire și alte nebunii, trebuiesc încărcate 20 minute la 2 – 3 zile, în funcție de utilizare).

Daca vă permiteți și vă place muzica, cumparați-vă niște boxe portabile / căști de calitate că nu veți regreta – am găsit în raionul HiFi Premium Audio al celor de la Carrefour pe lângă “pseudoproducători” români și nume celebre ca BOSE, Sono, Burmeister, Harman-Kardonn, BEAT, Pioneer si Sony cu prețuri între 400 – 3000 LEI . Eu am fost mai norocos, dar cu siguranță veți fi și voi la un moment dat!

Stimă și respect!”

Categorii: audio

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.