Revin cu un nou articol în care încerc să demonstrez încă o dată, dacă mai era nevoie, că seria de plăci grafice NVIDIA GeForce RTX 40 este una care merită toată atenția pasionaților de gaming pe PC. De data aceasta am încercat trei jocuri care suportă atât tehnologia Ray Tracing, cât și DLSS, spre a arăta care sunt diferențele când jucăm cu aceste moduri activate versus oprite. Veți vedea că sunt deosebiri notabile, dar nu aș spune că am reușit să exemplific chiar la maxim tot ce se întâmplă în fiecare dintre cele jocuri. Asta o poate descoperi pe deplin fiecare gamer care va investi într-o placă grafică NVIDIA din seria RTX 40.
Ca să înțelegem mai bine ce reprezintă Ray Tracing și DLSS, voi mai face o scurtă prezentare a acestor două tehnologii care au revoluționat modul în care sunt redate jocurile dacă folosești o placă video NVIDIA RTX. Apropo, nu contează ce serie deții, tehnologiile RTX sunt disponibile pentru RTX 20, RTX 30 și, respectiv, RTX 40.
Sigur că cele mai bune „rezultate” le vei obține de la cea mai nouă gamă de plăci grafice NVIDIA RTX, anume seria RTX 40, care include de la începutul acestui an nu mai puțin de 9 exponenți pe segmentul desktop, după ce au fost adăugate modelele SUPER. În zona de laptopuri, una dintre cele mai bune opțiuni ca raport performanță / preț ar putea fi un notebook care se bazează pe o placă NVIDIA GeForce RTX 4070, adică precum cea pe care vom face analiza de azi.
Revenim la Ray Tracing, care acum include Real-Time Ray Tracing, RTX Path Tracing, RTX Global Illumination și RTX Dynamic Illumination.
Mai pe românește, să zic așa, ce este și ce face tehnologia NVIDIA Ray Tracing, pe scurt? Ray tracing este o metodă de redare grafică care simulează comportamentul real, fizic al luminii. Practic, NVIDIA a făcut posibilă urmărirea razelor luminii în timp real prin NVIDIA RTX și de atunci a continuat să fie pionier în această tehnologie. Alimentat de NVIDIA RT Cores, Ray Tracing adaugă un realism de neegalat randărilor, așa cum vom descoperi mai jos.
DLSS este o tehnologie AI și vine ca o completare naturală pentru Ray Tracing. NVIDIA DLSS (Deep Learning Super Sampling) este o tehnologie de grafică neuronală care multiplică performanța folosind AI pentru a crea cadre complet noi și pentru a afișa o rezoluție mai mare prin reconstrucția imaginii. Toate sunt executate în același timp, oferind cea mai bună calitate a imaginii și capacitate de răspuns.
Celor de mai sus li se adaugă tehnologii RTX precum NVIDIA Real-Time Denoisers (NRD), care este singurul denoiser disponibil de acest tip proiectat să funcționeze doar cu semnale de la jumătate până la o rază per pixel (RPP).
Sigur că nu putem uita de NVIDIA Reflex, tehnologia menită să reducă latența sistemului și timpul de răspuns. Astfel, gamerii pot avea timpi de reacție mai rapizi și precizie mai ridicată în jocurile competitive.
Acum că ne-am adus aminte de cele mai importante beneficii pe care le aduce orice placă grafică NVIDIA RTX, dar mai ales cele din seria RTX 40, să vedem cum se descurcă un laptop cu NVIDIA GeForce RTX 4070 la bord. Pe lângă această grafică integrată, notebook-ul de gaming mai folosește un procesor AMD Ryzen 7 7745HX, 16GB memorie RAM de tip DDR5 la 5600 MHz și un SSD de 1TB, de tip M.2 NVMe PCIe 4 x4.
Capturi de ecran din CPU-Z cu informații hardware ale laptopului de test:
În această configurație, am încercat prima dată Horizon Forbidden West Complete Edition, un joc complex, care a adăugat recent suport pentru NVIDIA DLSS 3, dar care, la fel de impresionant, poate produce imagini HDR, care așa cum veți vedea chiar fac o mare diferență.
Așadar, haideți să vedem mai întâi cum arată Horizon Forbidden West Complete Edition fără DLSS și fără HDR activate. Rezoluția a fost mereu cea nativă a ecranului laptopului de test, adică 2560 x 1600 pixeli, iar detaliile din fiecare joc au fost duse la maximum de fiecare dată.
Capturi de ecran cu setările grafice din Horizon Forbidden West Complete Edition:
Capturi de ecran din Horizon Forbidden West Complete Edition fără DLSS și HDR:
Nu spun că jocul arată rău fără DLSS și fără HDR, dar iată cum se schimbă totul atunci când activezi ambele tehnologii.
Capturi de ecran din Horizon Forbidden West Complete Edition cu DLSS și HDR activate:
Nu cred că are rost să mai explic prin mult text diferențele, consider că aici este perfect valabilă expresia „o imagine face cât o mie de cuvinte”. Cu HDR pornit avem nu doar culori cu mult mai intense și un contrast evident mai ridicat, dar și un interval dinamic cu mult îmbunătățit.
Cu DLSS activat, rezoluția este mai bună chiar dacă ecranul este tot la 2560 x 1600 pixeli. Cumva imaginile sunt mai sharp, mai bine conturate, cu detalii mai fin reproduse și care creează o atmosferă cu mult mai reală. Pur și simplu nu există motiv pentru care să nu ai active atât DLSS, cât și HDR-ul, mai ales că performanța nu are de suferit, întrucât NVIDIA GeForce RTX 4070 face față mai mult decât decent în acest joc cu ambele tehnologii pornite.
Trecem la Cyberpunk 2077, joc pe care l-am mai prezentat și cu altă ocazie. Atunci era rulat pe un desktop PC cu placă grafică NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti, de data aceasta îl vedem cum se prezintă când este jucat prin laptop-ul ale cărui specificații hardware le-am expus mai sus.
Ei bine, mai întâi am rulat testul de benchmark din acest joc, în două scenarii: cu DLSS On vs DLSS Off, dar de ambele dăți cu Ray Tracing activ. Diferențele între cele două scenarii pentru rularea testului de benchmark sunt uriașe, practic dacă vrei să joci la calitate maximă pe rezoluție 2560 x 1600 pixeli cu Ray Tracing activ nu o poți face decent decât cu DLSS pornit.
Testul de benchmark din Cyberpunk 2077:
A urmat o scurtă sesiune de joc în care am avut pornite și oprite alternativ atât DLSS, cât și Ray Tracing și HDR10, spre a observa cât mai clar care sunt diferențele în calitatea imaginii din Cyberpunk 2077 când aceste tehnologii „își fac de cap” sau nu. Atenție, imaginile cu HDR activ par supraexpuse, să zic așa, pentru că atunci când faci captura de ecran nu mai poți folosi modul HDR al ecranului, cel disponibil doar în joc. Astfel imaginile cu HDR activat pot părea supraexpuse, mai ales pe zonele luminoase ale scenei, dar de fapt, în realitate, acele zone puternic iluminate se văd perfect, la fel ca atunci când nu este activ HDR. Vă asigur că în realitate imaginile cu HDR activ sunt cu mult, mult mai bune decât cele fără acest mod pornit:
Din nou, consider că imaginile de mai sus vorbesc de la sine. Sunt evidente reflexiile mult mai clare, mai detaliate, precum și razele de lumină care străbat multe dintre scenele din Cyberpunk 2077. HDR10, care poate fi On sau Off în Cyberpunk 2077 face o diferență uriașă, așa că nu văd de ce l-ai ține oprit în cazul în care ai un ecran compatibil.
Totodată, prin DLSS se observă o conturare mult mai bună a detaliilor, în timp ce performanța nu are deloc de suferit. Încă o dată se dovedește că DLSS chiar funcționează în a genera nu doar o calitate mai bună a imaginii, ci și o performanță mai ridicată. Merită menționate aici componentele DLSS Ray Reconstruction și DLSS Frame Generation, ale căror intervenții sunt vizibile în special în Cyberpunk 2077.
Ray Reconstruction îmbunătățește calitatea imaginii trasate cu raze pentru toate GPU-urile GeForce RTX prin înlocuirea denoiserelor reglate manual cu o rețea AI antrenată de un supercomputer NVIDIA, care generează pixeli de calitate superioară între razele eșantionate.
În același timp, DLSS Frame Generation, adică algoritmul de generare a cadrelor, preia două cadre randate din seria de randare și generează un nou cadru care face trecerea mai lină între ele. Deci, pentru fiecare cadru redat, este generat un cadru suplimentar.
Astfel, tot ce înseamnă NVIDIA RTX face din Cyberpunk 2077 jocul în care este poate cel mai tare vizibilă intervenția tuturor tehnologiilor de îmbunătățire a imaginii și a performanțelor, simultan.
Ultimul, dar nu cel din urmă joc din preferințele mele, este F1 2022. Acest titlu aduce și el suport atât pentru DLSS, cât și pentru Ray Tracing și HDR, așa că mai întâi am rulat testul de benchmark cu DLSS On vs DLSS Off:
Bineînțeles că pentru a exemplifica cât mai clar cât de bine reușește atât DLSS, cât și Ray Tracing să optimizeze imaginile, să aducă un plus pe partea de calitate, am captat câteva scene cu ambele tehnologii On versus Off:
Din partea mea, deosebirile, deși nu atât de evidente ca în celelalte titluri, ne confirmă totuși că nu ai de ce să nu lași pornite ambele tehnologii de la NVIDIA, atât DLSS, cât și Ray Tracing, precum și HDR, toate arătând încă o dată pe cât de clar posibil cât de bine își fac treaba.
În final, aș vrea să reafirm că, deși eu am încercat pe cât posibil să evidențiez cum se comportă NVIDIA DLSS și Ray Tracing în cele trei jocuri, nu cred că am putut exemplifica perfect ce se întâmplă. Asta fiindcă doar tu, ca jucător, în timpul sesiunii de gaming vei putea observa toate, chiar toate amănuntele. În rest, prin capturi de ecran sau clipuri video, nu poți transmite totul așa cum trebuie. Cert este că, din partea mea, NVIDIA a reușit prin tehnologiile RTX să ducă cu adevărat gamingul la un cu totul alt nivel calitativ, menținând și chiar crescând în același timp performanța grafică și reducând la minim latența sistemului.
Acest articol este susținut de NVIDIA.