L-am testat pe Samsung GALAXY S20 FE 5G, iar impresiile formate le-am grupat în review. FE vine de la Fan Edition, iar gigantul sud-coreean și-a luat notițe în ce privește dorințele clienților. Feedback-ul primit l-au integrat în S20 FE 4G / 5G.
Noul smartphone Samsung sunt sigur că a fost la mare căutare și în țara noastră (de Black Friday 2020 a fost adus pe la 2300 – 2400 lei în ediția 4G și pe la 2700 – 2800 lei în varianta cu conectivitate 5G). Îl găsiți și în ofertele operatorilor de telecomunicații, unde cu siguranță a devenit vedetă pe partea de portare sau prelungire de contract.
Sunt câteva elemente ce-l recomandă pe GALAXY S20 FE și am să mă refer în special la modelul 5G, cel pe care l-am testat și noi pe Gadget.ro.
1. Hardware de top;
Qualcomm Snapdragon 865 sau Exynos 990 cu 6 GB RAM și 128 GB stocare de tip UFS 3.1. Rulează orice aplicație sau joc în condiții optime. L-am testat în PUBG unde a dus detaliile pe Ultra HD la grafică și Ultra la frame rate. A rulat fără lag, fără să se supraîncălzească la modul excesiv în sesiuni prelungite de joc.
Îl simți prompt în preluarea comenzilor, în interfață servește prompt orice acțiune efectuezi. Nu am sesizat nicio diferență față de GALAXY Note20 Ultra, telefonul meu de zi cu zi ce dispune de cantitate dublă de RAM și stocare (12 GB RAM cu 256 GB stocare).
2. Conectivitate fără compromis;
Are suport pentru slot combo (dual-sim sau single sim + slot pentru microSD), Wi-Fi 6 / ax (cel mai rapid Wi-Fi la momentul actual), 5G în variantele NSA / SA, 4G cu viteze de până la 1800 Mbps în download și 200 Mbps în upload (ambele variante atinge aceste viteze în 4G prin agregare de spectru, inutil să spun că modelul cu Exynos nu are 5G față de cel cu Snapdragon 865). Are difuzoare stereo, USB Type-C de ultimă generație, localizare printr-o suită de servicii, cititor de amprentă integrat în ecran, NFC etc.
3. Design ce-l recomandă a fi folosit chiar și fără husă de protecție;
Are spatele din plastic, dar nu-l simți drept un telefon ieftin. Structura internă a smartphone-ului a fost realizată din aluminiu, iar asta-i evident pe lateralele sale. Integrarea butoanelor de control imprimă ideea de rezistență în timp. Camera principală cu dublu OIS se profilează puțin, dar îl poți aduce pe o suprafață plană fără grija că se va zgâria. Spatele din plastic este mat și nu adună amprentele, scapi de grija legată de sticlă și permite încorporarea de încărcare wireless etc.
Prefer un telefon cu ecran drept față de unul curbat. Nu impresionează vizual, dar la o scăpare accidentală stai cu mai puține griji legate de integritatea structurală a display-ului.
4. Software cu o multitudine de opțiuni de customizare;
GALAXY S20 FE rulează Android 10 cu One UI 2.5, una dintre cele mai reușite interfețe grafice din universul Android în momentul de față. Este o interfață optimizată pentru lucrul pe ecrane cu aspect înalt (20:9) pe S20 FE, mult content adus în apropierea degetelor de la o singură mână. Interfața este aerisită ca organizare, dar plină de opțiuni. Mereu mai descoperi ceva nou.
Sunt și o mulțime de opțiuni la nivel de teme, wallpapers, AOD etc. GALAXY Store aduce la pachet o sumă de aplicații, pe care tu alegi dacă le instalezi. Este un adevărat ecosistem ce se deschide dacă ai și un smart TV de la Samsung, un ceas sau o brățară de fitness etc.
5. Cameră foto ce excelează;
Nu s-a făcut nicio concesie la nivel de cameră foto și video. Au mers pe soluții pe care Samsung le folosește de o bună perioadă de timp și le-a optimizat la maxim. Au adus un senzor wide, un tele cu zoom optic 3x (ambele cu stabilizare optică de imagine) și o cameră ultrawide.
Încorporez o galerie de peste 30 imagini realizate în diferite scenarii de utilizare, se descurcă bine spre foarte bine indiferent că vorbim de bokeh-ul de peste zi, modul portrait, pe timp de noapte sau în situațiile low-light.
Tot pachetul de mai sus este completat de preț, un telefon cu preț adus sub 3000 lei în momentul de față. GALAXY S20 FE pe nișa sa mi se pare a fi cel mai bun dispozitiv, oferă o autonomie bună, un hardware capabil, un software optimizat și nu rupe portofelul în procesul de achiziție. Plus că ai un telefon cu suport software pe minim 3 ani de zile la nivel firmware și 2 ani ca versiune nouă de Android.