Producătorul taiwanez intră pe piața routerelor wireless de top prin modelul ASRock G10 AC2600. Am observat că este promovat ca router de gaming, destinat celor ce petrec multe ore în jocurile ce presupun conexiune de internet în ritm continuu. De aici și tot pachetul tehnic pus în G10.
Mi se pare logică o astfel de mutare în contextul în care ASRock este o companie cunoscută pentru plăcile sale de bază (mizând pe toate segmentele de la low-cost spre high-end). Am testat ASRock alături de laptopul ASUS ROG G551 și pe o conexiune de internet fix de 1000 Mbps, celebrul Fiberlink 1000 de la RCS-RDS.
Specificații ASRock G10
Design
În pachet dați de routerul G10, ASRock H2R – router de tip 2-in-1 pe HDMI, încărcător pe 12V, cablu pe RJ45 pentru H2R, microUSB și HDMI pentru H2R, ghid de utilizare rapidă pentru G10 și H2R.
Ca design amintește direct de o consolă de gaming, la prima vedere m-a dus cu gândul la PlayStation 2. Au ales să-și individualizeze routerul de la bun început, un plastic negru lucios cu design tridimensional completează modul în care arată ASRock G10. Într-un lăcaș special din partea superioară așteaptă ASRock H2R antamat de un magnet, mai multe detalii legate de acest gadget într-o secțiune dedicată.
Răcirea se face prin două secțiuni dedicate, generos dimensionate. Antenele sunt interne, nu strică peisajul ca să spun așa. Este un router măricel, dacă-mi permiteți un astfel de termen. Am observat că sunt routere wi-fi de top și mai mari, nu stabilește standarde maximale în domeniu. Mă rog, arată mai degrabă a consolă sau unitate PC.
Detalii în galeria de la sfârșitul recenziei.
Hardware și conectivitate
ASRock G10 = procesor Qualcomm dual-core la 1.4 GHz, 512 MB DRAM, 256 MB spațiu de stocare. Are suficientă putere de procesare spre a livra conexiuni de mare viteză pentru 7 – 8 gadgeturi de prin casă (desktop PC, smartphone, tabletă, laptop etc).
Știe Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, conexiuni gigabit pe fir atât pe WAN cât și pe LAN. ASRock afirmă că G10 poate atinge viteze de până la 800 Mbps pe 2.4 GHz și până la 1733 Mbps pe 5 GHz.
În ce privește partea de conectivitate, pe latura din spatele lui G10 dați de jack-ul pentru încărcător, butonul de pornire, 2 x USB 3.0, port WAN gigabit pe RJ45, 4 x LAN pe RJ45 tot pe gigabit, controale dedicate pentru activarea rețelei wireless pe 2.4 și 5 GHz, două porturi infraroșu ce ajută pe partea de IoT ( Internet of Things).
Are nevoie de aplicația ASRock Router existentă în App Store sau Google Play, de acolo presetezi ce funcții să le accesezi de pe smartphone sau tabletă în legătură cu electronicele din casă ce au port infraroșu (televizor, blu-ray player, aerul condiționat, orice funcționează cu telecomandă și tehnologia infraroșu). Te scutește de folosirea a mai multe telecomenzi, pornești, controlezi sau oprești electronicele din proximitate într-un mod mai convenabil.
Antenele sunt interne, vorbim de 8 unități – 4 pe 2.4 GHz și 4 pe 5 GHz. Multă tehnologie a implementat ASRock la interior, cum ar fi Gaming Boost ce recunoaște traficul de date făcut în situații de jocuri rulate intensiv, indiferent că vorbim de PC sau console și alocă o lățime de bandă mai mare. Se adaugă și MU-MIMO, acronim ce provine de la Multi-user Multiple-input și Multiple-output.
Ce face MU-MIMO?
Nu alterează calitatea semnalului Wi-Fi când sunt făcute mai multe conexiuni la internet în mod simultan. Un router cu tehnologie MU-MIMO este capabil a susține mai multe streamuri, G10 este ajutat și de cele 8 antene încorporate. Beneficiul MU-MIMO este real cât și laptopul, tableta sau telefonul beneficiază de aceeași tehnologie, cazul telefoanelor de top lansate de companiile A-list în 2015.
Interfață pentru PC, setări și utilizare
Conectezi router-ul la cablul de internet și la priză, pornești PC-ul sau laptopul. Parola default este inscripționată la baza lui G10, în cazul meu era 44amaz1e. Trebuie să accesezi 192.168.1.1, iar parolele predefinite sunt admin pentru user și admin pentru parolă.
Interfața duce direct cu gândul la segmentul de gaming, roșu aprins și o structură ușor de parcurs. Un singur aspect m-a nemulțumit, faptul că are nevoie de repornire după ce orice fel de setare minusculă ajunge a fi schimbată, iar operațiunea de reboot durează 1 – 2 minute.
Detalii legată de interfața lui ASRock G10 în screenshots;
ASRock H2R
Este un dongle de tip 2-in-1 ce însoțește unele unități de ASRock G10. Cele două funcții îndeplinite de către H2R sunt cele de router Wi-Fi ad-hoc și dongle HDMI. Cântărește 43 de grame și are dimensiunile de 115 x 35 x 17.3 mm.
Știe standardele Miracast prin EZplay și DLNA, Wi-Fi n cu viteze de până la 300 Mbps pe 2.4 GHz, dispune de 128 MB RAM și 128 MB memorie flash, încorporează două antene interne plus port Ethernet cu viteze de până la 10 / 100 Mbps.
Rezoluția afișată pe un monitor este de până la 1920×1080 pixeli. Sunt trei porturi pe H2R: HDMI, microUSB și RJ-45. Aș putea spune că ASRock H2R este o extensie a lui G10, deși funcționează și în mod independent, un fel de router on-the-go de tip polivalent pentru un gamer pasionat.
Mai multe detalii într-un clip făcut de către ASRock:
httpvh://youtu.be/YoWrS2lUrhA
Imagini cu ASRock H2R;
Rezultate obținute cu SpeedTest
ASRock G10 și conexiunea pe fir;
ASRock G10 și conexiune pe 5 GHz, dar laptopul meu nu știe Wi-Fi ac;
ASRock G10 și conexiune pe 2.4 GHz;
Preț
ASRock G10 – nu am găsit detalii legate de prețul său. Din moment ce l-am primit la review pe canal oficial, mă aștept ca în viitorul apropiat să-l vedem listat și în oferta magazinelor online autohtone.
ASRock G10 – 1499 lei la MediaGalaxy.ro.
Concluzii
Este un router wi-fi de top ce se adresează entuziaștilor & pasionaților de gaming, interesați de un produs optimizat, unul capabil să livreze performanță fără compromis. ASRock G10 cu tehnologia încorporată nu se demonetizează nici în viitor ( cel puțin 2 – 3 ani de zile va ține pasul cu dezvoltarea rețelelor de internet fix).
Am structurat punctele PRO și CONTRA.
PRO
- design interesant;
- optimizat în a te scăpa de toate telecomenzile de prin casă;
- conectivitate bună;
- interfață ușor de parcurs;
- acoperire bună a unor spații și de dimensiuni mai generoase.
CONTRA
nu este disponibil în România și nu am idee dacă raportul preț / beneficii atrage sau face un eventual client să zică pas;- preț măricel, dacă permiteți un astfel de termen. La pachet pe lângă router mai primiți și dongle-ul ASRock H2R;
- necesită reboot după orice schimbare făcută în meniu.
Imagini cu ASRock G10, pachetul de retail etc;