Diverse

Dimineaţă aflam prin intermediul BoardingPass„un avion privat deținut de Google aterizează luni dimineață la București, după un zbor fără escală de 11.5 ore de la San Jose, California (SUA). Deseori acest avion este folosit pentru călătorii de directorul general al Alphabet și Google, Sundar Pichai, și co-fondatorul Google, Sergey Brin.”

La momentul respectiv chiar mă întrebam oare ce se întâmplă, un astfel de zbor fiind extrem de neobişnuit, însă iată că la câteva ore distanţă am desluşit misterul. România a încheiat un memorandum de înţelegere cu divizia de cloud a celor de la Google, pentru expertiză în privinţa unor proiecte legate de digitalizarea serviciilor publice.

Premierul a declarat după semnarea acestui document că: „Avem proiecte ambițioase de reformă a administrației publice, care implică utilizarea tehnologiilor moderne precum Inteligența Artificială, îmbunătățirea eficienței operaționale, creșterea securității digitale, promovarea inovației în sectorul public și adoptarea cloud-ului. Avansăm în ceea ce privește transformarea digitală a serviciilor publice, suntem în linie dreaptă cu modernizarea sistemului fiscal pentru detectarea fraudelor și creșterea colectării, iar fiecare zi ne arată cât este de importantă creșterea rezilienței cibernetice. De asemenea, ne-am asumat operaționalizarea cloud-ului guvernamental. Expertiza și contribuția Google sunt esențiale pentru a pune în practică servicii publice performante și sigure pentru români.”

Din partea Google au semnat Thomas Kurian, CEO-ul Google Cloud, cel care la rândul lui a declarat că: „A fost o onoare să mă întâlnesc cu Marcel Ciolacu, premierul României, și cu ministrul digitalizării, Bogdan Ivan, pentru a discuta despre accelerarea transformării digitale pentru serviciile publice din România și oportunitățile de implementare a inteligenței artificiale. Google Cloud este dedicat să contribuie la creșterea adoptării tehnologiilor cloud și la facilitarea serviciilor publice digitale inovatoare, în conformitate cu obiectivele României de transformare digitală și cu țintele Deceniului Digital al Europei pentru 2030”.

Deşi nu a fost menţionat nimic concret, acest memorandum de înţelegere deschide calea către utilizarea tehnologiilor moderne precum inteligența artificială, îmbunătățirea eficienței operaționale, îmbunătățirea experiențelor cetățenilor, sporirea securității digitale a Guvernului și promovarea inovației în sectorul public.

Şi acum să revenim la ale noastre. Dosar cu şină aveţi ?

Sursa foto: facebook.com/guvernulromaniei