Diverse

La începutul anului trecut aflam că din 2021 vom avea cărţi de identitate cu cip integrat. O directivă existentă la nivelul Uniunii Europene obliga toate statele membre ca până în 2 august 2021 să fie capabile să emită astfel de documente.

Suntem în 2 august, iar România a anunţat oficial prin vocea ministrului Afacerilor Interne, domnul Lucian Bode, că are capacitatea tehnică de a emite noile cărţi de identitate. Momentan vorbim de un program pilot desfăşurat în municipiul Cluj-Napoca, unul prin intermediul căruia se doreşte emiterea a 5000 de cărţi de identitate cu cip până la sfârşitul acestui an.

Prima solicitare a fost preluată în urmă cu doar câteva ore, iar conform directivei 1157/2019, statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să schimbe toate cărţile de identitate aflate în circulaţie până în august 2031.

Noile documente au dimensiunea unui card bancar şi stochează următoarele date:

  • datele din formatul tipărit, care se stabilesc prin norme metodologice. În prezent datele tipărite sunt: numele și prenumele, CNP-ul, cetățenia, locul nașterii, adresa de domiciliu, imaginea facială;
  • un certificat digital pentru autentificare emis și înscris de Ministerul Afacerilor Interne;
  • un certificat digital pentru semnătură electronică emis și înscris de Ministerul Afacerilor Interne şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea sunt definite de legislația în domeniu; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi impresiunile papilare a două degete (amprente).

Emiterea unui astfel de document costă statul român 14 euro / bucată, iar acesta va putea fi emis şi copiilor sub 14 ani la cererea părinţilor sau a reprezentanţilor legali.

Sursa: digi24.ro