Hardware

În 2022 vom vedea pe piaţă primele smartphone-uri cu procesoare de 3nm. Samsung a anunţat oficial că a pornit producţia de astfel de chip-uri la fabrica Hwaseong din Coreea de Sud, astfel că viitoare serie flagship Samsung Galaxy S23 ar putea fi lansată cu Exynos 2300 / 3200 (sau cum se va numi el) realizat pe un proces de fabricaţie de 3nm.

Noua generaţie de procesoare trece la arhitectura 3GAE (Gate-All-Around Early), una ce vine cu un consum redus de energie şi un plus la nivel de performanţă. În cifre statistice vorbim de un consum de energie cu cel puţin 45% mai mic şi un plus de performanţă cu cel puţin 23% vs actualele procesoare de 5nm. Viitoarele cip-uri de 3nm vor fi şi cu aproximativ 16% mai mici, astfel că vor ocupa mai puţin spaţiu în device-uri.

Estimările Samsung sunt şi mai optimiste pentru a doua generaţie de procesoare de 3nm. Acestea ar urma să fie cu 30% mai performante, vor ocupa cu 35% mai puţin spaţiu şi vor consuma cu 50% mai puţină energie decât procesoarele de 5nm.

TSMC, cel mai mare producător de cipuri din lume, a anunţat la rândul său că va începe producţia de procesoare de 3nm din 2023, astfel că primele smartphone-uri cu această tehnologie a celor de la TSMC le-am putea vedea la vânzare cel mai devreme în toamna anului viitor.

Sursa: anandtech.com