O să încerc a vă prezenta un telefon care a fost așteptat îndelung în 2011. V-am oferit primele imagini din Android Ice Cream Sandwich și un scurt hands-on cu telefonul în exclusivitate – aici. Telefonul l-am primit de la Vodafone și îl găsiți în oferta lor de mâine. Comunicatul de presă care anunță lansarea a fost publicat – aici.
Datele hardware pentru Samsung Galaxy Nexus:
– ecran SuperAMOLED capacitiv de 4.65 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli și 16 milioane culori;
– procesor dual-core tactat la 1.2 GHz, 1 GB RAM, 16/32 GB spațiu de stocare, PowerVR SGX540 GPU;
– Android 4.0 Ice Cream Sandwich;
– 3G cu viteze de download de până la 21 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, DLNA, bluetooth 3.0, Wi-Fi hotspot, microUSB, jack de 3.5 mm;
– cameră de 5 Megapixeli cu autofocus și led flash, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 1.3 Megapixeli;
– baterie de 1.750 mAh, 135 gr., 8.9 mm grosime.
1. Design
Este mai subțire decât spune valoarea de 8.9 mm. Doar la bază atinge 8.9 mm având un fel de cocoașă la bază, iar în partea superioară este mult mai subțire. Stă bine în mână deși vorbim de un telefon cu display de 4.65 inch și 135.5 x 67.9 x 8.9 mm. Cântărește 135 de gr. Este mai ușor și decât iPhone 4S care cu display de doar 3.5 inch are peste 140 de gr. Este un aspect ce nu contează în mod deosebit în decizia de cumpărare. Rama ce înconjoară telefonul este din metal și carcasa bateriei dintr-un plastic cauciucat flexibil. Este mai bine stilizat decât cel de pe Galaxy S II, dar rămâi uimit cât de fragil pare. Se poate îndepărta foarte ușor și ți se oferă acces la baterie, slotul pentru cartela SIM, iar când îl pui la loc trebuie puțin efort ca să nu rămână în vreun loc ieșit în afara carcasei smartphone-ului.
Atunci când este strâns în mână nu scoate nicio scârțâietură, deși are acel capac și asta se datorează marginilor rotunjite de metal ce dau impresia de solidiatate, de lucru bine făcut. Cu siguranță este unul dintre cele mai bine fabricate telefoane Samsung în 2011. Continuă linia lui Nexus S care la rândul său nu era deloc urât. În partea frontală nu dai de niciun logo, iar pe spate le găsești pe cele ale alianței din care a reieșit Galaxy Nexus: Google și Samsung.
Trebuie să-l ții cu grijă în mână. Se poate opera și cu o singură mână, dar nu ai acces la tot contentul oferit pe smartphone. În ce privește designul acestui smartphone nu se poate spune că Samsung & Google au copiat de la vreun rival. Este original 100%. Baza mai groasă îi dă un grip bun, deși am avut telefoane care stăteau mai bine în mână. Dacă ești grăbit când tastezi cu degetul pe el și dintr-o mișcare bruscă s-ar putea să-l scapi de jos, dar vorbim de o situație ipotetică.
2. Ecran și sunet
Display de 4.65 inch cu rezoluție de 1280×720 pixeli și 16 milioane culori. Au mai fost lansate telefoane de 4.7 inch în țara noastră precum HTC Radar Titan sau HTC Sensation XL, dar nu cu rezoluție HD. Este o premieră în domeniu. Este utilă în browsing unde încadrează mai mult conținut dintr-un site, dar va fi și nevoie să dai zoom spre a citi site-urile care nu au o versiune optimizată pentru mobi sau dacă vrei să consulți versiunea desktop a site-ului respectiv. Sunt curios cum va fi cu rezoluție HD pe un telefon de 4.3 inch sau de 4 inch. Tehnologia din spatele său este SuperAMOLED. SGS II aduce SuperAMOLED Plus. Se vede bine și culoarea negru este puternică. Rămân la opinia că la ora actuală nu există rival pentru tehnologia patentată de Samsung.
Feed-back-ul oferit este fără reproș. La baza sa nu mai sunt celebrele butoane capacitive. Acestea sunt acum integrate în interfața Android 4.0 Ice Cream Sandwich ca la Android 3.0. 3.1 sau 3.2 HoneyComb. Rolul lor este de Back, Home și Preview al tuturor aplicațiilor deschise într-o sesiune. Este și un nou mecanism de unlock al device-ului. Vă veți obișnui repede cu el.
Sunetul vine de la o micuță boxă aflată pe spatele telefonului, la bază. Sunetul oferit este puternic, clar și aș zice că au adăugat și puțin bass. Se aude excelent. Am observat că indiferent cum l-ai ține în mod landscape sau portrait nu am reușit să obturez sunetul oferit. Asta-i numai bine și mai ales când te joci și preferi să ai sunetul jocului în fundal. Jackul de 3.5 mm este poziționat la bază. Nu știu ce fel de căști aduce Samsung Galaxy Nexus, dar l-am testat cu cele de tip in-ear din pachetul lui Samsung Galaxy Note și pot confirma că și aici se oferă un sunet puternic și clar ce va mulțumi pe melomanul din tine.
3. Sistem de operare și aplicații
Aici este un alt punct pozitiv pentru Galaxy Nexus. Pe lângă faptul că este primul telefon cu rezoluție HD din țara noastră mai vine și cu Android în versiunea 4.0 botezat și Ice Cream Sandwich. S-a spus că este încrucișarea dintre Android 2.3 Gingerbread și Android 3.2 HoneyComb. Eu zic că este complet nou și vei descoperi noi facilități sau opțiuni la fiecare utilizare mai îndelungată. Sunt de părere că Google a făcut o treabă excelentă și oferă o experiență superioară oricărui alt sistem de operare mobil. S-ar putea să fiu subiectiv și până la urmă fiecare apreciază în funcție de nevoile sale și merge pe mâna iOS sau Windows Phone 7.
Nu am întâmpinat probleme de incompatibilitate între aplicații. Adică să nu-mi permită a le rula pe Galaxy Nexus datorită rezoluției HD. Recunosc că în doar câteva zile nu am reușit să instalez și foarte multe aplicații din Android Market. M-am mulțumit cu aplicațiile destinate testelor de benchmark, cele destinate facebook, twitter, Asphalt 6 HD, Captain America, Racing Thunder. Mai importante sunt aplicațiile preinstalate cum ar fi:
Google Plus, Hărți, Latitude, Locații, Market, Google Plus Messenger, Navigare, Știri și meteo, Studio de film, Muzică, YouTube, Google Talk, Earth. Nu mai are rost să spun că sincronizarea cu Google și serviciile adiacente unde includ Reader, Docs, Calendar merge fără nicio problemă și într-o armonie perfectă.
Aplicațiile se încarcă rapid și i-am făcut câteva teste de benchmark și asta mai ales pentru cei amatori de statistică:
Quadrant Standard Edition – 1.575 puncte;
AnTuTu Benchmark – 6.024 puncte;
NenaMark2 – 24 fps;
CF-Bench – 6.572 puncte.
[nggallery id=222]
Nu știu ce relevanță au aplicațiile de mai sus. Sunt atât de multe și te pierzi în cifre. Mai important ar fi să mergeți într-un magazin și să vedeți telefonul printr-o experiență direct. Mult mai importantă mi se pare fluența interfeței, modul în care este organizată.
Se pot obține screenshoturi foarte ușor prin combinația: Tastă volum în jos + butonul de pornire și sunt salvate automat în galeria smartphone-ului. Este o cerință a utilizatorilor și până la urmă în Galaxy Nexus nu mai este nevoie să rootezi telefonul pentru a instala o aplicație dedicată capturilor de ecran. LG și HTC găsiseră o soluție pentru asta și acolo dați de alte combinații de taste sau butoane pentru generarea de screenshots din interfață.
Browsingul este o adevărată plăcere pe acest device. Viteza oferită m-a impresionat. Este mai fluent și decât Samsung Galaxy Note care s-a întâmplat să vină în același timp pentru review. Tastatur qwerty touch pare a gestiona bine spațiul ce-l are la dispoziție și nu ca în smartphone-urile cu Windows Phone unde rămâne un spațiu neocupat în marginea stângă și dreapta. O utilizezi fără probleme și în mod portrait și asta pentru că telefonul este lat. Impresia generală după un timp nu este de telefon mare ci chiar de smartphone bine proporționat și după ce te obișnuiești cu el îți va veni greu pe un telefon cu display sub 4 inch.
[nggallery id=223]
4. Conectivitate
S-a mers pe minimalism la exterior. Nu există un buton dedicat camerei foto ca la telefoanele cu Windows Phone 7.5 Mango, dar pe lateral dreapta dați de butonul de power, zona pentru NFC ce iese în evidență prin trei puncte de pe marginea dreapta, zona pentru conectivitatea cu un dock și montarea lui într-un automobil spre exemplu. La bază se află mufa microUSB pentru conectarea la pc sau la încărcătorul telefonului. În lateral stânga regăsiți tastele dedicate în reglarea volumului. Capacul bateriei se deschide ușor și se pune ușor la loc, dar cu un pic de atenție. Ți se oferă acces la slotul pentru cartela SIM, fără a fi nevoie să îndepărtezi bateria.
Telefonul are un modul 3G încorporat ce permite viteze de download de până la 21 Mbps. Sunt curios în câte zone din România se oferă o asemenea viteză de download în internet via 3G. Sunt sigur că sunt puține. Aduce și Wi-Fi în standardele a/b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, DLNA, NFC pentru tranzacțiile viitorului când smartphone-ul va ține loc și de portofel, DLNA, bluetooth 3.0, GPS. Lipsește un conector HDMI, dar devine inutil în prezența DLNA și de aceea multe companii ce produc telefoane au ale să nu transforme această caracteristică în must have.
Conexiunea via wi-fi a funcționat fără probleme. Sunetul oferit în convorbirile clasice via 2G sau 3G este clar. Nu am sesizat existența unui death grip atât în Wi-Fi cât și în semnalul oferit de rețea. Ce-mi place la telefoanele Android este că le conectezi și foarte ușor la pc, fără să fie nevoie să instalezi un soft precum Zune la Microsoft. Te scutește de pierdere de timp.
5. Cameră foto și video
Aduce un senzor de 5 Megapixeli de dimensiuni generoase. Are autofocus și un singur led flash, dar care mi s-a părut suficient de luminos la nevoie. Viteza de declanșare este ridicată și nici nu sesizezi că ți-a și salvat instantaneul în galerie. Filmează la 1080 cu 30 fps, dar știe să facă și fotografii panoramice scutindu-vă de instalarea unei aplicații din Android Market. Fotografiile nu au aberații cromatice, nu sunt editate dinainte ca și culoare ca să impresioneze cum s-a spus că ar face iPhone 4S și a sa cameră de 8 Megapixeli, orice ai fotografia se vede bine pe display-ul SuperAMOLED. Poate filma la 480p, 720p și 1080p. Exemple de fotografii și un video filmat cu Samsung Galaxy Nexus:
[nggallery id=221]
Am uitat să menționez și camera frontală utilă în apeluri video de 1.3 Megapixeli.
6. Autonomie
Bateria este de 1.750 mAh și trebuie să reziste consumului de energie generat de un procesor dual-core la 1.2 GHz, 1 GB RAM. Se adaugă și display-ul SuperAMOLED de dimensiuni generoase, 4.65 inch și rezoluție HD. I-am dat luminozitatea la maxim, am instalat aplicații la greu din Android Market și în mai puțin de o zi s-a încheiat și viața bateriei. Noroc că nu durează mult să se încarce din nou. Normal că dacă lăsați luminozitatea să se regleze automat și nu faceți browsing intensiv via Wi-Fi sau 3G vă trece ziua fără probleme. Apropo, bateria este fabricată în Coreea de Sud ca și terminalul. Încărcătorul este micuț, clasic ca formă și cu un fir foarte subțire. Normal că au adoptat mufa microUSB – un standard impus în Uniunea Europeană.
Concluzii
Samsung Galaxy Nexus este un smartphone care poate fi considerat capabil să mulțumească un developer phone și dacă cerințele lor sunt satisfăcute aș zice că orice utilizator ce dorește peformanță maximă de la smartphone-ul său ar trebui ca Galaxy Nexus să-i îndeplinească visul de a avea un telefon complet. Punctele sale tari sunt rezoluția HD care va deveni must have în 2012, Android 4.0, suportul din partea Google. Negativ ar putea fi menționate: camera de 5 Megapixeli care lasă cârcotașilor loc de discuție, consumul bateriei care se ridică la standardele obișnuite în lumea smartphone-urilor dual-core. Nu se poate împleti prea bine autonomia și performanța. Dacă sunteți în căutarea lui Galaxy Nexus, de mâine este la Vodafone România și îl puteți comanda din orice magazin sau online pe vodafone.ro. Promit și o recenzie video care va veni în zilele următoare în cuprinsul acestui articol.
[nggallery id=224]