În ultimele săptămâni am avut ocazia să testez și Samsung GALAXY Alpha, iar impresiile formate le-am grupat în acest review. Samsung GALAXY Alpha a inaugurat o linie de design ce a fost preluată de către Samsung GALAXY Note 4, Samsung GALAXY A7, A5 și A3. Se zvonește că Samsung GALAXY Alpha urmează a fi scos din producție în februarie 2015.

Am mici îndoieli în acest sens:

  1. Samsung GALAXY A3 – 4.5 inch;
  2. Samsung GALAXY A5 – 5 inch;
  3. Samsung GALAXY A7 – 5.5 inch.

Este clar că zona lui GALAXY Alpha cu al său display de 4.7 inch nu este acoperită. Plus că telefonul a debutat în oferta operatorilor telecom. Nu am idee cum sunt vânzările, dar cu un preț corect poziționat, Samsung poate vinde GALAXY Alpha, mai ales că este un device destul de bun după cum veți vedea și din materialul de față.

Samsung-GALAXY-Alpha (1)

Datele hardware ce-l animă pe Samsung GALAXY Alpha:

specificatii-Samsung-GALAXY-Alpha


Design

Samsung-GALAXY-Alpha (10)

Smartphone-ul a sosit din partea Samsung și cred că pachetul de retail are aceleași componente, cu o mică excepție. În pachet am dat de smartphone, bateria de 1860 mAh, cablu microUSB – USB 2.0, căști albe de tip in-ear pe jack de 3.5 mm, accesorii suplimentare pentru căști, încărcător pe USB 2.0, husă de tip S-View. Nu cred că primiți husa S-View și în pachetul de retail de la magazinele online sau de la vreun operator telecom.

A sosit Samsung GALAXY Alpha pe alb și aș spune că alături de husa S-View se potrivește mai mult publicului feminin, mai ales că este un smartphone compact (display de 4.7 inch, 115 gr. și 6.7 mm grosime). GALAXY Alpha a fost și primul telefon al companiei sud-coreene ce adoptă marginile metalice. GALAXY Note 4 pare un GALAXY Alpha ce crește de la 4.7 inch la 5.7 inch. Prin prisma dimensiunilor, dar și a plasticului cu o textură plăcută aș spune că Samsung GALAXY Alpha oferă un grip de-a dreptul excelent.

Este printre puținele telefoane Samsung la care nu prea ai la ce să ridici din sprânceană, cel puțin la acest capitol. Arată a telefon cu stil, excelent finisat. Notă discordantă face capacul ce pare rupt din alt peisaj. Măcar poate fi înlăturat și oferă acces la bateria de 1860 mAh și la slotul pentru cartela microSIM. Marginea metalică fabricată din aluminiu contribuie la creșterea rigidității, dar aduce și un plus de eleganță pentru device.

Logo-ul Samsung se regăsește în partea superioară, dar și pe spatele telefonului sud-coreean. La bază se află tasta fizică cu cititor de amprente + 2 taste capacitive devenite clasice la smartphone-urile companiei asiatice, camera de 12 Megapixeli se profilează puțin, iar alături de senzor pe lângă LED-ul flash se află și senzorul ce monitorizează ritmul cardiac.

Ecran și sunet

Samsung-GALAXY-Alpha (21)

Aici prevăd multe comentarii legate de rezoluție. GALAXY Alpha are un display Super AMOLED de 4.7 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli. Nu s-a mers pe o rezoluție FHD și pot să spun că au făcut o alegere inspirată. Pentru cârcotași v-aș invita doar să-i faceți un hands-on și sunt sigur că după minute bune de utilizare nu vă va deranja în vreun fel, nu vezi pixeli, nu sunt probleme de vreun fel. Pentru 4.7 inch am curajul să spun că nu ai nevoie de un panel FHD care va consuma bateria în ritm accelerat și nu oferă niciun plus real pentru tine ca utilizator.

Samsung-GALAXY-Alpha (24)

Samsung GALAXY Alpha oferă culori bune, un negru afișat în mod corect, luminozitate foarte bună. Nu am găsit niciun punct slab la acest capitol.

Sunetul provine de la un speaker poziționat la bază, în stilul iPhone. Oferă un sound bine calibrat, puternic, clar. Calitatea se păstrează și pe jack-ul de 3.5 mm situat în partea superioară, iar căștile din pachet sunt de bună calitate și doar un audiofil cu cerințe mari se va vedea nevoit să folosească alte accesorii. Reglarea volumului se face din lateralul smartphone-ului, ușor de accesat.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung-GALAXY-Alpha (22)

Samsung a mers pe o soluție dezvoltată in-house, un CPU din banca de componente a companiei sud-coreene: Exynos 5430 pe o soluție de tip big.LITTLE cu 4 x ARM Cortex-A15 la 1.8 GHz și 4 x ARM Cortex-A7 la 1.3 GHz + Mali-TT628 MP6 în rol de accelerator grafic + 2 GB RAM + 32 GB spațiu de stocare, fără slot pentru cardurile microSD.

Da. Este un telefon suficient de puternic să ruleze orice aplicație sau joc din Google Play. Nu am întâlnit vreo aplicație care să-i pună probleme. Nu am avut parte nici de lag în meniu sau întârzieri de vreun fel, nici atunci când în fundal se descărcau sau unele aplicații își făceau update, iar în același timp efectuam alte operații pe smartphone.

Rulează Android 4.4.4 KitKat cu TouchWiz-ul dezvoltat de Samsung. Nu am prea multe de spus la acest capitol. Ai parte de exact aceeași interfață și aplicații precum cele puse pe GALAXY S5 sau GALAXY Note 4.

Preia cititorul de amprente și senzorul pentru măsurarea ritmului cardiac de la GALAXY S5. GALAXY Alpha este un smartphone premium, singurul element atacabil fiind rezoluția display-ului, dar am punctat impresiile mele mai sus.

Mai multe informații în capturile de ecran / screenshots:

Performanță

Screenhsot-Samsung-GALAXY-Alpha (25)

A trecut prin testele de benchmark, iar datele adunate sunt poziționate în tabel:

teste-benchmark-Samsung-GALAXY-Alpha

Conectivitate

Samsung-GALAXY-Alpha (19)

Nu-i lipsește nimic: 4G cu viteze în download de până la 300 Mbps / sper să aveți parte de o acoperire 4G care să ofere viteză și la jumătate, Wi-Fi ac și am reușit să ating în jur de 250 Mbps cu router-ul meu pe abonamentul Fiberlink 500, NFC, cititor de amprente integrat în tasta fizică de la baza ecranului de 4.7 inch, senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac lângă senzorul de 12 Megapixeli.

În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, la bază de portul microUSB, în lateral dreapta de butonul de power, iar în lateral stânga de reglarea volumului. Jos pălăria pentru comportamentul avut în apelurile de voce, dar și în traficul de date făcut prin 4G sau prin Wi-Fi.

Cameră foto și video

Samsung-GALAXY-Alpha (5)

12 Megapixeli, LED flash ușor anemic, focalizează rapid + aplicația standard regăsită pe mai toate telefoanele de top ale Samsung. Credeam că fotografiile sunt de mai calitate când le-am văzut pe telefon, dar puse pe un ecran de 27 inch am remarcat că se putea și mai bine.

Totuși, fotografiile sunt făcute pe o lumină destul de slabă. Nu am prins zile cu soare și sunt sigur că în condiții optime și fotografiile sunt la o calitate ridicată. Filmează la 2160p cu 30 fps, camera frontală este de 2.1 Megapixeli și aveți un selfie în galeria cu imagini făcute cu Samsung GALAXY Alpha.

Autonomie

Samsung-GALAXY-Alpha (17)

Am criticat acumulatorul de 1860 mAh când telefonul a fost anunțat oficial. Credeam că nu va rezista mai mult de 2 – 3 – 4 ore, dar Samsung a pus un acumulator de calitate și se descurcă neașteptat de bine raportat la capacitatea bateriei. Am reușit să-l folosesc o zi întreagă, la o utilizare intensivă cu mult browsing, teste de benchmark, descărcat de aplicații prin Wi-Fi din Play Store. S-a descurcat bine, dar sunt sigur că o baterie de 3000 mAh ar fi făcut minuni pe GALAXY Alpha, ar fi oferit în jur de 2 – 3 zile.

Autonomia se situează la un nivel înalt și pentru că vorbim de un telefon cu un display HD, nu un Quad HD sau un Full HD care ar fi îngenuncheat bateria de 1860 mAh în 1 – 2 ore.

Preț

Samsung GALAXY Alpha – 2199 lei la eMAG.

Concluzii

Samsung-GALAXY-Alpha (27)

Samsung GALAXY Alpha se adresează celor care-și doresc un telefon compact, performant și cu design stilat. Cel mai mare adversar al său este Sony Xperia Z3 Compact, mă refer la telefoanele din universul Android. Nu am testat Xperia Z3 Compact ca să văd dacă oferă un plus de performanță față de GALAXY Alpha, dar ambele sunt capabile să ruleze orice aplicație sau joc din store-ul susținut de către Google.

PRO

– design plăcut;

– performanțe de top;

– filmează la 2160p;

– multe funcții integrate (cititor de amprentă, NFC, senzor pentru măsurarea ritmului cardia etc);

– conectivitate de top cu viteze 4G+ și Wi-Fi ac;

– autonomie rezonabilă.

CONTRA

– preț;

– camera de 12 Megapixeli mă așteptam să facă fotografii și mai bune.

Partea de unboxing și primele impresii:

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.