Primul produs de la Mercusys pe care l-am testat mi-a lăsat o impresie foarte bună, în special prin raportul dintre ce primești pentru cât plătești. De data aceasta nu mai este vorba despre un sistem Wi-Fi de tip mesh, ci despre un router ce pare cel puțin interesant la prima vedere. Când privești și către prețul acestui dispozitiv, înțelegi că trebuie neapărat să te interesezi mai mult despre Mercusys MR50G.

Specificații pentru routerul Wi-Fi AC1900 Mercusys MR50G

  • Standarde Wireless – IEEE 802.11 a/n/ac pe 5 GHz, IEEE 802.11 b/g/n/ac pe 2.4 GHz;
  • Viteze maxime Wi-Fi – 1300 Mbps pe 5 GHz, 600 Mbps pe 2.4 GHz, 1900 Mbps combinat;
  • Interfață – 1 x WAN Gigabit, 2 x LAN Gigabit;
  • Tip WAN – IP Dinamic/Static IP/PPPoE/PPTP/L2TP;
  • Securitate wireless – WPA-PSK / WPA2-PSK;
  • Protocoale – IPv4 și IPv6;
  • Tehnologii – MU-MIMO3x3, Beamforming, Smart Connect, Control parental, rețea vizitatori, mod Access Point, suport IPTV; 
  • 6 antene omni-direcționale nedetașabile;
  • Dimensiuni – 175.6 x 157.2 x 45 mm;
  • Greutate – 179 de grame.

Design

Router wireless AC1900 Mercusys MR50G

Am primit routerul în cutia de retail sigilată, în care am mai găsit adaptorul de alimentare, un cablu Ethernet, ghid de instalare rapidă și alte două micuțe pliante cu diferite informații:

Routerul vine protejat de folie transparentă nu doar pe corp, ci și pe fiecare antenă. Durează câteva minute să dezlipești fiecare dintre folii, dar nu este ca și cum vei face de două ori treaba asta.

Router wireless AC1900 Mercusys MR50G

Mercusys MR50G este un router nu foarte mare, dacă ne referim strict la corpul aparatului. Văzut de sus, are o formă hexagonală, cu un model cu linii sub unghi. Aceste linii sunt finisate lucios și întrerup astfel finisarea mată a părții superioare a routerului. Din păcate, amprentele se lipesc de-a dreptul de plasticul de pe router și nici nu se șterg prea ușor.

Mercusys MR50G dispune de 6 antene gata montate, ce nici nu pot fi desfăcute. În schimb, ele pot fi orientate în aproape orice direcție, după preferințe și nevoi.

Routerul poate fi așezat doar pe o suprafață plană și nu dispune de prinderi care să-i permită fixarea pe perete. Aderența pe orice fel de suprafață nu este bună, asta fiindcă există doar 2 piciorușe și acestea sunt din plastic, nu din cauciuc care să aducă ceva grip.

Partea posterioară este în cea mai mare parte reprezentată de fante de aerisire, singurele de pe dispoztiv. Acestea nu pot asigura cea mai eficientă răcire, astfel că routerul se încălzește simțitor în lucru.

Porturile de conectivitate, precum și butonul WPS / Reset sunt dispuse pe partea din spate a routerului. Aceasta este mai înălțată față de partea frontală.

Pe lângă LED-urile de status de la fiecare dintre porturile WAN / LAN, mai există doar un LED pe partea de sus a routerului. Acesta nu este foarte puternic, dar, chiar și așa, în interfața de configurare a Mercusys MR50G există posibilitatea de a-l stinge sau de a seta un program de noapte, interval în care LED-ul să fie oprit.

Mercusys MR50G nu se simte ca un router scump, dar nici nu trebuie să o facă, fiindcă  nu este așa. Plasticul din care este fabricat pare ieftin, finisările nu sunt cele mai reușite, dar nici slabe nu le consider. Este un router fără pretenții, care a încercat să facă economii din alte direcții, nu și de la specificațiile pe care le oferă.

Instalare și utilizare

Așa cum am descoperit la Mercusys Halo S12, și la Mercusys MR50G instalarea inițială se face în doar câteva minute. Sunt câțiva pași de parcurs, fiecare explicat și în care nu te poți încurca, așa că vei fi gata imediat.

Instalare și configurare inițială Mercusys MR50G:

După ce ai parcurs acești pași simpli, poți trece la setările pe care le folosești de obicei sau poți păstra totul așa cum a fost configurat din fabrică, dacă nu ai nevoi speciale.

Interfața este structurată într-un mod simplu, cu doar câteva setări de bază împărțite în 3 secțiuni distincte – Network Map, Internet și Wireless, și modul Avansat, unde vei găsi, zic eu, toate setările de care ai nevoie.

Interfața cu setări pentru Mercusys MR50G:

Nu cred că sunt lipsuri în ceea ce privește interfața routerului.

Ce aș putea trece la puncte nu tocmai pozitive la partea de utilizare, ține de porturile fizice pe care le oferă acest router. Deși atât portul WAN, cât și cele 2 LAN sunt de tip Gigabit, parcă ar fi mers încă unul sau chiar două porturi LAN suplimentare. Sigur, la acest preț cred că sunt prea pretențios, la fel cum sunt și când spun că simt lipsa unui port USB.

Pe de altă parte, dacă Mercusys MR50G ar fi avut și aceste porturi, atunci nu aș mai fi avut ce să trec la puncte contra :).

Performanță

Test viteza Mercusys MR50G

Din cauza faptului că am o conexiune la internet limitată, am fost nevoit să testez în alt mod vitezele maxime pe care le poate atinge acest router.

Pe Wi-Fi, cu oricare dintre dispozitivele de acasă, testând viteza de internet, am ajuns aproape mereu la limita oferită de providerul meu, adică la 50 Mbps.

Pentru a vedea cât de sus ne putem duce pe Wi-Fi, am conectat un laptop pe un port LAN Gigabit la router, care a luat rolul de server, iar un alt laptop conectat prin Wi-Fi la router a preluat rolul de client.

Am făcut share la câteva fișiere de anumite dimensiuni între laptopul server și cel client și am cronometrat timpul de transfer. Astfel am ajuns la o viteză medie maximă de transfer prin intermediul routerului Mercusys MR50G de circa 75 MB/s, adică la 600 Mbps (+/- câțiva Mbps). Ciudat este că această viteză maximă a fost la fel indiferent că laptopul client a fost conectat la router prin Wi-Fi pe 2.4 GHz sau pe 5 GHz.

Exemple de test: fișier de 3.26 GB transferat în 43 de secunde prin conexiunea Wi-Fi pe 2.4 GHz și fișier de 6.04 GB transferat în 81 de secunde prin conexiune Wi-Fi pe 5 GHz.

Din punct de vedere al acoperirii cu semnal Wi-Fi, routerului Mercusys MR50G nu-i pot reproșa mai nimic. Pe 5 GHz poate că nu se duce atât de mult, deja pe la 12 – 14 metri depărtare începe să scadă serios puterea semnalului, însă pe 2.4 GHz este mai mult decât satisfăcător. Am prins semnal Wi-Fi stabil și suficient de puternic chiar și la mai bine de 100 metri depărtare, pentru ca abia de pe la 120 – 125 metri să apară primele probleme.

Trebuie să menționez că routerul a fost așezat în centrul casei mele și că aceasta este o construcție pe structură de rezistență din grinzi de lemn, finisată la interior cu gips-carton, iar la exterior cu OSB + vinil siding. La o casă din cărămidă / BCA sau la bloc sunt sigur că acoperirea va avea de suferit, dar nu mă pot pronunța cât de mult.

Preț

Router Wi-Fi AC1900 Mercusys MR50G200 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Router wireless AC1900 Mercusys MR50G

Mercusys MR50G este un router suficient de performant raportat la prețul său. Chiar dacă din testele mele ar putea părea că nu-și respectă promisiunile în a livra viteze maxime de până la 1300 Mbps în banda de 5 GHz, este posibil să fi greșit și eu pe undeva sau ca laptopurile folosite pentru teste să nu fost cele mai potrivite.

În rest, aș mai putea reproșa acestui router că nu dispune de un port USB sau că nu oferă decât 2 porturi LAN. Totuși, pentru prețul său am impresia că cer cam multe.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru routerul Wi-Fi AC1900 Mercusys MR50G:

PRO

  • viteze teoretice de până la 1900 Mbps – 1300 Mbps pe 5 GHz + 600 Mbps pe 2.4 GHz;
  • porturi Gigabit atât pe WAN, cât și pe LAN;
  • acoperire cu semnal wireless extrem de bună, cele 6 antene chiar își fac treaba;
  • integrează multe tehnologii folositoare – 3×3 MU-MIMO, Smart Connect, Beamforming.

CONTRA

  • în testele mele, viteza maximă pe 5 GHz a fost la fel ca cea de pe banda de 2.4 GHz, adică de 600 Mbps;
  • doar două porturi LAN și fără port USB (la prețul acestui router cred totuși că putem trece cu vederea aceste lipsuri).