Diverse

În 2020 Guvernul României a emis OUG 111 / 2020 pentru a transpune în legislaţia naţională directivele europene 2015/849 și 2018/843 ce au legătură cu reglementarea tranzacţiilor cu criptomonede.

OUG 111 / 2020 a intrat în vigoare încă de anul trecut, însă la acel moment Senatul cu majoritate dintr-un partid diferit de cel aflat la guvernare a respins legea de aprobare. Deoarece după alegerile din toamnă acest lucru s-a schimbat, iar presiunile europene ne forţează să implementăm cele două directive, Parlamentul României va dezbate şi va adopta legea de aprobare a ordonanței de urgență, cea care prevede că entitățile implicate în tranzacții cu criptomonede sunt obligate să identifice tranzacții suspecte și să le raporteze dacă pot pune probleme din perspectiva legislației pentru a preveni spălarea de bani. Raportările vor fi făcute la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor și la furnizorii de servicii privitoare la tranzacții cu criptomonede.

”Parlamentul României va adopta în curând transpunerea unei directive europene ce privește combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, iar noutatea pentru legislația românească este că pentru prima dată vom reglementa și tranzacțiile cu criptomonede. Facem acest lucru deoarece volumul tranzacțiilor cu criptomonede a crescut enorm în ultimii ani dar și pentru că valoarea totală a acestora la nivel global a depășit la un moment dat un trilion de dolari.

În acest context, a apărut obligația de a autoriza și de a înregistra furnizori de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare (adică au o valoare fictivă) și a furnizorilor de portofele digitale. Din păcate monedele virtuale pot fi folosite cu scopul spălării banilor dar și în scopul finanțării unor operațiuni teroriste ce pot reprezenta o amenințare la adresa tuturor. De altfel, recentele atacuri teroriste au scos la lumină noi tendințe emergente, în special în ceea ce privește modul în care grupurile teroriste își finanțează și își desfășoară operațiunile.” a declarat deputatul Bogdan Huțucă, președinte Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci.

Sursa: economedia.ro