Samsung Galaxy S II – review (update: cum filmeaza, cum fotografiază)

06/06/2011

Am avut ocazia să butonez acest smartphone pentru câteva zile și a sosit timpul a relata impresiile pe care mi le-a creat. Trebuie să mulțumesc evomag.ro pentru că ne-a oferit Samsung Galaxy S II în teste și pot spune de pe acum că este cel mai puternic și complet telefon mobil pe care l-am testat până acum. Samsung a pus tot ce are mai bun în materie de telefonie mobilă și rezultatul îl găsiți în terminalul Galaxy S II. Primele impresii le găsiți aici.

1. Design, ecran și sunet

S-a vorbit de faptul că Samsung Galaxy S seamănă cu iPhone 3GS, iar SGS II cu iPhone 4. Spun din start că asemănarea nu este chiar așa evidentă ca la generația precedentă, dar Samsung Galaxy S II are o sumă de atribute care fac ca iPhone 4 să pară din altă generație, una a trecutului. Designul este elegant, dreptunghiular și rotunjit la colțuri. Pe spate dai de o mică profilare a carcasei care face ca deviceul să stea foarte bine în mână. Pachetul conține pe lângă telefon: bateria de 1.650 mAh, căștile pe jack de 3.5 mm, cablul microUSB – USB 2.0 pentru conectarea la calculator și manualul de instrucțiuni pentru pornirea rapidă. La bază regăsiți conectorul microUSB, superior este jackul de 3.5 mm, în stângă dați de butoanele pentru reglarea volumului, iar pe dreapta se află cel cu rol de lock/unlock al displayului și pornire/oprire. Camera foto de 8 Megapixeli este însoțită de un led flash, iar cea frontală are un senzor destul de mare de 2 Megapixeli față de 0.3 Megapixeli la HTC Sensation sau 1.3 Megapixeli la LG Optimus 2X.

Capacul bateriei trebuie îndepărtat cu atenție, nu este nevoie să dați bateria la o parte pentru a instala cartela SIM, dar pentru a monta cardul microSD va trebui să o scoateți.

Ecranul beneficiza de o tehnologie patentată de Samsung – SuperAMOLED Plus și promite să fie cu 15% mai economă  față de cea montată pe Galaxy S. Negrul are un contrast extraordinar și este cel mai bun display și în bătaia razelor solare. Are o diagonală de 4.3 inch și o rezoluție de 480×800 pixeli. Există foarte multe critici pe aceată temă și anume că Samsung trebuia să pună o rezoluție qHD în terminal ca pe HTC Sensation – 540×960 pixeli. Eu zic că au făcut o alegere bună. Multe aplicații din Android Market nu sunt optimizate pentru rezoluția respectivă și ar fi devenit un incoveninet pentru cel ce achiziționează telefonul.

La baza sa se află trei butoane, din care două sunt touch și unul fizic cu rol vizavi de setări și back. Nu au mai pus și funcția de search. La fel, camera foto nu are un buton dedicat pe lateral.

Sunetul vine de la singură boxă micuță aflată pe spate. Fidelitatea este de top și îmi place că nu are un sonor foarte puternic, pentru că sigur ar fi apărut vibrații sonore nu foarte ok. Din păcate atunci când îl țineți în mod landscape s-ar putea să obțurați difuzorul și sunetul să nu fie cel dorit.

2. Hardware

În testul Quadrant a scos o valoare record de peste 3.200 de puncte. Este cel mai bun pachet tehnologic pe care îl puteți obține acum: procesor dual-core ARM A9 tactat la 1.2 Ghz, 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB. Va sosi și o versiune de 32 GB ce împreună cu cardul microSD se ridică până la valoarea de 64 GB. Este foarte puternic și asta se reflectă în rularea aplicațiilor, în browsing, în redarea clipurilor full HD, dar și în consumul acumulatorului. Presupun că mai trebuie să așteptăm până apare un telefon care să îmbine în mod util: autonomia și puterea de procesare.

3.  Sistem de operare și aplicații

Aduce Android 2.3 Gingerbread și interfața TouchWiz 4.0. Este logic că rulează orice aplicație din Market, dar nu sunt aplicații optimizate pentru dual-core ca să se reflecte puterea superioară de procesare. S-ar putea ca dual-core să fi ajuns prea devreme pe piață și abia pe la sfârșitul anului să vedem ce poate cu adevărat un astfel de terminal. Mă uitam că pe iPad 2 sunt aplicații făcute special pentru tabletă și asta este cu putință doar pentru că cifra de vânzări este de ordinul milioanelor și există o piață de desfacere. Și SGS II s-a vândut foarte bine și în Coreea de Sud a atins pragul de 1 milion unități în mai puțin de 30 zile depășind recordul lui Galaxy S cu peste 40 de zile. Așteptăm o cifră la nivel global și poate cei ce dezvoltă aplicații în market se vor orienta spre handsetul dezvoltat de Samsung.

4. Conectivitate

Asigură conexiune la internet prin 3G la viteze amențitoare de peste 21 Mbps în download, Wi-Fi a/b/g/n, GPS, microUSB, jack de 3.5 mm, W-Fi direct și hotspot, DLNA. Lipsește doar HDMI din listă. În browsing se descurcă exemplar și nici nu ar avea cum să fie altfel când vorbim de un telefon ce are specificații ce ar face de rușine și unele netbookuri (dual-core la 1.2 Ghz, 1 GB RAM).

5. Camera foto/video

Cel mai bine la acest capitol vorbesc mostrele foto/video și Samsung Galaxy S II se descurcă exemplar. Senzorul de 8 Megapixeli este însoțit de un led flash ce îl consider ușor anemic. Camera frontală este de 2 Megapixeli și din păcate nu am apucat să utilizez funcția de apel video în timpul scurt în care l-am avut la dispoziție pentru recenzie. Filmează full HD – 1080p și calitatea este foarte bună.

[nggallery id=75]

httpvh://www.youtube.com/watch?v=Lh4dZAZGgmg

httpvh://www.youtube.com/watch?v=BKLWssSYfos

httpvh://www.youtube.com/watch?v=o8H55a8Xt4I

Mai multe fotografii în galeria noastră de pe facebook.

UPDATE: găsești aici un articol dedicat despre cum filmează Samsung Galaxy S II.

UPDATE 2: vezi aici articolul dedicat fotografiilor facute cu Samsung Glaxy S II.

6. Autonomie

Aici este un fel de călcâi al lui Ahile de care nici SGS II și niciun terminal Android de top nu-l trece. Trebuie să se lucreze serios la optimizarea consumului de energie. Bateria afișează 1.650 mAh, dar cu setările la maxim și fără power management aproape că trebuie reîncărcat după 10 ore. Dacă nu îl utilizați intensiva va trece ziua ca și autonomie. Neapărat să aveți încărcătorul în geantă, pentru a fi sigur că nu veți rămâne fără baterie. Dacă urmați etapele prezentate aici veți vedea că oferă o autonomie mai mare.

7. Preț

Evomag – 2.399 lei. S-ar putea să mai scadă în viitorul apropiat.

Samsung Galaxy S II oferă o sumă de caracteristici de top: design superslim, putere de procesare, cameră foto/video, dar pierde la capitolul autonomie unde cu o serie de setări veți reuși să-l butonați minim 12 ore. Dacă pluginul foto nu funcționează puteți urmări pe facebook un album complet în care se dezvăluie Samsung Galaxy S II.

[nggallery id=74]

Prezentarea video este în procesare.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=jKwHO8tRxRI

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.