Samsung GALAXY A41 – review

09/07/2020

Samsung GALAXY A41 este propunerea companiei sud-coreene pe segmentul smartphone-urilor mid-range cu preț în jurul a 1000 – 1200 lei. Are potențial astfel încât în oferta operatorilor de telefonie mobilă să devină un hit comercial la prelungire de contract, portare etc. 

Sunt câteva elemente interesante în dreptul lui GALAXY A41:

  • compact (ecran de 6.1 inch și raport display / corp de 85.9%);
  • display cu tehnologia Super AMOLED, rezoliție FHD+;
  • cameră principală cu trei senzori: 48 Megapixeli de tip wide, 8 Megapixeli de tip ultrawide și 5 Megapixeli pentru adâncimea de câmp;
  • cameră frontală cu mulți megapixeli – 25 Megapixeli;
  • cititor de amprentă optic integrat în ecran. 

Pe de altă parte avem și specificații ce-i scad din gradul de atractivitate:

  • hardware MediaTek;
  • stocare de tip eMMC 5.1;
  • nu filmează 4K;
  • spate din plastic. 

Samsung are obiceiul să actualizeze rapid prețurile smartphone-urilor din ofertă. În urmă cu doar câteva săptămâni, A41 era pe la 1400 lei. Acum a ajuns în diferite promoții pe la 1000 – 1000 lei, iar la sfârșit de vară nu m-aș mira să-l vedem sub pragul a 1000 lei, pe la 850 – 900 etc. 

Haideți să-l descoperim împreună pe mid-range-ul din Coreea de Sud. Îl vom trece prin toate capitolele specfice unui review pe Gadget.ro. 

Material de tip unboxing cu Samsung GALAXY A41:

httpvh://youtu.be/qx6I0-QA9OY

Specificații

Design

Smartphone-ul este însoțit de următoarele accesorii în pachetul de retail: încărcător ce alimentează la 9V / 1.67A = 15W sau 5V / 2A = 10W, cablu USB type-C – USB, căști pe jack de 3.5 mm (probabil, cele mai ieftine căști din lume  – le descoperiți în galeria de imagini), agrafă pentru slotul dedicat nanoSIM și microSD, certificat de garanție și ghid de utilizare rapidă. 

Samsung GALAXY A41 este protejat cu sticlă în partea frontală, plastic în partea spate. Raportul display / corp ar fi fost și mai bun de 85.9% dacă reușeau cumva să-i reducă din bărbia de la bază. Oricum pentru segmentul mid-range atinge o valoare respectabilă. 

Au mers pe soluția unui notch clasic pentru integrarea camerei frontale de 25 Megapixeli. În partea spate se vede că s-a ținut cont de linia adusă de seria GALAXY S20. Camera principală iese ușor în relief cu cei trei senzori ai săi. 

L-am testat în varianta de culoare Prism Black, dar îl găsiți și în culori mai puternice (alb, albastru, roșu). Prism Black mi se pare cea mai la siguranță variantă de culoare, dar cei mai curajoși nu se opri aici. Personal, varianta pe albastru mi se pare cea mai reușită. 

Samsung GALAXY A41 atrage prin dimensiunile compacte: ecran de 6.1 inch și raport display / corp de aproape 86%. Îl poți strecura cu ușurință în buzunar, geantă etc. În contextul în care pe toate nișele de preț se preferă ecrane de la 6.5 inch în sus, GALAXY A41 joacă puțin diferit. Dimensiunile compacte îl ajută să atingă și o greutate redusă – puțin peste 150 gr. Stă bine și din profil – 7.9 mm. 

Nu pot să spun că impresionează, pentru că au ales ca spate telefonului să fie din plastic, dar nici urât nu-l consider. Joacă cumva la siguranță. Pe de altă parte, dacă era din sticlă, trebuia o husă neapărat și așa trebuie o husă, așa că nu contează așa mult din ce material este fabricat un smartphone în partea spate. Nu am găsit informații legate de sticla folosită în partea frontală, nu este Corning Gorilla Glass pentru că s-ar fi precizat. Și aici recomand o folie pentru un plus de siguranță. 

Ecran și sunet

Unul dintre punctele PRO este dat de faptul că s-a mers pe tehnologia Super AMOLED în cazul display-ului. Are o rezoluție FHD+ și aspect 20:9, oricum la 6.1 inch era ușor de ținut într-o singură mână, dar cu acest aspect îl simți cumva și mai natural. 

Este suficient de luminos, culori plăcute, unghi ok de vizualizare. L-aș considera cât de cât lizibil și sub acțiunea razelor de soare. În secțiunea Afișaj sunt două moduri pentru ecran: Viu și Natural. Tot acolo se află și opțiunea de a regla balansul de alb spre culori mai calde sau mai reci. În secțiunea Setări avansate se oferă reglaj personalizat pe roșu, verde și albastru. Îl calibrezi după propriile preferințe. 

Avem unul dintre cele mai bune paneluri Super AMOLED aduse pe un telefon mid-range de 1000 lei. Aș spune că și un scurt hands-on vă va aduce în linie cu opinia mea. 

Sunetul este livrat de difuzorul de la bază. Se aude suficient de tare, clar. La maxim se transmit vibrații în carcasă. Mi se pare că mediile și înaltele sunt bine reliefate, iar bass-ul mai puțin evident. Jack-ul de 3.5 mm se află la bază. Am refuzat să testez căștile de 2 – 3 dolari prinse în pachet. Am folosit căști in-ear și am activat opțiunea Dolby Atmos. Aici deja pot să spun că impresionează, bass-ul de-a dreptul excelent, amplitudine de-ți dă urechea peste cap dacă-l ții la maxim. Parcă și distorsionează puțin la maxim, pe la 70 – 80% îl consider excelent. Difuzorul îl consider de nivel mediu, dar pe jack-ul de 3.5 mm se schimbă treaba și în funcție de căști poți avea o audiție de la bine spre foarte bine. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

MediaTek Helio P65 este dezvoltat într-un proces de litografiere pe 12nm, cu 2 nuclee pe ARM Cortex-A75 și alte 6 nuclee pe ARM Cortex-A55. Îl ajută un accelerator grafic Mali G52-MC2 la 820 MHz. Se adaugă 4 GB RAM și 64 GB stocare de tip eMMC 5.1 (46.9 GB în mod real), extindere a memoriei prin slotul dedicat pentru microSD. 

Informații relevate de CPU-Z pentru Samsung GALAXY A41;

Este un procesor lansat la mijlocul lui 2019. L-aș considera un procesor de trecere între low-cost și mid-range. În sensul în care suportă memorie de stocare de tip eMMC 5.1, nu trece spre UFS 2.0 sau 2.1. Este capabil să decodeze conținut la rezoluție 2K cu 30 fps și la 1080p cu 60 fps. De aici și lipsa 4K în opțiunile de înregistrare, Samsung nu a pus nici măcar 1080p cu 60 fps (ceea ce hardware-ul suportă). 

Sunt o sumă de funcții AI pe care MediaTek le-a implementat pe Helio P65 (AI Face ID, AI Smart Photo Album, Single-Cam / Dual-Cam Bokeh, Hardware Warping Eninge, Rolling Shuter Compensation, Multi-Frame Noise Reduction). 

Pe un client de GALAXY A41 nu-l interesează datele de mai sus. Cel mai probabil, ar întreba simplu: cum se mișcă?

Are momente bune, dar și momente mai puțin bune. Mă refer la situațiile în care vezi că are nevoie de timp ca să realizeze anumite sarcini (un update software spre exemplu), îl simți că oferă lag dacă încerci să mai faci ceva pe el, pe lângă un update al aplicațiilor prin Play Store. Sunt și situații în care la nivel de UI merge brici. Am impresia că mai este loc de îmbunătățire a firmware-ului, iar Samsung mai are de compilat spre a optimiza software-ul pe un procesor MediaTek. Vestea bună este că a primit 2 update-uri serioase în cele câteva zile în care l-am testat. Fiecare update promitea cameră mai bună și software stabilizat. 

Rulează Android 10 cu interfața One UI 2.1. Despre interfața dezvoltată de Samsung nu știu ce aș mai putea adăuga. În fiecare review de smartphone Samsung am spus că oferă o sumă de funcții, de opțiuni, de posibilități de customizare etc. Mi se pare a fi una dintre cele mai bune interfețe grafice puse pe Android în 2020. 

Patch-urile de securitate pe GALAXY A41 erau aduse la nivelul lui iunie 2020. Probabil, ar putea face pasul spre Android 11 prin 2021 (Samsung nu se grăbește cu portarea, mai ales că în cazul de față nu este un flagship ci un mid-range de 1000 – 1100 lei). 

Aplicații preinstalate pe Samsung GALAXY A41;

Aplicații Google: Căutare Google, Chrome, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Duo, Google Foto, YouTube Music, Magazin Play, 

Aplicații Microsoft: Office, OneDrive, LinkedIn, Outlook;

Aplicații Samsung: SmartThings, Samsung Health, Galaxy Wearable, Zonă AR, Samsung Global Goals, Game Launcher, Samsung Members, Galaxy Store;

Alte aplicații: Facebook, Spotify, Netflix;

Nu pot spune că bloatware-ul era la minim, dar puteți dezinstala aplicațiile ce nu le considerați de interes. 

Android 10 cu One UI 2.1 pe Samsung GALAXY A41;

Performanță

L-am trecut prin testele de performanță uzuale și rezultatele le-am compilat în tabel.

Teste de benchmark rulate pe Samsung GALAXY A41;

Conectivitate

Am testat modelul dual-sim, iar în ce privește benzile pe care oferă acoperire:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G – 1 (2100), 3 (1800), 5 (850), 7 (2600), 8 (900), 20 (800), 28 (700), 38 (2600), 40 (2300) și 41 (2500). 

Nu am găsit informații pe pagina producătorului, dar ar trebuie să știe agregare de spectru pe 2 benzi (cel puțin procesorul permite), iar vitezele ar putea fi de 300 Mbps în download și minim 50 Mbps în upload. Nu m-aș mira dacă l-ar lăsa la un maxim de 150 Mbps pe o singură bandă. 

Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 5.0, localizare prin A-GPS, GLONASS, GALILEO și BDS. 

În partea superioară se află un microfon și deasupra ecranului într-un spațiu îngust dați de difuzorul pentru apeluri, în lateral dreapta au poziționat tasta de power și reglarea volumului. Țin să precizez că nu-mi place zgomotul și cum se simte tasta de power, mai ales că vorbim de o tastă apăsată destul de des. Nu mi-a dat impresia că ar rezista în timp. La bază se află portul USB type-C, jack-ul de 3.5 mm și difuzorul principal. În lateral stânga se află slotul pentru două nanoSIM-uri și microSD. 

Cititorul de amprentă este de tip optic și se descurcă decent în recunoașterea amprentei. Este un feature regăsit de obicei pe telefoane din segmentul premium sau mid-range superior, iar acum Samsung îl aduce și pe GALAXY A41 (un mid-range inferior). 

Cameră foto și video

Sunt trei senzori în partea spate: 

  • 48 Megapixeli cu f/2.0, wide 26 mm cu PDAF și dimensiune a pixelului de 0.8 microni;
  • 8 Megapixeli cu f/2.2 de tip ultrawide cu dimensiune a pixelului de 1.12 microni și unghi de 123 grade;
  • 5 Megapixeli cu f/2.4 pentru adâncimea de câmp. 

Cei 48 Megapixeli în low-light se transfornă în 12 Megapixeli (4 pixeli în unul pentru un plus de luminozitate). Senzorul ultrawide este cu adevărat wide ca să spun așa, simți trecerea de la wide la ultrawide. Sunt câteva fotografii în care vedeți cât spațiu este prins în ambele ipostaze. 

Se descurcă bine când lumina este bună și ai puțină răbdare cu telefonul. Interfața mi s-a părut a fi structurată astfel încât este ușor de înțeles și parcurs. 

Interfața camerei foto și video de pe Samsung GALAXY A41;

Fotografii realizate cu Samsung GALAXY A41;

Clip 1080p cu 30 fps realizat cu Samsung GALAXY A41;

httpvh://youtu.be/iAkGl4Bybx0

Autonomie

Bateria de 3500 mAh se descurcă cât de cât și oferă o zi de autonomie în condiții de utilizare medii spre intensive. În testul Gadget.ro a obținut 6 ore și 30 minute (luminozitate la maxim, redare a playlist-ului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi). Este o valoare ușor modestă și asta pentru că acumulatorul este relativ mic, un 4000 mAh ar fi fost de dorit. 

Preț

Samsung GALAXY A41 cu 4 GB RAM și 64 GB stocare – 1149 lei la Altex

Concluzii 

Samsung GALAXY A41 este un smartphone mid-range inferior cu câteva puncte PRO, dar și cu elemente mai puțin bune. Pentru moment nu l-aș considera un best-buy. În același orizont se află o alternativă mai bună, tot de la Samsung și aici mă refer la GALAXY A51. 

PRO 

  • compact;
  • ecran Super AMOLED cu setări de personalizare avansate, unul dintre cele mai bune paneluri în această gamă de preț;
  • cititor de amprentă optic integrat în display;
  • sunetul pe jack de 3.5mm cu Dolby Atmos (puternic, mult bass etc);
  • software complet. 

CONTRA

  • nu filmează 4K, doar 1080p cu 30 fps;
  • butonul de power scoate un zgomot ușor ciudat;
  • spatele este fabricat din plastic și imprimă ideea de ieftin;
  • hardware ce agață în unele situații;
  • autonomie ușor modestă.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.