Tenda este un producător chinez ce își dorește prin oferta sa să puncteze la raportul preț / specificații. Încetul cu încetul au ieșit din segmentul low-cost și se duc spre mid-range. Sunt sigur că își vor diversifica portofoliul, iar routerele Tenda vor acoperi și zona de performanță etc.
Tenda AC18 a fost unul dintre cele mai accesibile routere Wi-Fi ac cu viteze combinate de până la 1900 Mbps. Am folosit un Tenda AC15 și de fapt încă îl am la apartament, iar la casă mă bazez pe un sistem mesh Tenda (sper ca RCS-RDS să aducă fibră mai repede, iar vitezele să treacă de bariera a 100 Mbps spre a mă putea bucura de ceea ce livrează sistemul, la capacitate maximă).
Pot spune că am un istoric de utilizare pentru routerele Tenda, nu doar în secțiunea de reviews ci și în viața de zi cu zi, în utilizarea cotidiană. Destul cu introducerea și să punctez specificațiile ce-l animă pe Tenda AC18, să-l trec prin secțiunile specifice. L-am testat la apartament, acolo unde am o conexiune Fiberlink de 1000 Mbps (abonamentul de top de la RCS-RDS, din ce am văzut de-a lung timpului, da – chiar livrează valorile prevăzute în contract). Apropo, sunt curios când vom trece de bariera celor 1000 Mbps, ce operator se va încumeta (este o discuție ce merită a fi purtată separat).
Specificații
Design și conectivitate
În pachet dați de router, ghid de instalare, cablu ethernet și adaptor de alimentare cu energie electrică cu output la 12V și 2.5A. Trebuie să precizez de la bun început că nu este un router wi-fi anunțat recent, am găsit materiale despre Tenda AC18 de prin 2016 – 2017. Gama de routere wireless nu se actualizează așa rapid precum pe segmentul smartphone-urilor, notebook-urilor etc.
AC15 are un design diferit și un pattern interesant la exterior, lucios. AC18 joacă cumva diferit, un design angular și impresia de navă spațială, plastic mat, spațiul mare alocat pentru răcire (partea inferioară, dar și superior). Cele trei antene sunt deja montate.
Cele 4 piciorușe de susținere sunt generos dimensionate și îl lipesc cu ghilimelele de rigoare de masa pe care urmează a fi instalat. Există și opțiunea în a-l monta pe un perete, antenele pot fi reglate în linie cu corpul router-ului și au adus 2 spații de prindere pe spatele său.
În partea frontală se află portul USB 3.0 acoperit cu un capac de protecție și LED-urile de notificare (PWR, WAN, LAN, WPS, 2.4G, 5G*, USB 3.0, SYS). 5G se referă la 5 GHz, nu la tehnologia viitorului în telecomunicații mobile.
În spatele router-ului se află elementele de conectivitate: 4 x LAN cu viteze de 10 / 100 / 1000 Mbps, 1 x WAN pe 10 / 100 / 1000 Mbps, jack-ul de alimentare, butonul de pornire și butoanele fizice pentru Wi-Fi on / off, WPS și locașul de resetare. Aș spune că designul său nu s-a demonetizat prea tare, de parcă designul contează așa mult la un router. Accentul ar trebui pus pe performanțele sale și pe partea de fiabilitate.
Hardware și interfață
La momentul în care a fost lansat, Tenda AC18 concura direct cu modele precum ASUS RT-AC68U, doar că avea un preț mai bun de achiziție. Folosește un procesor Broadcom dual-core la 1 GHz, 256 MB RAM și 128 MB memorie flash. Pentru un telefon sunt specificații de 2009, dar pentru un router din 2016 – 2017 nu-i deloc rău. Și în 2020, un router cu Broadcom dual-core și 256 MB RAM ar trebui să se descurce fără probleme în a oferi conexiuni la viteze de ordinul a sute de Mbps pe Wi-Fi și fir.
O să discutăm puțin de partea de conectivitate. Sunt câteva elemente pe care le consider a fi esențiale pe un router decent:
- gigabit pe fir (Tenda AC18 are un astfel de port WAN ce suportă 10 / 100 / 1000 Mbps);
- rețea gigabit pe fir ( 4 porturi capabile de până la 1000 Mbps, primește ok și aici);
- Wi-Fi ac (Wi-Fi n cu Turbo-QAM ce urcă la 600 Mbps și 1300 Mbps pe 5 GHz în Wi-Fi ac, de aici și cei 1900 Mbps prevăzuți pe pachetul de retail).
Nu este un router de top, ci un router la granița între low-cost și mid-range (pentru standardele din 2020). Cred că pentru performanțe cât de cât ok, routerele cu 10 / 100 Mbps trebuie să iasă din schema. Asta dacă nu există o limitare de la providerul de internet (cum este cazul meu la conexiunea de la birou, RCS-RDS livrează doar 50 – 100 Mbps în zona de case, pentru moment. Apropo, să treci de la 1000 Mbps la 100 Mbps – greu, zici că m-am întors în urmă cu 10 ani).
Setările inițiale se fac pe tendawifi.com, pe repede înainte. Setările propriu-zise sunt structurate simplu, ușor de înțeles și parcurs și de către un începător. Sunt mai multe secțiuni: Internet Status, Internet Settings, Wi-Fi Settings, Guest Network, Parental Control, VPN, USB App, Advanced Setting și System Settings. Toate detaliile sunt în capturile de ecran.
Performanță
Laptop, conexiune pe fir, internet gigabit;
Laptop, Wi-Fi n și 2.4 GHz;
Laptop, Wi-Fi n și 5 GHz;
Laptop, Wi-Fi ac și 5 GHz;
Samsung GALAXY S20 Plus, Wi-Fi ac și 5 GHz;
Samsung GALAXY S20 Plus, Wi-Fi n și 2.4 GHz;
Preț
Router wireless Tenda AC18 – în jur de 400 lei în magazinele online românești.
Concluzii
Tenda AC18 este un router wireless decent, dar la 400 lei sunt deja alte alternative. Spre exemplu, Tenda AC23 îl consider superior din mai toate punctele de vedere și cu peste 100 lei mai ieftin (nu are port USB, Tenda AC18 are un USB 3.0, dacă sunt persoane ce pun preț pe acest feature). Tenda AC15 pe de altă parte mi se pare excelent în jurul a 200 lei. Tenda AC18 îl văd de achiziționat pe la un maxim 200 – 250 lei.
Am structurat punctele PRO și CONTRA
PRO
- design plăcut, poziționare pe perete sau pe o suprafață plană;
- conectivitate bună (gigabit pe WAN și LAN, Wi-Fi ac, 2.4 și 5GHz, port USB 3.0);
- software ușor de parcurs și înțeles, chiar și de către un începător + multiple opțiuni pentru cei pasionați;
- performanță bună pe fir și Wi-Fi ac.
CONTRA
- prețul ceva cam ridicat în momentul de față, diferență parcă prea mare față de Tenda AC15.