Am avut ocazia să-i fac un hands-on prin aprilie 2019, lansarea a fost amânată pentru peste 8 – 9 luni în România, iar sfârșitul lui 2019 l-a prins pe GALAXY Fold în oferta operatorilor de telefonie mobilă, la magazinele online etc. 

Îmi aduc aminte că reprezentanții Samsung România erau foarte mulțumiți de modul în care au decurs vânzările în etapa inițială. Stocul se epuizase din primele zile, semn că există interes pentru primul smartphone pliabil ajuns pe canal oficial în țara noastră (bănuiesc că stocurile au fost bine ponderate, nu este chiar un telefon de volum la 9500 lei). 

Trebuie să mulțumesc Vodafone România pentru că mi-a oferit un Samsung GALAXY Fold pentru peste trei săptămâni, fix în perioada sărbătorilor de iarnă. :) 

Sunt trei aspecte ce nu mă așteptam să mă impresioneze:

  1. Cât de bine închegat este mecanismul de culisare. L-am văzut inițial într-o sesiune hands-on de 30 de minute și pot să spun că la momentul respectiv m-am bucurat că nu l-au lansat comercial. Ar fi fost un fiasco. Echipa Samsung a petrecut jumătate de an îmbunătățind jucăria din mai toate punctele de vedere. După câteva săptămâni bune pot să spun fără îndoială că rezistă fără probleme la utilizarea în timp și chiar nu trebuie să-l tratezi precum o jucărie;
  2. Autonomia – de multe ori ajungi pentru notificări să te mulțumești cu ecranul de 4.6 inch, iar pe cel mare să-l accesezi doar pentru content video etc. De aici și o autonomie ce ajunge și la 2 zile. Bineînțeles, dacă îl ții doar cu ecranul întins și pe jocuri, nu trece nici testul a jumătate de zi. În condiții reale, pentru un om ce mai face și altceva în afară de a folosi telefonul în regim continuu, GALAXY Fold livrează o autonomie bună;
  3. Ecranul întins, deși nu este drept – nu deranjează. Mă așteptam să-mi atragă atenția că nu este perfect, perfect drept, dar când ai content nu deranjează. Privirea este furată de conținutul afișat. 

Specificații

Design 

În pachet dați pe lângă smartphone de încărcător la 9V / 1.67A, cablu USB type-C – USB, căști de tip in-ear pe USB type-C, agrafă pentru slotul SIM, ghid cu instrucțiuni de utilizare. 

Sunt două elemente capitale la GALAXY Fold ce fac diferența față de orice alt smartphone al Samsung:

  • Designul;
  • Ecranul. 

În ce privește partea hardware, conectivitatea, software-ul, camera foto și video – nu sunt noutăți cu adevărat majore. 

Cine-l cumpără pe GALAXY Fold o face și pentru a ieși în evidență cu noul design, este în căutarea unui telefon diferit. Totuși, acest aspect în mod normal ar trebui să treacă în plan secund. Până la urmă plătești peste 9000 lei spre a avea un dispozitiv util, care să fie un diferențiator, ceva trebuie să justifice suma plătită. 

Samsung aș spune că a jucat la siguranță în cazul lui GALAXY Fold, iar iterațiile ce vor urma aș face pariu că vor aborda alte scheme de pliere, vor încerca să iasă și mai puternic în evidență etc. 

Avem un ecran curbat la interior realizat dintr-un polimer special și un ecran clasic la exterior, pe o diagonală mică de 4.6 inch. Mi-am reamint că timp de peste 1 an de zile am avut ca daily driver un Samsung GALAXY Nexus (diagonală de 4.6 inch). 

Folia de protecție a fost încastrată în ecran. Pur și simplu, nu sesizezi că ai de-a face cu o folie. Știți că în etapa inițială, au fost câteva persoane ce au scos folia și asta a afectat integritatea structurală a display-ului curbat. Acum nu ai cum să îndepărtezi protecția, de niciun fel. 

Samsung GALAXY Fold punctează la capitolul eleganță. Multă sticlă la vedere când este pliat, dă impresia de telefon rezistent. Îmi place cum se aude când este închis, un clap interesant. Recunosc că în prima zi, l-am pliat / strâns de câteva zeci de ori. Te ajută să scapi de stres (un spinner cu ștaif :)). 

Când este pliat, zici că ai un fel de telecomandă. Ce apreciez? Faptul că nu deranjează în buzunar, te poți lega la șireturi fără probleme :). Nu incomodează la fel de tare precum smartphone-urile cu ecran de peste 6.4 – 6.5 inch. Singurul incovenient ar fi grosimea și greutatea, dar suntem bărbați și nu ar trebui să ne văităm de un telefon ce cântărește peste 200 gr. Apropo, dacă ne uităm că de fapt avem de-a face cu un telefon și tabletă în același pachet, cele 268 gr. par rezonabile. 

Când este întins, ecranul nu este perfect drept la interior, dar când începi să afișezi conținut, nu devine un incovenient. L-am folosit în sesiuni prelungite de PUBG și pe Netflix, aproape că spațiul de la jumătate mi-a scăpat complet din vedere. La interior se află doi senzori pentru camera frontală, pe lângă cei aflați pe spate și deasupra ecranului extern. 

Repet ce am scris mai sus, un telefon elegant ce atrage atenția și se vede de la o poștă că Samsung a depus un efort consistent în a-l face să fie cât mai rezistent etc. 

Ecran și sunet

Discutăm despre două ecrane:

  1. Foldable Dynamic AMOLED de 7.3 inch cu rezoluție 2152 x 1536 pixeli, raport display / corp de 85.7%, HDR10+, 362 ppi, aspect 4.2:3;
  2. Super AMOLED de 4.6 inch cu rezoluție 1680×720 pixeli, aspect 21:9. 

Ecranul pliabil pe modul manual la luminozitate atinge undeva în jur de 400 nits, iar pe Auto se oprește pe la 500 – 550 nits. Este cu mult sub ecranele Dynamic AMOLED de pe seria S10 (urcă și la peste 1000 nits pe Auto). 

Aspectul 4.2:3 s-ar putea să vi se pară ciudat. Rândul responsabil de 0.2 dispare când este afișat conținut și se atinge mai clasicul 4:3. Netflix, YouTube, PUBG sunt deja optimizate pentru această rezoluție și nu ai spații lăsate libere, neutilizate. 

Ecranul extern se situează tot pe la 400 nits pe manual și trece de pragul a 600 nits pe Auto. Am putea spune că avem o valoare ok. Am avut nevoie de un timp de acomodare spre a mă întoarce la 4.6 inch și la cât spațiu liber rămâne în jur, aș spune că Samsung trebuie să riște mai mult și să integreze un display mai mare, de multe ori îl deschizi pe acesta și nu strică un plus de suprafață pentru scroll, mai ales că spațiu era din plin. Presupun că generațiile următoare vor sta mai bine din acest punct de vedere. 

Ecranul Foldable Dynamic AMOLED se vede că are un polymer etc, nu ai feeling-ul ăla precum la un display convențional. Se vede că avem de-a face cu un panel ce trebuie pliat, sunt destule concesii tehnologice ce trebuiesc făcute spre a obține plierea în sine. Mă aștept ca soluția să fie rafinată în timp. 

Sunetul beneficiază de certificare Dolby Atmos și jos pălăria. Se aude puternic, clar, difuzoarele am impresia că le-au realizat special spre a impresiona. La seria S10 avem un difuzor puternic și al doilea de tip companion deasupra display-ului, la GALAXY Fold sunt două difuzoare puternice (unul la bază și altul în partea superioară). De aici și efectele stereo imersive, mult bass de zici că ai o micuță boxă conectată. 

Am testat și cu căști bluetooth sau pe fir și sunetul se ridică la cote înalte. Mă bucur că Samsung se concentrează pe partea de sound și mereu încearcă să inoveze (mai ales că acum au AKG, Harman / Kardon în portofoliu). 

Aș putea încheia review-ul pe aici, restul de specificații tehnice & software sunt cumva cunoscute pentru cei ce s-au jucat cu smartphone-urile Samsung în ultima perioadă. 

GALAXY Fold a sosit ceva cam târziu, prin aprilie / mai 2019 ar fi fost excelent să fie vândut și în România. Prin decembrie deja este ceva cam târziu, în sensul în care așteptăm GALAXY Fold în generație nouă, cu hardware actualizat, alt setup pentru camerele foto și video etc. 

Până la urmă, cine caută un telefon pliabil – nu prea are ce să cumpere altceva, cel puțin din ce se aduce pe canal oficial în România. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Qualcomm Snapdragon 855 + 12 GB RAM și 512 GB stocare de tip UFS 3.0 (rezultatele în AndroBench sunt de-a dreptul excelente). 

Nu cred că are rost să discutăm prea mult la nivel tehnic legat de Qualcomm Snapdragon 855, unul dintre cele mai puternice procesoare implementate pe un smartphone Android în 2019. Au ales o arhitectură tri-cluster, proces de litografiere pe 7nm, conectivitate de top etc. 

Informații relevate de CPU-Z;

Nu are slot pentru cardurile microSD, dar la 512 GB preinstalat și cel mai heavy user ar trebui să se declare mulțumit. 

Rulează Android 9 Pie cu One UI 1.5, nu a primit update spre Android 10 cu One UI 2, dar presupun că va face pasul în viitorul apropiat. Ar fi recomandat pentru Samsung să facă pasul spre cel mai nou software, mai ales că vorbim de un telefon mobil cu preț la liber de 2000 euro. Experiența de utilizare trebuie să fie fără compromis. 

Care este beneficiul ecranului pliabil?

Faptul că poți să împarți ecranul și ai 2 sau 3 ferestre cu adevărat utile (ajută și diagonala mare a display-ului, 7.3 inch). Poți să urmărești un clip pe YouTube, iar pe altă parte să fie afișată o fereastră din browser etc. 

Are putere de procesare din plin și nicio aplicație sau joc din Play Store nu-i pune vreo problemă. Am remarcat că se încălzește ceva mai tare față de alte Samsung-uri din seria S10 (lângă cei 3 senzori ai camerei principale). Presupun că grosimea de 6.9 mm a dus la heat-pipe-uri ceva mai mici și de aici un plus de căldură ce necesită mai mult timp pentru a se disipa din corpul terminalului. Nu am remarcat în sesiunile prelungite de PUBG că livrează performanțe mai modeste în timp, gameplay-ul se menține la cote înalte și după 20 – 30 de minute cu setările grafice la maxim. 

Aplicații preinstalate pe Samsung GALAXY Fold: 

Aplicații Google: Căutare Google, Hărți, YouTube, Chrome, Gmail, Magazin Play;

Aplicații Microsoft: OneDrive, 

Alte aplicații: Galaxy Store, Game Launcher, Facebook, Fișierele mele, Bixby. 

Bloatware-ul este la cote minime, semn și cât de mult a ținut cont Samsung de feedback-ul primit de-a lungul timpului. Majoritatea aplicațiilor proprietare dezvoltate de către compania sud-coreeană au migrat în GALAXY Store. 

Interfața Android 9 Pie pe Samsung GALAXY Fold;

Performanță

L-am trecut prin câteva teste de benchmark, este cel mai puternic smartphone Android de la Samsung (cel puțin din ce am testat până în ianuarie 2020): 

Teste de benchmark rulate pe Samsung GALAXY Fold;

Conectivitate

Sunt câteva elemente-cheie:

  1. 4G cu viteze de până la 1200 Mbps în downloa (seria S10 ar fi capabilă să atingă până la 2000 Mbps);
  2. Wi-Fi ax;
  3. Bluetooth 5.0, USB type-C, NFC etc. 

Cititorul de amprentă a fost montat în lateral. Cine dorește poate să combine recunoașterea pe amprentă cu recunoașterea facială. Este unul dintre cele mai bune cititoare de amprentă poziționate în lateral. Mi-a recunoscut amprenta de fiecare dată și nu am avut probleme de vreun fel. 

În partea superioară se află unul din microfoane + unul din difuzoare, la bază dați de USB type-C și al doilea difuzor. În lateral dreapta se află reglarea volumului, butonul de power și cititorul de amprentă. În stânga au poziționat slotul pentru nanoSIM (nu are slot pentru microSD și nu este nici dual-sim). 

Apelurile de voce trebuiesc preluate cu telefonul pliat, difuzorul se aude clar și puternic etc. Până la urmă, apelurile de voce au trecut în plan secund. În ce privește conexiunea la internet, contează doar conexiunea de date furnizată de operator sau ISP, GALAXY Fold va scoate tot ce este mai bun din această conexiune. Netflix, YouTube, jocuri în genul PUBG ce necesită mult trafic, rulează la cote înalte. 

Cameră foto și video

Samsung nu s-a ferit să aducă o sumedenie de senzori:

Au preluat camerele de pe Samsung GALAXY S10 Plus pentru camera principală și cea de selfie-uri din interior + senzorul solitar de la GALAXY S10 lângă ecranul complementar. 

Camera principală:

12 Megapixeli cu f/1.5 – 2.4, dimensiune a pixelului de 1.4 microni, dual pixel PDAF + OIS, wide și echivalent 27mm;

12 Megapixeli cu f/2.4, dimensiune a pixelului de 1 micron, OIS, zoom optic 2x, tele și echivalent 52mm;

16 Megapixeli cu f/2.2, dimensiune a pixelului de 1 micron, ultrawide și echivalent 12mm. 

Camera de selfie-uri de la interior:

10 Megapixeli cu f/2.2, dimensiune a pixelului de 1.22 microni, wide și echivalent 26mm;

8 Megapixeli cu f/1.9, dimensiune a pixelului de 1.22 microni, pentru adâncimea de câmp și echivalent 24mm. 

Camera de selfie-uri de la exterior:

10 Megapixeli cu f/2.2, dimensiune a pixelului de 1.22 microni, wide și echivalent 26mm;

Telefonul rula Android 9 Pie și interfața camerei nu avea modul dedicat pentru noapte. În ce privește fotografiile și materialele video, de la bine și foarte bine în sus (dacă-mi permiteți expresia). Sunt o sumă de moduri ce pot fi presetate, își face focus în mod corect, înregistrează materiale video cu detalii din plin. 

Clip 2160p realizat cu Samsung GALAXY Fold;

Fotografii realizate cu Samsung GALAXY Fold;

Autonomie

Eram sceptic în ce privește autonomia și asta pentru că la un ecran de 7.3 inch nu are cum să ajungă o baterie de 4380 mAh. Șansa lui GALAXY Fold este dată de ecranul complementar pe care ajungi a-l folosi de multe ori pentru notificări etc, nu ești mereu înclinat să-l deschizi și să activezi display-ul mare. 

Trece testul unei zile, în condițiile menționate mai sus. Dacă GALAXY Fold ajunge a fi folosit 100% din timp pe ecranul mare, autonomia nu trece de jumătate de zi. Totuși, este puțin probabil într-un scenariu de utilizare activ. 

Bateria de 4380 mAh se încarcă la 15W pe fir și wireless, tehnologie întâlnită și la S10. Se vede că partea de dezvoltare pentru Fold s-a făcut la pachet cu seria S10 și nu cu seria Note10 ce a trecut pe încărcare mai promptă. Are și funcția de power bank, încarcă alte dispozitive compatibile la 9W. 

Preț 

Samsung GALAXY Fold cu 12 GB RAM și 512 GB stocare – 1948 euro la Vodafone. 

Concluzii 

Samsung GALAXY Fold este un deschizător de drumuri. După câteva săptămâni de utilizare deja mă obișnuisem cu formatul său (singura chestie la care nu am găsit soluție, cum să-l folosesc pe post de GPS – ecranul de 4.6 inch era prea mic și nici nu am găsit un suport care să se plieze pe form factor-ul lui Fold). 

Am structurat punctele PRO și CONTRA. 

PRO

  • design elegant + efect wow garantat din partea celor ce-l văd pentru prima dată;
  • putere de procesare (stocare cu adevărat rapidă), software optimizat și conectivitate bună;
  • cameră foto și video cu rezultate ce-l încadrează drept unul dintre cele mai bune telefoane mobile din piață;
  • sunet clar și puternic, certificarea Dolby primită pe merit;
  • combinație utilă de ecrane, pliere făcută astfel încât imprimă ideea de rezistență în timp. 

CONTRA

  • mi-aș fi dorit ca ecranul extern să fie o idee mai mare;
  • cred că prețul trebuia ușor actualizat, 9500 lei trebuie să fie prețul din aprilie 2019.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.