Smartphone

În excursia ad-hoc organizată de către Auto.ro la Fundata, pe lângă Brașov, am văzut la lucru o sumă de Galaxy S III. Ceilalți redactori / bloggeri tech sunt mai norocoși decât noi și au primit în teste acest smartphone.

L-am ținut mai mult în mână și am încercat să-mi formez la repezeală o impresie mai  clară vis-a-vis de Samsung Galaxy S III pe lângă ce am scris după ce l-am văzut în magazinul de prezentare din Carrefour Feeria Băneasa.

Revin cu o comparație între Galaxy S III și Galaxy Nexus – un smartphone care a coborât ca preț, dar oferă o experiență Android completă.

Smartphone
Date tehnice
Samsung Galaxy Nexus Samsung Galaxy S III
Ecran Super AMOLED de 4.65 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli Super AMOLED de 4.8 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli
Procesor Dual-core TI OMAP 4460 la 1.2 GHz Quad-core Exynos 4212 la 1.4 GHz
Memorie 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare 1 GB RAM, 16/ 32/ 64 GB și microSD de până la 64 GB
GPU PowerVR SGX540 Mali-400MP
Sistem de operare Android 4.0 Ice Cream Sandwich Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Conectivitate 3G cu viteze de până la 21 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS 3G cu viteze de până la 21 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n,  Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, USB-on-the-go, GPS
Cameră foto și video 5 Megapixeli, autofocus, LED flash, touch focus, geo-tagging, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră de 1.3 Megapixeli și filmează la 720p cu 30 fps 8 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, touch focus, detectare a feței și a zâmbetului, stabilizare de imagine, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 1.9 Megapixeli care filmează la 720p cu 3 0 fps
Baterie 1.750 mAh 2.100 mAh
Greutate 135 gr. 133 gr.
Grosime 8.9 mm 8.6 mm

O să fac o analiză completă când o să sosească Galaxy S III și în redacția noastră. Impresiile de mai jos sunt la prima vedere.

Design

Aici este vorba de gustul fiecăruia. Galaxy S III este mai mare, mai greu de manevrat. Galaxy Nexus nu are butoane capacitive la bază și se bazează pe cele integrate în interfața Android 4.0. De aceea pare mai compact, deși nu-i o diferență mare între ele: 4.65 și 4.8 inch la display. Pe de altă parte, Galaxy Nexus este ușor curbat la bază, iar S III este drept.

Galaxy Nexus cu striațiile de pe spate oferă un grip mai bun, iar Galaxy S III cu plasticul său lucios atrage amprentele și trebuie să ai grijă ca nu cumva să-ți scape din mână. Am văzut doar modelul pe alb, dar am înțeles că pe albastru ar fi mai ok, mai elegant și cu un plus de stil. Mai aveți de așteptat vreo 2 – 3 săptămâni ca să-l găsiți prin toate shop-urile din țara noastră.

La greutate și grosime sunt similar, cu un plus pentru S III care-i mai ușor și mai subțire, dar valorile sunt aproape infime. Ideea ar fi că Galaxy S III are dimensiunile mai generoase: lungime și lățime, iar asta se simte. Să-l folosești zi de zi se va dovedi un challenge, cel puțin la început.

Ecran

4.65 Super AMOLED cu rezoluție HD vs 4.8 inch Super AMOLED cu rezoluție HD. Nu ar trebui să fie diferențe prea mari, S III are mai multe setări și programe pentru display, iar eu nu am avut timp să le văd pe toate la lucru. Din păcate niciunul nu uimește ca HTC One X, iar aici cu oricine am vorbit am dat de o opinie unanimă.

În ce privește touch-ul, S III pare a se mișca un pic mai repede la atingere. Nu-mi plac butoanele de la bază și mai ales  cel central, buton fizic ce stă pus ca nuca în perete. La Nexus s-a rezolvat mai elegant acest capitol.

Sistem de operare, aplicații, performanță

S III aduce un spațiu de stocare mai mare, la Galaxy Nexus se simte lipsa unui microSD slot. De aceea va fi nevoie ca unele chestii de pe el să le stochezi în cloud sau pe HDD-ul de acasă. În rest, S III vine cu un quad-core ce uimește în testele de benchmark de orice fel pe când Galaxy Nexus nu a fost niciodată campion din acest punct de vedere. Totuși, Galaxy Nexus oferă o experiență Android plăcută aducând 4.0.4 nativ pe când Galaxy S III poartă interfața TouchWiz UI v4.0 care a rămas la fel de puțin user friendly. Ca interfață și simplitate, Nexus este peste S III. Se vede că-i mai puternic S III la rularea unor aplicații sau în browsing. Acolo își etalează quad-core-ul la 1.4 GHz.

Nu mă pronunț la capitolele cameră foto și video, autonomie. La conectivitate, ambele oferă aceeași sumă de funcții. Doar la bluetooth s-a ajuns la S III la standardul 4.0 față de 3.0 la Galaxy Nexus, dar cine mai folosește bluetooth la maxim în prezent.

Concluzia ar fi că Galaxy Nexus oferă multe la un preț mult mai mic decât S III care într-un fel dezamăgește prin designul anost, interfața ciudată, display-ul care ne așteptam să fie Super AMOLED Plus ca la Galaxy S II.

Nu zic că S III nu-i bun, cu siguranță este un smartphone de top, dar nu seduce utilizatorul cum face iPhone sau cum a reușit Galaxy S II în 2011 când a ajuns a fi vândut în 28 de milioane de unități.

Fotografiile sunt făcute cu HTC One S.

Samsung Galaxy S III din imagini era un sample de test primit de Mihai Baboi.

Samsung Galaxy Nexus – 1.699 lei;

Samsung Galaxy S III – 2.699 lei