Noua serie GALAXY S21 a debutat mai rapid ca niciodată, iar de la sfârșit de ianuarie le-ați găsit în oferta magazinelor online, retail clasic sau în portofoliul operatorilor de telefonie mobilă. Am avut ocazia să fac un scurt hands-on cu GALAXY S21, S21 Plus și S21 Ultra.
GALAXY S21 pot să spun că mi-a atras atenția în mod deosebit. De aici, probabil, și decizia Samsung de a-mi trimite un sample la review. Aș putea spune că GALAXY S21 este urmașul lui GALAXY S7 (vârf de gamă cu ecran convențional). Da, știu. Au fost o sumă de variații în genul GALAXY S20 FE, tot cu display drept. Dacă ne raportăm la seria S și strict la vârfurile de gamă, am avut o linie de terminale cu ecran curbat și aici mă refer la GALAXY S8, GALAXY S9, GALAXY S10 și GALAXY S20.
Mi se pare și un semn pe care Samsung încearcă timid în a-l trimite în piață. Ecranul curbat va trece încetul cu încetul în plan secund, la fel și rezoluțiile de genul QHD+ sau spatele din sticlă ce a fost înlocuit cu plastic (glasstic, policarbonat etc).
De ce mi-a atras atenția GALAXY S21?
Pentru că există în continuare interes pentru un smartphone Android cu specificații premium și design ceva mai compact. Apple acoperă toate diagonalele de la 4.7 inch la iPhone SE 2020 și până la 6.7 inch la iPhone 12 Pro Max (inclusiv 5.4 inch la iPhone 12 Mini, 6.1 inch la iPhone 12 și iPhone 12 Pro). Teoretic, GALAXY S21 5G concurează direct cu iPhone 12 / iPhone 12 Pro (ecranul este mai mare cu doar 0.1 inch).
Un alt semn pe care Samsung îl trimite prin seria S21 este în linie cu politica Apple pornită în 2020: fără încărcător și căști în pachetul de retail. Da, este aiurea să cumperi un telefon și să nu ai încărcător în pachet. Destul cu discuțiile cumva pe lângă subiect și să pornesc review-ul propriu-zis.
Specificații
Design
Lipsesc încărcătorul și căștile, iar pachetul în care sosește GALAXY S21 este mult mai compact. Au lăsat o agrafă pentru slotul dual-sim, ghid cu instrucțiuni de utilizare, certificat de garanție și cablu pe USB Type-C la ambele capete. Am primit la review un GALAXY S21 cu 256 GB stocare, seria SM-G991B/D5 cu suport pentru două cartele de tip nanoSIM, culoarea Phantom Gray, Made in Vietnam (a trecut vremea când flagship-urile Samsung erau fabricate în Coreea de Sud).
Sunt câteva noutăți: display drept și nu curbat, integrare distinctă a modulului camerei principale în designul smartphone-ului, spate din plastic pe care Samsung l-a botezat glasstic. A fost păstrată structura de rezistență din aluminiu, vizibilă și pe laturile dispozitivului.
Îl simți un telefon ieftin pentru că are plastic în spate?
În niciun caz, se observă atenția la detalii specifică Samsung pe seria S. Spatele nu dă senzația de ieftin, nu scoate niciun zgomot. Mi-a plăcut că nu adună amprentele și este mat, nu vine cu reflexii inedite ale spațiului ambiant. Plus că atunci când ai plastic în spate și nu sticlă, ai o grijă în minus. Cine știe, poate ne întoarcem în vremurile în care foloseam un smartphone fără husă. GALAXY S21 are de partea sa și dimensiunile compacte.
Apreciez și noul mod de integrare al senzorilor de la camera principală, sunt protejați suplimentar. Plus că nu mi-a fost teamă să-l poziționez pe birou, unele modele au senzori atât de ieșiți în relief că stai cu grijă să lași o zgârietură accidentală (deși majoritatea companiilor promit sticlă de bună calitate pentru lentile).
GALAXY S21 5G mi se pare a fi un smartphone ce joacă cumva la siguranță: ecran drept, poziționare clasică a camerei de selfie-uri, spate mat. Noutatea ar fi dată de integrarea celor trei senzori din spate. Dacă ești în căutarea unuia dintre cele mai bine echipate hardware smartphone-uri Android pe diagonală mai mică, S21 5G ar fi una dintre opțiunile evidente. Nu vă lăsați speriați de spatele din plastic, nu se simte ieftin așa cum ai crede și mi se pare că l-au scos mai bine și față de GALAXY S20 FE.
Ecran și sunet;
Câteva din specificațiile display-ului adus de către Samsung pe GALAXY S21: Dynamic AMOLED 2X de 6.2 inch cu rezoluție FHD+, rată de refresh la 120Hz, luminozitate de până la 1300 nits pe modul Auto, HDR10+. Este protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass Victus (de generație a 7-a), are folie de protecție din plastic aplicată din fabrică. Te scutește de o grijă.
Îl consider a fi unul dintre cele mai bune ecrane pe diagonala de 6 – 6.2 inch. Nu are rezoluție QHD+, Samsung presupun că a studiat opțiunile utilizatorilor. A observat că majoritatea se mulțumesc cu FHD+ și au ridicat rata de refresh, QHD+ cu 120Hz ar fi dus autonomia în derizoriu.
Punctează la luminozitate, unghi de vizualizare, acuratețe a culorilor. Ecranul are un decupa tip bulină pentru camera frontală. Nu se teme de contactul cu apa, certificare IP68 (iPhone-urile din seria 12 rămân cele mai capabil ca timp în imersiune și adâncime). În secțiunea de Setări / Afișaj sunt o sumedenie de opțiuni (Modurile de ecran cu Viu sau Natural, setări pentru Balansul de alb, setări avansate cu balans pe Roșu, Verde și Albastru). Aș aminti și de modurile pentru interfață: Light sau Dark, de posibilitatea de a seta rata de refresh la 60Hz sau adaptabil, în funcție de preferințe.
Sunetul cade în sarcina a două difuzoare, unul la bază și altul deasupra ecranului. Se aude bine spre foarte bine ca amplitudine, detalii etc. Mi s-a părut un pic mai plat față de ce oferă GALAXY Note20 Ultra, dar discutăm de un telefon cu diagonală mai mare, mai mult spațiu intern etc. Nu mai sunt căști în pachet, iar jack-ul de 3.5 mm a intrat în istorie. Am testat cu căștile Buds Live și audiția este de top. Acesta este viitorul pentru audiția pe smartphone, căști bluetooth de bună calitate în locul celor pe fir.
Hardware, sistem de operare și aplicații;
Echipa de dezvoltare a Samsung la nivel de procesoare cred că și-a luat o sumă de critici din partea conducerii în 2020. Au curs articolele și comentariile în social media legate de performanțele mai modeste ale Exynos 990 vs Qualcomm Snapdragon 865.
Informații furnizate de CPU-Z;
Teoretic, Exynos 2100 pe 5nm reduce distanța față de Snapdragon 888, iar în unele teste de benchmark îl surclasează. Nu am testat niciun smartphone cu Snapdragon 888, trebuie să lăsăm timpul să treacă și să descoperim dacă mai există un ecart de vreun fel între hardware-ul Exynos de la Samsung și cel mai puternic chipset de la Qualcomm.
Exynos 2100 este dezvoltat pe 5nm, un proces de litografiere ce permite realizarea unui ansamblu mai redus în dimensiuni, cu un plus de putere de procesare și eficiență energetică crescută. Este o arhitectură tri-cluster cu ARM Cortex-X1 la 2.9 GHz, 3 x ARM Cortex-A78 la 2.8 GHz și 4 x ARM Cortex-A55 la 2.2 GHz + acceleratorul grafic Mali-G78 MP14. După mult timp, Samsung renunță la customizarea nucleului cel mai performant.
Noul chipset integrează 5G, iar vitezele ar putea urca în funcție de rețea până la… 7.35 Gbps (Wi-Fi-ul a rămas mult în spate, noroc că acum avem din ce în ce mai multe abonamente de telefonie mobilă cu internet nelimitat), upload-ul în 5G ar putea atinge până la 3.67 Gbps. În România ați putea atinge un maxim teoretic de 1.2 Gbps în rețeaua Orange. Personal, nu am văzut niciun test care să treacă de 7 – 800 Mbps (asta când rețeaua era la început, iar celule erau aproape goale). Acum în 5G mă opresc pe la 2 – 300 Mbps, în cel mai bun caz. Modemul integrat pe noul chipset Exynos promite valori spectaculose și în 4G (3 Gbps la download prin agregare a 8 benzi sau 422 Mbps în download prin agregare a 4 benzi).
Exynos 2100 este ajutat de 8 GB memorie RAM de tip LPDDR5, 256 GB spațiu de stocare de tip UFS 3.1 în cazul unității testate. Samsung a lucrat și la partea de AI – un NPU triple-core ajută chipsetul.
De fapt, se simte vreo schimbare față de generația precedentă?
Ca utilizator de zi cu zi al GALAXY Note20 Ultra, aș spune că se simte o schimbare minoră. Da, pare ceva mai sprinten în orice aplicație sau joc. Pe de altă parte, mi se pare că se supraîncălzește destul de repede (ceva teste de benchmark și urca la 42 grade Celsius lângă camera principală), dar la fel de repede se și răcește. În doar câteva secunde coborâse la 37 – 38 grade Celsius. O sesiune de PUBG cu detaliile pe HDR și Ultra de 30 minute a consumat 7 – 8% din energia stocată în acumulator (recunosc că ecranul l-am forțat pe luminozitate maximă). Temperatura a urcat la 41.8 grade Celsius (S20 FE-ul tot cu spate din plastic s-a dus pe la 42.1 grade Celsius, OnePlus 8T-ul în aceleași condiții nu a trecut de 38 grade Celsius).
Rulează One UI 3.1 dezvoltat pe Android 11, iar patch-urile de securitate erau la nivelul lui februarie 2021. Mi-a atras atenția că a primit mai multe update-uri de firmware, iar de fiecare dată se insista pe îmbunătățirea rezultatelor oferite de camera foto și video.
Aplicații preinstalate pe GALAXY S21;
Aplicații Google: Căutare Google, Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Drive, Duo, Photos, Messages, YouTube, Play Store, YouTube Music;
Aplicații Microsoft: Office, OneDrive, Linkedin și Outlook;
Aplicații Samsung: Samsung Members, Galaxy Shop, SmartThings, Voice Recorder, Internet, Samsung Health, Galaxy Wearable, Bixby, AR Zone, Smart Switch, Game Launcher, Samsung Global Goals, Samsung Free, Samsung Notes, Galaxy Store (parcă din ce în ce se întinde Samsung cu aplicațiile preinstalate pe smartphone-urile sale, parcă la un moment dat învățaseră lecția la acest capitol).
Alte aplicații: Facebook, Spotify, Netflix.
Da. Sunt o sumă de aplicații preinstalate, dar le puteți dezactiva / dezinstala dacă le considerați inutile. Cea mai nouă adiție este Samsung Free (știri, show-uri TV și jocuri într-o singură aplicație).
One UI 3.1 pe Samsung GALAXY S21;
Performanță;
Nu am idee de ce a obținut rezultate așa modeste în AnTuTu și GeekBench 5. Așteptările erau de mai bine față de generațiile precedente. Da, AndroBench relevă o stocare mai rapidă, 3DMark evidențiază un spor de performanță, dar AnTuTu și GeekBench au altă opinie.
Teste de bencmark rulate pe Samsung GALAXY S21;
Conectivitate;
GALAXY S10 a fost ultimul cu jack de 3.5 mm, iar GALAXY S20 avea slot pentru microSD. GALAXY S21 5G nu are jack de 3.5 mm și nici slot pentru microSD.
Iese în evidență prin conectivitatea 5G integrată pe procesorul Exynos 2100 (variantele SA și NSA). În partea superioară se află două microfoane, în lateral dreapta dați de tasta pentru reglarea volumului, altă tastă ce poate fi setată (spre a-l opri trebuiesc apăsate concomiten Power și Down de la Volum). La bază se află unul dintre difuzoare, USB Type-C-ul și slotul pentru două cartele de tip nanoSIM. Integrează și eSIM pentru cei interesați să treacă abonamentul pe acest tip de soluție (Orange include o astfel de opțiune, nu știu dacă și concurența). Al doilea difuzor se află deasupra ecranului.
În lateral stânga nu se află niciun element de conectivitate. Aș adăuga bluetooth 5.0 (alte dispozitive concurente au trecut pe bluetooth 5.1), Wi-Fi 6 (nu este Wi-Fi 6e ce înțeleg că sunt doar la GALAXY S21 Plus și S21 Ultra), localizare prin A-GPS, GLONASS, BDS și GALILEO.
Cititorul de amprentă este de tip ultrasonic, iar Samsung a pus o folie compatibilă din fabrică. Mi s-a părut a fi ceva mai bun față de GALAXY Note20 Ultra. Ideea este că dacă treci de la un cititor optic pe cel al Samsung, te vei enerva cu siguranță pentru că ai tendința să apeși degetul și să-l miști repede. La tehnologia Samsung trebuie o apăsare cu jumătate de secundă în plus și va funcționa bine.
În ce privește vitezele atinse în SpeedTest, pe conexiune Gigabit și router cu Wi-Fi ac s-a oprit pe la 502 Mbps la download și 598 Mbps la upload. Probabil, pe router cu Wi-Fi 6 ar fi scos și mai mult. O să am un router de acest fel în câteva zile și la smartphone-urile cu Wi-Fi 6 voi înregistra valori cât mai aproape de maximul oferit. Pe 5G-ul Orange cu semnal full am atins 230 Mbps la download și 61.6 Mbps la upload. Aici este o limitare dată de rețea, Samsung spune că GALAXY S21 5G este capabil să urce și la peste 7 Gbps la download într-o rețea 5G…
Cameră foto și video
Camera principală de pe GALAXY S21 5G este identică cu modulul de pe GALAXY S20: wide de 12 Megapixeli cu OIS, tele de 64 Megapixeli cu OIS și zoom 3x hibrid, ultrawide de 12 Megapixeli ce acoperă un unghi de 120 grade, filmare 8K cu 24 fps sau 4K cu 60 fps etc.
Idem și pentru camera frontală.
Interfața camerei foto și video de pe GALAXY S21 5G;
Totuși, de ce rezultatele sunt mai bune pe timp de noapte, în modul portrait, în low-light, zoom etc?
Pentru că au adus un firmware mai bine scris, o interfață actualizată + capacitățile noului ISP de la procesor ce sunt superioare față de generația precedentă.
Acum fie vorba între noi, nu sunt diferențe cu adevărat majore, dar cu siguranță discutăm de o ușoară îmbunătățire din mai toate punctele de vedere. Nu îl consider cel mai bun pe timp de noapte sau în low-light, pe modul portrait, dar presupun că acolo a fost poziționat GALAXY S21 Ultra. :)
Clip 8K 24 fps realizat cu Samsung GALAXY S21 5G;
Clip 4K 60 fps realizat cu Samsung GALAXY S21 5G;
Clip 4K 60 fps realizat pe timp de noapte cu Samsung GALAXY S21 5G;
Fotografii realizate cu Samsung GALAXY S21 5G;
Zoom pe timp de zi (0.5x, 1x, 3x, 4x, 10x, 20x, 30x);
Zoom pe timp de noapte (0.5x, 1x, 3x, 4x, 10x, 20x, 30x);
Fotografii pe timp de noapte;
Alte imagini realizate cu GALAXY S21 5G;
Autonomie
GALAXY S21 5G dispune de o baterie de 4000 mAh cu încărcare la 25W pe fir sau la 15W în modul wireless, 4.5W cu reverse wireless charging. Nu impresionează ca și capacitate a acumulatorului, nici în ce privește tehnologia de încărcare a acumulatorului.
Se încarcă de la 0 – 100% cu încărcătorul lui Note20 Ultra 5G (alimentare la 25W – 9 V / 2.77A) în 60 minute. În testul Gadget.ro (redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi și luminozitate setată la maxim) a obținut 11 ore și 40 minute. Este o valoare foarte bună.
Totuși, cum este autonomia în utilizarea zilnică?
Cel mai important este că trece testul unei zile. Mi se pare a se descurca ceva mai bine față de GALAXY S20. La Note20 Ultra 5G trebuie să am grijă cu consumul de energie, mai ales dacă nu plec cu el încărcat full la început de zi, la GALAXY S20 mi s-a părut că se ține bine și cu 50 – 60%. Ajungeam seara cu el în zona roșie, la Note ar fi trebuit reîncărcat pe la 14.00 – 15.00.
Preț
Samsung GALAXY S21 5G cu 8 GB RAM și 128 GB stocare – 4099 lei la eMAG;
Samsung GALAXY S21 5G cu 8 GB RAM și 128 GB stocare – 4101.97 lei la Orange sau 2909.48 lei cu Smart Plus 25 sau 24 x 121.23 lei cu prelungire abonament;
Concluzii
Samsung GALAXY S21 5G este un smartphone Android ce merită sumă investită în el. Mi se pare a fi un upgrade luat în seamă de către cei ce folosesc un GALAXY S8 / GALAXY S9 sau cei ce caută un smartphone compact cu Android și specificații & experiență de utilizare din categoria premium.
Noul ansamblu hardware iese în evidență printr-o autonomie ce mi s-a părut a fi mai bună, printr-un plus de viteză în orice aplicație sau joc, ceva mai sprinten și în interfață. Camera foto și video printr-un firmware și o interfață nou se descurcă mai bine în toate capitolele cheie: low-light, noapte, portet și tele.
Da. Nu sunt numai lucruri de apreciat. Prețul mi-aș fi dorit să fie ceva mai mic, mai ales că nu sunt căști sau încărcător în pachet. Încărcare la 25W mi se pare a fi un alt punct unde Samsung putea să aibă curajul spre a adopta o tehnologie mai modernă. Nu o să critic spatele din plastic, pentru că nu lasă impresia nicio secundă că ar fi o soluție ieftină și nici faptul că s-a renunțat la display-ul curbat, un element ce punctează doar la impresia artistică, nu pe partea de utilitate.
PRO
- design plăcut + dimensuni compacte, îl poți individualiza rapid față de celelalte generații pentru modul în care au implementat camera principală cu trei senzori;
- display excelent (luminozitate ridicată, culori naturale, suficiente setări pentru orice pasionat);
- interfață One UI 3.1 cu o mulțime de funcții specifice Samsung: Link To Windows, Folder Securizat etc;
- cameră foto cu rezultate foarte bune în mai toate scenariile de utilizare.
CONTRA
- fără încărcător în pachetul de retail;
- fără slot pentru cardurile microSD (256 GB ar fi fost excelent să fie direct în echiparea de bază);
- mai trebuie testat, dar mi se pare că răcirea nu intră suficient de repede în funcțiune sau, pur și simplu, nu face față, temperaturi de peste 40 grade în partea spate când alte modele pe hardware din 2020 stau sub această valoare.