Samsung Galaxy S23 este un smartphone compact cu specificații premium, iar în ultimele zile am avut ocazia să-l testez și impresiile formate le-am grupat în materialul de față. 

Care sunt diferențele între Samsung Galaxy S23 și Galaxy S22?

Galaxy S23 – cel mai compact smartphone premium al Samsung

🔵 display-ul urcă în peak ca luminozitate până la 1750 nits vs 1300 nits la generația precedentă;

🔵 raport display / corp de 86.8% vs 87.4% pentru S22;

🔵 Qualcomm Snapdragon 8 Gen2 vs Exynos 2200;

🔵 stocare de tip UFS 4.0 la variantele cu 256 sau 512 GB stocare vs UFS 3.1, au păstrat UFS 3.1 la cel de 128 GB și la S23;

🔵 cameră frontală de 12 Megapixeli vs 10 Megapixeli la selfie-urile trase cu S22;

🔵 Wi-Fi 6e și bluetooth 5.3 vs Wi-Fi 6 și bluetooth 5.2;

🔵 baterie de 3900 mAh vs 3700 mAh (interesant este că avem baterie mai mare cu 200 mAh, dar greutatea rămâne la 168 gr, idem și grosimea de 7.6 mm). 

De fapt, sunt două noutăți importante: chipsetul și faptul că bateria este cu puțin mai mare. 

Specificații

Smartphone

Date tehnice
Samsung Galaxy S23
Data de lansare1 februarie 2023
EcranDynamic AMOLED 2X de 6.1 inci cu rezoluție FHD+, rată de refresh între 48 - 120Hz, rată de eșantionare la atingere de 240Hz, GameVision Booster, certificare IP68 în ce privește contactul cu apa și praful, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass Victus 2, raport display / corp de 88.1%
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen2 Mobile Platform for Galaxy
Memorie8 și 128 GB stocare de tip UFS 3.1;
8 și 256 GB stocare de tip UFS 4.0;
GPUAdreno 740
Sistem de operareOneUI 5.1 dezvoltat pe Android 13
Conectivitatedual-sim, 5G, Wi-Fi 6e, bluetooth 5.3, NFC, difuzoare stereo,
Cameră foto și videowide de 50 Megapixeli cu f/1.8 și OIS;

tele de 10 Megapixeli cu zoom optic 3x și OIS;

ultrawide de 12 Megapixeli cu unghi de 120 grade

Filmează 8K cu 24 / 30 fps, 4K cu până la 60 fps
Cameră de selfie-uri12 Megapixeli cu f/2.2 - wide de 25mm și filmează 4K cu până la 60 fps
Baterie3900 mAh și încărcare pe fir la 25W, încărcare wireless la 10W și 4.5W pentru funcția de recharge wireless
Greutate168 gr.
Dimeniuni146.3 x 70.9 x 7.6 mm

Design 

Structură de rezistență din aluminiu, sticlă pe față și spate

În pachet dați de smartphone, cablu USB Type-C la ambele capete, agrafă pentru cele două cartele nanoSIM, ghid de pornire și certificat de garanție. Nu veți găsi încărcător în pachet, este politica companiei sud-coreene. Aici poți folosi un încărcător Samsung mai vechi și asta pentru că nu face pasul spre încărcare rapidă la 45W ci rămâne la 25W pe fir. 

Marele său punct PRO este dat de dimensiunile compacte. Aproape că nu-l simți în buzunar și uneori mă trezeam că ating buzunarul, de teama ca nu cumva să nu-l pierd etc. M-am obișnuit cu smartphone-uri pe diagonală mare, dar este o gură de aer proaspăt să testezi unul compact, ce stă bine în palmă și nu te deranjează când îți tragi încălțămintea în picioare. 

Un alt punct PRO în opinia mea este calitatea materialelor și atenția la detalii. Îți dă impresia de smartphone solid, ce va rezista la utilizare îndelungată, mai ales că Samsung aduce 4 ani update-uri de Android și 5 ani update-uri pe partea de firmware / patch-uri de securitate pe seria Galaxy S23. S23 aș spune că este un telefon ce îl poți utiliza pentru 4 – 5 ani. Acum contează și câtă grijă se are, dacă se montează o folie de protecție și se folosește o husă. 

Are structură de rezistență din aluminiu, sticlă pe față și spate. Samsung nu a mai pus folie de protecție din plastic, are încredere în sticla Corning Gorilla Glass Victus 2. 

Display-ul drept și marginile drepte și lucioase îl fac să amintească puțin de iPhone 14 cumva. Decupajul pentru camera de selfie-uri este mic, iar cei trei senzori din partea spate nu mi se par a fi suficient protejați, iar o husă de protecție mi se pare a fi cumva recomandată. 

A sosit la test în varianta de culoare Green, cea mai frumoasă în opinia mea. Mai sunt opțiunile Phantom Black, Cream, Lavender, Graphite și Lime. 

Samsung Galaxy S23 este un telefon compact, fabricat cu materiale de foarte bună calitate, un smartphone pe care îl vei putea folosi pe o perioadă lungă de timp, fără a se demonetiza ca design. 

Ecran și sunet

Display-ul urcă ca luminozitate până la 1750 nits în peak

Display-ul Dynamic AMOLED 2X a fost îmbunătățit în ce privește luminozitatea, iar acum urcă în peak până la 1750 nits. Granița a 2000 nits cred că va fi trecută la generațiile viitoare. 

Are refresh dinamic și variază de la 1 la 120Hz, de aici și un plus pe partea de autonomie, dar și ca experiență de utilizare. Sunt mai multe moduri preinstalate pe care le descoperiți în secțiunea Setări / Afișaj / Mod Ecran. Cele două moduri sunt Viu și Natura, poți seta balansul pe alb, iar la setări avansate sunt setări pentru culorile primare: roșu, verde și albastru 

Luminozitatea urcă până la 1750 nits pentru câteva secunde în peak, sub acțiunea razelor de soare. Este și opțiune numită Luminozitate suplimentară pentru cei dornici să seteze manual. 

Am măsurat 1343 nits în modul Luminozitate suplimentară. Este cea mai mare valoare pe care am măsurat-o vreodată pe un smartphone. Vivo X80 Pro s-a oprit la 892 nits, Pixel 7 Pro a urcat la 1150 nits, iar Galaxy S23 Ultra a atins 1292 nits. 

Este un display de bună calitate. Ar putea fi criticat pentru că este cumva un pas în spate la nivel de rezoluție față de Galaxy S20 (6.2 inci și rezoluție de 3200 x 1440 pixeli). S21, S22 și S23 au revenit la rezoluție Full HD+. Pe diagonala de 6.1 inci aș spune că nu ai nevoie de mai mulți pixeli, doar ar crește consumul de energie. 

Sunetul cade în sarcina a 2 difuzoare, a fost tunat de către AKG și are certificare Dolby Atmos, funcție pe care o poți activa din Setările Rapide. Am măsurat 93.1 dB la 10 cm distanță de difuzor, 78.7 dB la aprox. 30 – 40 cm distanță (poziția normală de ascultat). 

Difuzoare stereo și un sunet cu certificare Dolby Atmos

Nu este neapărat cel mai gălăgios, dar calitatea sunetului este de-a dreptul excelentă, printre cele mai bune smartphone-uri cu care am avut ocazia să mă joc. Bass-ul este reliefat puternic, clar, efectele stereo sunt la fel prezente și le simți. Nu sunt sacrificate nici mediile sau înaltele. Samsung a făcut treabă jos pălăria, încă o dată. Mi se pare că ei stabilesc standardele în domeniu și asta de o bună perioadă de timp. 

Căști pe USB Type-C nu pot fi folosite pentru că nu sunt recunoscute, presupun că doar cele Samsung sunt acceptate. Nu am avut la îndemână să testez, căștile pe jack de 3.5 mm pot fi utilizate, dacă aveți adaptor Samsung de la USB Type-C la jack de 3.5 mm, orice alt adaptor nu este recunoscut. 

Bineînțeles, Samsung a pus bluetooth 5.3, iar căștile wireless sunt din ce în ce mai folosite. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, o singură tastă pentru Up și Down deasupra butonului de pornire. 

Hardware, sistem de operare și aplicații 

OneUI 5.1 dezvoltat pe Android 13 aduce puține aplicații preinstalate

Qualcomm Snapdragon 8 Gen2 este un upgrade cumva așteptat la nivel hardware și s-a dovedit o surpriză plăcută. Este un procesor octa-core dezvoltat pe 4nm ce dispune de o structură stufoasă: 

  • 1 x Cortex-X3 la 3.36 GHz;
  • 2 x Cortex-A715 la 2.8 GHz;
  • 2 x Cortex-710 la 2.8 GHz;
  • 3 x Cortex-A510 la 2.0 GHz.

Informații relevate de CPU-Z; 

Telefonul a urcat ca temperatură în testele de benchmark de la 26 – 27 grade Celsius până la 49.3 grade Celsius, aproape de granița a 50 de grade Celsius. Nu am sesizat că performanțele în jocuri ar fi reduse. 

Modelul de bază cu 128 GB stocare este singurul ce vine cu stocare mai veche pe tehnologia UFS 3.1, cele cu 256 / 512 GB fac pasul spre UFS 4.0. Memoria RAM este de 8 GB RAM și pot fi preluați 2, 4, 8 sau 8 GB prin RAM Plus din spațiul de stocare. Poți avea 8 + 8 GB pentru performanțe și mai bune. Când adaugi mai mult RAM din stocare, trebuie să faci și o repornire de telefon. 

Niciun joc sau aplicație nu-i pune probleme, iar acest deziderat se menține și pentru 2 – 3 ani de acum înainte. Cred că unul dintre puținele jocuri ce pune aceste smartphone-uri la test este Genshin Impact cu cei peste 20 de GB ai săi. 

În PUBG Mobile s-a dus în Ultra HD la grafică și frame rate la Ultra, iar pe HDR primește frame rate Extreme. De fapt sunt și valorile maxime pe care le poți obține. 

În Diablo Immortal a acceptat High la Resolution în grafică pe 60 fps și toate setările pe High. Load-ul pe device apărea a fi la maxim, iar grafica în joc era de-a dreptul excelentă, o adevărată plăcere. Era fix precum feedback-ul pe care l-ai primi de la o consolă portabilă dedicată, chiar peste ce am experimentat vreodată. Este și o dovadă a cât de mult au evoluat procesoarele de pe smartphone-uri și uite că în sfârșit avem și jocuri ce le pun la lucru. 

În Call of Duty Mobile la graphics quality am putut alege Very High, iar la frame rate s-a oprit la Max, mai era doar Ultra în plus.

Rulează Android 13 cu One UI 5.1, iar patch-urile de securitate erau compilate la nivelul lui aprilie 2023. Cum am spus și mai sus, la Galaxy S23 ai cel mai bun suport software din universul Android: 4 ani pentru a primi cele mai noi iterații Android, 5 ani pentru patch-urile de securitate. Asta înseamnă că S23 va primi și…, Android 16. 

OneUI 5.1 este cea mai bună interfață grafică portată peste smartphone-urile Android. Dacă ar fi să-i caut puncte PRO m-aș referi la Samsung DeX ce acum funcționează și wireless, Folder Securizat, dar și la nenumăratele funcții pe care le poți personaliza. Niciun alt producător nu oferă atât de multe facilități. 

Bloatware-ul este minimal, iar în acest sens puteți parcurge lista de aplicații preinstalate: 

Aplicații preinstalate pe Samsung Galaxy S23

Aplicații Samsung: Fișierele mele, Bixby, Smart Switch și Mesaje, Galaxy Store, Game Launcher; 

Aplicații Google: Căutare Google, Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Drive, Meet, Google Foto, Magazin Play, YT Music, 

Aplicații Microsoft: OneDrive; 

Alte aplicații: Facebook. 

Față de ce era cândva pe Samsung, îl consider minimal. 

Android 13 pe Samsung Galaxy S23: 

Performanță 

Cel mai bun rezultate obținut în AnTuTu

Qualcomm Snapdragon 8 Gen2 își face treaba și performanțele oferite sunt de top, chiar și cu doar 8 GB RAM și cu stocare UFS 3.1. 

Smartphone

Teste de benchmark
Samsung Galaxy S23
AnTuTu Benchmark1.138.735 puncte
AndroBenchSequential Read - 1692.32 MB/s;

Sequential Write - 675.26 MB/s;
GeekBench 6Single-core - 1952 puncte;

Multi-core - 5060 puncte
GFX BenchManhattan ES 3.1 - 116 fps;

Car Chase ES 3.1 - 83 fps
3DMark Wild Life - Maxed out!
Wild Life Extreme - 3810 puncte;
PCMark 1015490 puncte

Teste de benchmark rulate pe Samsung Galaxy S23: 

Conectivitate

Butonul de pornire și tasta de reglarea volumului de pe lateral dreapta

Galaxy S23 dispune de slot pentru două cartele nanoSIM, eSIM și conectivitate 5G + Wi-Fi 6e. Nu are localizare dual-band pe partea de GPS, ceea ce ar fi ajutat în obținerea unui plus de viteză și precizie în procesul de poziționare. Are NFC, bluetooth 5.3, cititor de amprentă ultrasonic integrat în display. 

În partea superioară se află un microfon, în lateral dreapta veți descoperi tasta dedicată pentru reglarea volumului și butonul de pornire, iar la bază se află slotul pentru cele două cartele, portul USB Type-C 3.2, unul dintre difuzoarele principale și un microfon. 

Pe lateral stânga nu se află niciun element de conectivitate. Sunt 6 inserții pe lateral pentru antenele integrate. În SpeedTest pe router cu Wi-Fi 6 și conexiune gigabit a atins un maxim de 742 Mbps la download și 363 Mbps la upload. 

Pe 5G în rețeaua Orange a obținut 429 Mbps la download și 81.9 Mbps la upload. 

Cititorul de amprentă ultrasonic funcționează precis și dacă înainte Vivo X80 Pro îl făcea de rușine pe Galaxy Note20 Ultra la viteză de reacție, uite că acum a ajuns rândul lui Galaxy S23 să-i bată obrazul printr-un timp și mai prompt. 

Cameră foto și video

Cei trei senzori de la camera principală și un design ce mizează pe simplitate

Camera principală se bazează pe: 

📷 wide de 50 Megapixeli cu f/1.8 – echivalent 24mm, dual pixel PDAF și OIS;

📷 tele de 10 Megapixeli cu f/2.4 – echivalent 70mm, PDAF, OIS și zoom optic 3x;

📷 ultrawide de 12 Megapixeli cu f/2.2, echivalent 13mm, unghi de 120 grade, Super Steady video;

Are un LED flash și filmează 8K cu 24 sau 30 fps, 4K cu 30 sau 60 fps, 1080p cu până la 960 fps în slow-mo, HDR10+, sunet stereo, gyro-EIS. 

Interfața camerei foto și video de pe Samsung Galaxy S23: 

Rezultatele sunt bune și foarte bune pe timp de zi cu cei trei senzori. Idem și pentru materialele video. 

Pe timp de noapte, fotografiile făcute cu zoom 3x sunt modeste, aș spune chiar ușor mediocre. Zgomotul de imagine nu este ținut sub control, culorile sunt alterate. 

Senzorul wide obține rezultate bune și pe timp de noapte. Autoportretele le-aș nota cu calificativul Bine. Apropo, senzorul ultrawide se descurcă bine și pe timp de noapte, suficient de multe detalii, lumină interpretată corect etc. 

Clip 4K 60 fps realizat cu Samsung Galaxy S23

Fotografii făcute cu Samsung Galaxy S23

Autonomie

Cablul USB Type-C din pachet, lipsește încărcătorul

Bateria de 3900 mAh se descurcă admirabil și ai parte de 1 zi de autonomie în condiții medii spre intensive de utilizare. SOT-ul l-aș estima în jur de 4.5 – 5h cu luminozitatea setată pe modul Auto. 

Din păcate, Samsung nu aduce încărcător în pachet și nici viteza de încărcare pe fir sau wireless nu mi se pare a fi demnă de un telefon premium în 2023. Este una dintre puținele concesii făcute la alegerea acestui smartphone. 

Preț

Samsung Galaxy S23 – 3799 lei în configurația testată. 

Samsung Galaxy S23
4.5 / 5 Gadget Score
Pro
  • dimensiuni compacte și display cu luminozitate mare;
  • difuzoare stereo cu bass bine reliefat;
  • hardware de top + conectivitate fără compromis (Wi-Fi 6e, USB Type-C 3.1, Samsung DeX etc);
  • interfață grafică bine pusă la punct + suport software pentru 4 ani pentru portarea de Android și 5 ani la nivel de firmware;
  • autonomie bună;
Contra
  • rezultate relativ modeste în fotografiile făcute pe timp de noapte;
  • încărcare pe fir la doar 25W;
Concluzii

Samsung Galaxy S23 este cel mai bun smartphone compact cu Android pe care-l poți achiziționa în momentul de față.

Are o sumedenie de puncte PRO, de la design, display și cameră foto și video până la suport software pe termen lung, interfața grafică bine pusă la punct etc.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.