Samsung a ales să lanseze gama S pentru 2019 cu câteva zile înainte de începerea MWC Barcelona, în cadrul unui eveniment fără legătură cu marele târg de tehnologie mobilă. Așadar, știm deja specificațiile și am văzut cum arată, iar acum pot să aduc primele impresii.

Inițial am vrut să scriu câte un articol separat pentru fiecare dintre cele 3 modele ale gamei – Samsung Galaxy S10, S10 Plus și S10e, dar mi-am dat seama că în cele câteva minute în care m-am jucat cu ele nu am putut analiza în amănunt fiecare dispozitiv.

Dieferențele dintre cele trei modele sunt la nivel de design, display, memorie RAM, spațiu de stocare și ansamblu camere. Practic, în afară de aspectul exterior, odată ce începi să navighezi prin interfață nu vei sesiza deosebiri importante.

Samsung GALAXY S10

Să spunem că Samsung Galaxy S10 este smartphone-ul de mijloc din noua gamă de flagship-uri ale gigantului sud-coreean. El se află poziționat deasupra lui Galaxy S10e și imediat sub Galaxy S10 Plus.

Designul este în aceleași linii cu ale modelelor precedente, cu marile schimbări fiind date de integrarea camerei frontale direct în display, în colțul din dreapta sus. Apoi, vedem marginile din metal ce pare a fi oțel inoxidabil, ce creează un aspect mai business, aș spune, mai ales dacă alegi culoarea neagră. Dacă optezi pentru nuanțe mai vii ale carcasei, ale sticlei de pe spate, poți schimba această percepție. Sunt disponibile 6 culori pentru Samsung Galaxy S10 – alb (Prism White), negru (Prism Black), verde (Prism Green), albastru (Prism Blue), galben (Canary Yellow) și roz (Flamingo Pink).

În ciuda ecranului de 6.1 inch, Samsung Galaxy S10 este un smartphone compact, foarte ușor de utilizat cu o singură mână. Este suficient de îngust spre a-ți permite să ajungi în fiecare colț al dispay-ului fără a avea impresia că-ți va scăpa din palmă.

Spatele este ușor curbat către laterale, iar acest lucru contribuie și el la partea de grip. Sigur că sticla de pe spate nu oferă o aderență grozavă și în plus este predispusă la a aduna amprentele, dar arată excelent și de această dată.

Elementele de conectivitate sunt dispuse astfel: pe laterala din dreapta avem butonul power, jos avem portul USB Type-C și jack-ul de 3.5mm, pe stânga butoanele pentru reglarea volumului și cel dedicat asistentului Bixby, iar sus este slotul sim și cardul de memorie microSD.

Construcția este tipică pentru un flagship Samsung, cu cele mai bune materiale și finisări. Fără să exagerez, mi s-a părut cel mai bine fabricat telefon mobil pe care am avut ocazia să-l văd până acum la MWC 2019. Cert este că nu le-am văzut pe toate, dar cele cărora le-am făcut hands-on păreau cumva un pas în spate din acest punct de vedere. Samsung a reușit să ridice din nou ștacheta.

Ecranul  reprezintă și de data asta unul dintre elementele cărora nu ai ce să le reproșezi. An de an și cu fiecare ediție nouă a gamei S sau Note, Samsung se auto depășește. Dispaly-ul de 6.1 inch are un aspect de 19:9 și o rezoluție de 3040 x 1440 pixeli. Este de tip Dynamic AMOLED, o noutate în gama de smartphone-uri.

Impresionant la acest display este… totul. Voiam să spun luminozitatea maximă, dar am realizat că nu greșește din absolut nicio direcție. Culorile sunt superbe, la fel contrastul, iar unghiurile de vizualizare largi păstrează fix aceeași calitate și către extreme.

Sunt multe opțiuni de reglaj pentru ecran, de la culori, la contrast și rezoluție, plus moduri de noapte și lumiă albastră. Mai mult, setările afișajului permit reglarea sensibilității la atingere, dar și protecție la atingerea accidentală sau managementul părților laterale curbate ale display-ului.

Sunetul extern este de tip stereo, însă nu pot să mă pronunț asupra calității ori a volumului maxim. La standul Samsung, ca de altfel peste tot la MWC 2019, era multă agitație, mult interes din partea vizitatorilor, așa că nu am putut analiza cum mi-ar fi plăcut partea de sunet. Este bine că au optat pentru două difuzoare, în mod evident este un plus din această direcție.

Interfața este cea nouă, cu One UI Samsung face acel pas înainte pe care fanii îl așteptau de ceva vreme. Deși încă destul de departe de aspectul unui Android nativ, One UI mi-a plăcut în cele câteva minute de test. Pare light, deși sunt în continuare multe opțiuni suplimentare față de alte custom ROM-uri.

În niciun moment nu am întâmpinat lag sau agățări, deși telefonul a fost forțat atât de mine, cât și de ceilalți participanți. Și aici urmează să ne pronunțăm mai exact după un test complet.

Ansamblul hardware este dintre cele mai puternice. Fără dubiu că, atât modelele Samsung Galaxy S10 cu Qualcomm Snapdragon 855, cât și cele pentru Europa, respectiv România, cu chipset Exynos 9820 Octa, vor rula în condiții perfecte orice aplicație sau joc. Aici am încredere și mă pot antepronunța.

Pe partea foto și video, Samsung Galaxy S10 folosește pentru camera spate trei senzori. Unul este wide (echivalent 26mm) de 12 Megapixeli, cu f/1.5 – 2.4 și dimensiune pixel de 1.4µm, al doilea este de tip telephoto (echivalent 52mm) tot de 12 Megapixeli, cu f/2.4 și dimensiune pixel de 1µm, iar al treilea este un ultrawide (echivalent 12mm)  de 16 Megapixeli cu f/2.2. Senzorul wide, dar și cel telephoto sunt ajutați și de sistem de stabilizare optică a imaginii (OIS).

Camera frontală este de 10 Megapixeli, cu focală echivalentă 26mm și  f/1.9.

În cele câteva minute de test, am putut observa că ansamblul de camere este din nou printre cele mai bune. Rezultatele (analizate doar pe ecranele telefoanelor) arată excelent, indiferent de ce senzor vorbim. Cel principal, de tip wide, pare că este cel mai echilibrat, ce nu greșește mai deloc. Pe telephoto imaginile sunt ceva mai soft, fără însă a însemna că sunt slabe, doar că nu se ridică la nivelul senzorului principal. Pe ultrawide avem parte de o perspectivă cu adevărat specială, cadrul este atât de larg încât poți face compoziții unice. Calitatea este foarte bună, doar cu marginile un pic mai soft. Nimic grav.

Senzorul de amprentă de sub ecran este, la momentul actual și din tot ce am testat eu, cel mai exact și mai rapid. În plus, poziționarea este foarte bine aleasă, degetul ajunge în mod natural în acea zonă, nu trebuie să te străduiești să pui amprenta pe senzor.

Cam acestea ar fi primele impresii pentru Samsung Galaxy S10, tot ce am putut să descopăr în 15 – 20 de minute petrecute cu mai multe exemplare.

Samsung GALAXY S10 Plus

Trecem la modelul de top din serie. Asta dacă nu-l includem în aceeași gamă și pe Samsung Galaxy S10 5G, fiindcă, până la urmă și el a fost lansat la pachet. Totuși, lipsa rețelelor 5G mă fac să cred că acest model nu va atrage atât de mulți clienți. Vom vorbi la momentul potrivit și despre acesta.

Designul este nu doar în linii mari apropiat de ceea ce am văzut la Samsung Galaxy S10, ci identic, cu diferențe doar ca dimensiuni. Este și normal acest lucru.

Elementele de conectivitate rămân poziționate la fel, cu mențiunea că butonul power mi s-a părut așezat un pic cam sus, dus către colțul superior al marginii din stânga. Este ceva mai greu de găsit când ții telefonul în mâna stângă și vrei să apeși butonul cu degetul arătător. Cu mâna dreaptă și degetul opozabil mi s-a părut mai ok.

Utilizarea cu o singură mână poate fi mai dificilă în cazul Samsung Galaxy S10 Plus tocmai datorită dimensiunilor mai mari. Totuși, pentru un smartphone cu ecran de 6.4 inch, Samsung Galaxy S10 Plus rămâne destul de compact, asta datorită unui foarte bun raport display / corp, ce ajunge la circa 87.5%.

În rest, același design plăcut, cu o construcție extrem de solidă, cu aceleași materiale și finisări de cea mai bună calitate, la cel mai ridicat standard.

Culorile pentru carcasă sunt mai multe de data aceasta. Pe lângă cele 6 nuanțe pe care le poți alege și pentru Samsung Galaxy S10, la versiunea Plus mai sunt adăugate două – Ceramic White și Ceramic Black. Aici nu este vorba deoar despre nuanțe de alb și negru ușor diferite față de cele de bază, dar și despre sticla ceramică ce acoperă spatele. Aceasta, are și un mic dezavantaj, dat de greutatea ce crește de la 175 grame la 198 grame.

Cea mai mare schimbare de design față de Samsung Galaxy S10 este dată de decuparea din ecran unde sunt poziționați cei doi senzori ai camerei foto frontale. Apropo de aceștia, observație valabilă și pentru Samsung Galaxy S10, dar și pentru Galaxy S10e, nu sunt deloc intruzivi. Asta fiindcă noua interfață One UI a fost creată cu această amplasare în minte. Singurul moment în care ar putea părea că încurcă este atunci când vrei să vizionezi conținut pe întreg ecranul. Totuși, pentru mine, față de un breton, mi se pare mai ok această abordare. În sensul că în loc să fie în centru, aceste elemente sunt în colț, acolo unde, în marea majoritate a cazurilor, oricum nu se întâmplă nimic important. Sigur, aici este o părere complet subiectivă, fiecare poate aprecia acest tip de design în felul său.

Display-ul măsoară în cazul lui Samsung Galaxy S10 Plus 6.4 inch pe diagonală. Avem același tip de panel, aceeași rezoluție și același raport. Și, așa cum ar fi de așteptat, ecranul este și de data asta probabil cel mai bun din piață. Se păstrează aceleași calități și aceleași setări ca și la Samsung Galaxy S10.

O să trec peste partea de sunet, interfață, ansamblu hardware și senzor de amprentă fiindcă, în mare parte, avem fix aceleași specificații. Nu tocmai, fiindcă pe partea de memorie RAM și spațiu de stocare, Samsung Galaxy S10 Plus poate ajunge la versiuni cu până la 12 GB de RAM și până la 1 TB memorie internă. Oricum ar fi, modul în care rulează interfața One UI nu diferă față de un Samsung Galaxy S10. Probabil că doar atunci când va fi forțat cu adevărat puternic vor fi mici diferențe.

Unde mai există o diferență ar fi la nivel de ansamblul de camere. Nu pentru cele principale, fiindcă acolo avem exact aceeași configuraței, cu aceleași rezultate, ci la camera frontală.

Acolo, în decupajul din ecran, și-au făcut lod doi senzori. Cel principal este tot de 10 Megapixeli, cu focală echivalentă 26mm și f/1.9, iar cel secundar are 8 Megapixeli, f/2.2 și focală echivalentă 22mm. Acesta ajută pe partea de detecție a adâncimii de câmp, spre a ajuta software-ul să genereze un bokeh mai natural, o separație a subiectului față de fundal mai reușită. Nu am putu testat așa cum mi-ar fi plăcut camera frontală, dar va veni și acest moment.

Unul dintre motivele care pe mine, cel puțin, m-ar determina să aleg un Samsung Galaxy S10 Plus față de un galaxy S10 ar fi dat de capacitatea bateriei. Deși nici S10 nuse prezintă rău cu ai săi 3400 mAh, parcă mi-ar plăcea să mă pot baza pe cei 4100 mAh de la Samsung Galaxy S10 Plus.

Ambele modele pot fi încărcate pe fir și wireless cu până la 15W și ambele pot încărca wireless alte dispozitive cu până la 9W, prin funcția integrată de Reverse Wireless Charging.

Samsung GALAXY S10e

Este modelul de bază din noua gamă. Unii spun că nu înțeleg rostul acestui smartphone în seria S10, dar până la urmă aici eu doar încerc să expun primele impresii și nu analizăm astfel de amănunte. O să spun totuși că Samsung a ascultat vocea anumitor clienți ce și-ar fi dorit un S10 cu ecran plat, și nu curbat către margini. Poate că doar acelora li se adresează Samsung Galaxy S10e.

Din punct de vedere al designului, Samsung Galaxy S10e este cel mai diferit. Principalele diferențe sunt date fix de ecran, ce nu mai este deloc curbat către margini. Spatele este la rândul său un pic altfel, fiindcă se curbează nu doar către laterale, ci și către marginile sus / jos.

Dimensiunile sunt cele mai reduse din gama S10, asta datorită ecranului de 5.8 inch. Samsung Galaxy S10e este compact, iarăși un lucru cerut de unii clienți.

Amplasrea senzorului de amprentă se schimbă și ea. Nu-l mai găsim sub display, ci este integrat acum în butonul power, de pe laterala din dreapta. Este poziționat cam sus, către colțul telefonului, însă, având în vedere dimensiunile dispozitivului, nu mi s-a părut deloc greu de găsit și atins, ca în cazul Samsung Galaxy S10 Plus. Recunoaște exact și rapid amprenta, fără probleme.

Din fericire, pe partea de construcție Samsung Galaxy S10e nu este diferit de frații mai mari. Aceleași calități sunt din nou prezente.

Ecranul este, așa cum am spus deja, cel mai mic din gama S10. Avem un Dynamic AMOLED de 5.8 inch cu aspect 19:9 și rezoluție mai mică, de 2280 x 1080 pixeli. Arată cel puțin la fel de bine ca și în celelalte două cazuri, nu am văzut diferențe. Probabil poate fi ceva diferit, dar în condițiile de analiză de la standul Samsung nu am putut percepe mare lucru. Una peste alta, oricât de pretențios ai fi, nu cred că-i poți reproșa multe acestui display.

Sunetul este tot de tip stereo, cu două difuzoare. Ansamblul hardware și interfața sunt aproape neschimbate față de un Samsung Galaxy S10, așa că puteți reciti ceea ce am scris mai sus :). Nu chiar identic, fiindcă Samsung Galaxy S10e poate fi cumpărat și în varianta de bază cu 6 GB de RAM, unde S10 vine în orice situație cu 8 GB de RAM.

Pe partea de camere foto s-au făcut, aș zice, cele mai mari compromisuri la Samsung Galaxy S10e, în sensul că, față de S10 Plus nu avem cameră frontală duală și față și de S10 nu avem trei senzori pentru camera de pe spate.

Așadar, Samsung Galaxy S10e vine cu doi senzori la camera principală. Îl are pe cel wide, de 26mm, cu 12 Megapixeli și f/1.5 – 2.4 și pe cel ultrawide de 12 mm cu f/2.2. Dispare deci cel telephoto și rămâne cu stabilizare optică a imaginii (OIS) doar cel wide.

Camera frontală este identică cu cea de pe Samsung Galaxy S10.

Și la baterie sunt câteva sute de mAh în minus față de S10. Samsung Galaxy S10e propune un acumulator de 3100 mAh. Cât va afecta asta autonomia rămâne să testăm, având în vedere că avem un ecran nu doar mai mic, ci și cu o rezoluție mai redusă.

Probabil că unii dintre voi va-ți fi dorit să aflați mai multe despre cele trei falgship-uri de la Samsung, dar pentru moment cam atât pot să vă ofer. Le vom primi destul de curând la test și atunci vom veni cu un review complet pentru fiecare model în parte.