Samsung GALAXY Note Edge – review

04/01/2015

De la QuickMobile a sosit și Samsung GALAXY Note Edge, phabletul ce a atras atenția la IFA 2014 alături de Samsung GALAXY Note 4. Marea diferență între cele 2 telefoane este dată de prezența ecranului curbat lateral la Note Edge față de Note 4 ce sosește într-o formă pe care o putem considera clasică.

Mai este un aspect interesant. Am testat GALAXY Note 4 cu procesor Exynos octa-core pe arhitectură big.LITTLE, iar multe persoane mi-au cerut să văd cum se descurcă Note 4 cu Qualcomm Snapdragon 805 quad-core, uite că prin intermediul lui GALAXY Note Edge pot face un fel de comparație, iar în secțiunea performanță pe testele de benchmark aveți mai multe detalii.

Samsung-GALAXY-Note-Edge (20)

Samsung are 2 telefoane Android ce au atras prin designul distinct. Primul ar fi GALAXY Round, curbat de la stânga la dreapta și vândut exclusiv în Coreea de Sud, dacă îmi amintesc corect. Știu sigur că nu a ajuns în Europa, iar GALAXY Note Edge aduce un display atipic, un ecran care se întinde și în lateral dreapta afișând notificări + multe alte detalii (apelurile primite, mailuri etc, poți controla smartphone-ul din zona respectivă).

Încep cu datele hardware complete pentru Samsung GALAXY Note Edge:

specificatii-Samsung-GALAXY-Note-Edge


Care sunt diferențele dintre Samsung GALAXY Note 4 și Samsung GALAXY Note Edge?

Am ales să fac un tabel suplimentar.

diferente-GALAXY-Note-4-GALAXY-Note-Edge
În rest nu mai ar fi nicio diferență majoră între cele 2 produse ale companiei sud-coreene.

Design

Samsung-GALAXY-Note-Edge (1)

În pachet dați de phablet, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, ghiduri cu primele instrucțiuni de utilizare, certificat de garanție, căști de tip in-ear albe pe fir lat și pe jack de 3.5 mm, unealtă pentru reglarea stylus-ului încorporat de GALAXY Note Edge.

Este mai lat decât GALAXY Note 4, dar păstrează materialele și nivelul de finisare. Am primit multe întrebări legate de muchia cu display-ul curbat, dacă o activezi accidental și ce grip oferă etc. Muchia ce înconjoară display-ul lateral este destul de proeminentă și mai degrabă atingi respectiva zonă cu degetele, mai puțin probabil să activezi display-ul lateral. Nu mi s-a întâmplat să-mi scape din mână și să lovească parchetul sau vreo altă suprafață direct cu display-ul curbat, nu am idee ce rezistență oferă, dacă sticla Gorilla Glass rezistă.

Samsung GALAXY Note Edge = phablet în stilul lui Note 4, margini metalice, capac din plastic mat cu o textură ce contribuie la un grip foarte bun. As avea curajul să spună că oferă un feeling de produs premium. Mă rog, prețul de peste 3500 lei îl consider prohibitiv, dar cei care vor Note Edge îl aleg pentru faptul că-i diferit de orice alt smartphone din piață, pe de altă parte nici performanțele sale nu sunt de ici de colo.

Logo-ul Samsung în partea superioară a display-ului, tasta fizică cu cititor de amprente încorporat la bază + 2 taste capacitive cu rol de back și aplicații recente, stylus încorporat în carcasă. Capacul spate mi s-a părut ceva cam firav, atenție la manevrare ca să nu-l rupeți. Cardul microSD de până la 128 GB poate fi montat fără a scoate acumulatorul de 3000 mAh, pentru microSIM trebuie îndepărtată bateria din locașul său.

Nu mi-a plăcut senzația dată de activarea ecranului de blocare / deblocare în mod accidental atunci când telefonul se afla în buzunar. Presupun că display-ul curbat contribuie la această activare ce uneori devine stresantă.

Samsung GALAXY Note Edge = Note 4 ceva mai lat și cu display a cărui curbură se întinde și în lateral dreaptă. Diferențe minime.

Ecran și sunet

Samsung-GALAXY-Note-Edge (16)

GALAXY Note Edge încorporează un display de tip curved edge cu rezoluție 2560×1600 pixeli, panel Super AMOLED, iar impresiile formate de la prima utilizare sunt la superlativ. Samsung a rafinat tehnologia Super AMOLED, culorile sunt plăcute fără a fi suprasaturate la maxim ca la primele generații de ecrane cu acest panel, unghi de vizualizare larg, luminozitate excelentă.

GALAXY Note 4 și GALAXY Note Edge au printre cele mai bune ecrane regăsite pe un smartphone de top pe sfârșit de 2014, început de 2015. Au ridicat standardul destul de sus și LG G3 spre exemplu, nu reușește să ofere o experiență de utilizare la același nival cu rivalii săi sud-coreeni.

Sunetul provine de la un speaker situat pe spatele phabletului, la bază. Două protuberanțe ajută la livrarea unui sound puternic și atunci când telefonul se află pe o suprafață plană, fără a obtura calitatea în vreun fel. Se aude clar, puternic, bass pronunțat fără a trimite vibrații în carcasă chiar și la volum maxim. Totuși, un singur speaker nu are cum să descurce exemplar. HTC One M8 dă clasă la acest capitol cu cele 2 speakere frontale. GALAXY Note Edge se descurcă decent, dar nu impresionează.

Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta, puțin cam greu să ajungi cu mână în zona respectivă, dar cel puțin nu au pus butonul de power și pe cel de reglare a volumului pe aceeași latură.

Căștile din pachet sunt de tip in-ear pe fir lat și albe. Se descurcă destul de bine și doar un audiofil simte nevoia să treacă pe o soluție alternativă din comerț.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung-GALAXY-Note-Edge (17)

Top of de top, pe sfârșit de 2014 și abia procesorul octa-core Snapdragon 810 se situează peste Snapdragon 805 și al său Adreno 420 + 3 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare + slot pentru microSD de până la 128 GB. Acum cred că este de la sine înțeles. Performanțele obținute de acest ansamblu hardware sunt excelente și nicio aplicație sau joc din Google Play nu-i face probleme și aș face pariu că nicio altă aplicație din marketul Android ce va fi anunțată în 2015 nu va pune Note Edge în funcțiune la sarcina sa maximă.

Mi-am dorit să testez Note 4 cu Snapdragon 805 și nu am avut ocazia, dar uite că exact același CPU și GPU le-am putut vedea la lucru pe Note Edge. De aici și testele comparative de la capitolul performanță. Nu are rost să spun că se mișcă exemplar prin meniu, că nu are lag sau probleme de acest fel. Nu o să insist prea tare nici în ce privește sistemul de operare și aplicațiile preinstalate, exact aceleași aplicații și aceeași organizare ca la Samsung GALAXY Note 4.

Elementul distinctiv este dat de ecranul ce se întinde și în lateral dreapta. Nu iese în evidență așa rapid și nu atrage atenția precum LG G Flex cu al său display curbat. Cei care cumpără Note Edge să nu se aștepte a epata prea mult, zona curbată nu este proeminentă, nu se transformă într-un element de atracție. Majoritatea prietenilor care nu știau de existența lui Note Edge când le arătam partea laterală spuneau: Aha, tare și la ce folosește?

Notificările sunt afișate în această zonă. La Note Edge ai notificări în lateral dreapta, dar și în partea superioară, modul clasic. Când primești apeluri, poți răspunde din această zonă și trebuie un pic de exercițiu ca să preiei apelul cu succes. Display-ul curbat nu este tocmai touch friendly. Una peste alta, nu mi se pare a fi o chestie cu adevărat utilă și practică. Da. Este diferit de alte smartphone-uri din piață, dar nici nu aduce cine știe ce utilitate în plus. Îl vei folosi tot în modul clasic în 99% din cazuri, iar uneori informațiile redate pe partea laterală să puncteze mai degrabă la impresia artistică.

Aplicațiile preinstalate:

Dropbox – stocare în cloud;

Evernote – iei notițe și le salvezi în cloud;

Flipboard – organizează conținutul media din online într-un mod intuitiv, ușor de parcurs;

PEN.UP – rețea socială pentru cei capabil a crea adevărate opere de artă cu stylus-ul încorporat;

S Health – suită gândită de Samsung pentru cei interesați de fitness și monitorizarea activităților de zi cu zi;

S Planner – organizare + notițe;

S Voice – asistent vocal;

Samsung Wallett – trebuie să ai un SIM în telefon și nu are suport pentru România, momentan;

Scrapbook – combini fotografiile într-un mod inedit;

Smart Remote – telecomandă ad-hoc ce folosește portul infraroșu încorporat;

Voice Recorder – nu are nevoie de o descriere.

Se adaugă suita de aplicații Google (Chrome, Drive, Gmail, căutare prin Google, căutare vocală prin Google, Play Books, Play Store, Play Music, Play Newsstand, Play Games, YouTube). Ajung să cred că Google livrează un pic de bloatware forțat pe device-urile cu Android. Sunt destule persoane care nu folosesc unele servicii și sunt nevoie în a le avea instalate la recomandarea pe care gigantul american o face către companiile partenere.

Samsung și-a grupta unele aplicații în GALAXY Apps și astfel bloatware-ul a fost redus față de generațiile anterioare. La fel ca și GALAXY Note 4 dispune de cititor de amprente încorporat în tasta fizică centrală de la baza ecranului și cititor pentru ritmul cardiac sub senzorul de 16 Megapixeli al camerei principale.

Performanță

Screenshot-Samsung-GALAXY-Note-Edge (18)

L-am supus la testele de benchmark uzuale, iar rezultatele le aveți în tabel:

teste-benchmark-Samsung-GALAXY-Note-Edge

Conectivitate

Samsung-GALAXY-Note-Edge (14)

Maxim ce poți primi la un telefon de top la început de 2015, nu lipsește absolut nimic: 4G cu suport pentru viteze în download de până la 300 Mbps, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1 de ultimă generație cu suport pentru accesoriile inteligente ce consumă puțină energie, A-GPS, GLONASS și Beidou pentru o poziționare cât mai precisă, NFC, port infraroșu, microUSB-ul încorporat are suport pentru MHL 3 TV-out și USB host.

În partea superioară dați de butonul de power și jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta nu se află niciun element de conectivitate / curbura display-ului se întinde în această zonă, la bază se află portul microUSB, iar în lateral stânga dați de reglarea volumului.

În apelurile de voce se descurcă exemplar: claritate și voce bine definită, se descurcă și în situații în care zgomotul ambiental este puternic. Nu am avut probleme în ce privește conexiunea la Wi-Fi sau internet prin 4G. Cu Wi-Fi ac am reușit pe internetul de acasă să trec de bariera a 300 Mbps / RCS-RDS îmi promite 500 Mbps, dar niciodată nu am reușit să trec de bariera mai sus amintită.

Cameră foto și video

Samsung-GALAXY-Note-Edge (8)

16 Megapixeli, OIS / stabilizare optică de imagine, autofocus, LED flash, touch focus, detecție a feței și a zâmbetului, filmează la 2160p cu 30 fps, cameră frontală de 3.7 Megapixeli ce filmează la 1440p cu 30 fps.

Se descurcă foarte bine, fotografii de bună calitate, clipuri video și mai și. Trageți concluziile pe baza fotografiilor făcute cu GALAXY Note Edge.

Clip video UHD făcut cu Samsung GALAXY Note Edge;

Fotografii făcute cu Samsung GALAXY Note Edge:

Autonomie

Bateria de 3000 mAh dispune de tehnologia Quick Charge 2.0 ce-i permite reîncărcarea până la 60% în 30 de minute. Oferă autonomie de 1 zi pe utilizare intensivă cu luminozitatea la 60%, apeluri, browsing, descărcat de aplicații. Dacă se merge mult pe jocuri cu grafică mai complexă nu reușește a trece de pragul a 3 sferturi de zi, în cel mai bun caz. Display-ul cu rezoluție de 2560×1600 pixeli își cere tributul.

Totuși, cu o capacitate mai mică a acumulatorului mi s-a părut a fi mai puțin gurmand decât Samsung GALAXY Note 4 cu procesor Exynos octa-core pe arhitectură big.LITTLE, dar îmi doresc mai mult de la un telefon de top. Samsung GALAXY Note 3 lansat în 2013 se descurcă mult mai bine decât GALAXY Note 4 și Note Edge aduse de către gigantul sud-coreean în anul trecut. Aș spune că face un pas înapoi la capitolul autonomie, unul de care fiecare utilizator este interesat.

Preț

Samsung GALAXY Note Edge – 3799 lei în oferta QuickMobile.

Concluzii

Samsung-GALAXY-Note-Edge (25)

Samsung GALAXY Note Edge este un phablet original, display-ul curbat nu punctează în mod serios pe partea de utilitate, dar nici ca efect wow care să te facă a cumpăra produsul sud-coreean. Rămâne un device premium cu specificații de top și o experiență de utilizare excelentă, dar prețul urcă sus de tot. Apropo, între iPhone 6 Plus și Note Edge m-aș orienta spre ultimul, dar mai multe detalii într-un articol dedicat. Am adus 6 Plus în discuție pentru că din punct de vedere financiar urcă la aceeași cotă.

PRO

– produs premium cu design original, display curbat ce se întinde și în lateral dreapta;

– display de top, unul dintre cele mai bune din ceea ce găsești în piață la începutul lui 2015;

– hardware de top, multe funcții software încorporate, cititor de amprentă pentru un plus la capitolul securitate, senzor pentru măsurare ritmului cardiac, compatibilitate cu orice joc sau aplicație din Google Play, funcționare fără pic de lag;

– conectivitate completă.

– camera de 16 Megapixeli livrează fotografii și clipuri video de foarte bună calitate;

CONTRA

– preț ridicat, fără o justificare realistă față de GALAXY Note 4;

– autonomie relativ modestă.

Review-ul în format video:

httpvh://youtu.be/KUKS9cvG9bI

 

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.