gAuto

Cândva unul dintre cele importante evenimente auto din lume, Salonul Auto de la Geneva a ajuns la final de „carieră”. Organizat pentru prima data în 1905, Salonul Auto de la Geneva a avut loc anul acesta în perioada 26 februarie – 3 martie, însă intereresul arătat a fost extrem de redus.

La nivelul producătorilor au fost prea puţine nume prezente, doar vreo 12, cele mai cunoscute fiind Dacia, Renault şi BYD. Nici vizitatori nu prea au fost, undeva la 168.000, în contextul în care la ultimul eveniment organizat, cel din 2019, au participat peste 600.000 de vizitatori, peste 10.000 de reprezentanţi media şi 184 de expozanţi (detalii aici).

Declinul a început în 2020 odată cu pandemia COVID-19. Chiar dacă un oarecare trend descrescător exista, anularea evenimentelor din 2020, 2021, 2022 şi 2023, cât şi schimbarea de mentalitate a oamenilor în legătură cu participarea la evenimente de genul, au fost oarecum fatale.

Alexandre de Senarclens, preşedintele Comité permanent du Salon International de l’Automobile Foundation, a anunţat săptămâna aceasta că Salonul Auto de la Geneva nu va mai avea loc nici în 2025 şi nici în anii ce vor urma. Decizia este justificată atât de lipsa de interes de care am discutat anterior, cât şi de condiţiile dificile ale pieţei auto.

”Totuşi, trebuie spus că lipsa de interes manifestată de producători pentru Salonul de la Geneva, concurenţa saloanelor de la Paris şi Munchen care sunt favorizate de industria lor autohtonă şi nivelurile de investiţii necesare pentru a menţine un astfel de spectacol, sună lovitura finală pentru o ediţie viitoare.”, a declarat Alexandre de Senarclens.

Organizatorii au anunţat că Salonul Auto din Qatar va continua să aibă loc, acesta fiind un fel de refugiu început în 2021, perioadă în care în Europa încă existau restricţii puternice generate de pandemia COVID-19.

Sursa: genevamotorshow.com, sursa foto