Am tot stat să mă gândesc dacă Samsung GALAXY S6 Edge merită a primi un review separat de cel al lui GALAXY S6. Aș fi putut să fac un articol mai scurt în care să punctez elementele diferite, dar după ce l-am folosit timp de două săptămâni pot să spun că are o personalitate aparte, dacă există așa ceva în lumea telefoanelor inteligente.
La MWC Barcelona 2015, Samsung a impresionat când alături de GALAXY S6 a prezentat și pe S6 Edge cu display ce se întinde spre ambele laturi ale terminalului. Nu era o noutate absolută și trendul era cumva evident din 2014 când la IFA 2014 din Berlin alături de Note 4 a sosit și Samsung GALAXY Note 4 Edge, display ușor curbat ce mergea și în latura din partea dreaptă a phabletului.
Care sunt diferențele dintre Samsung GALAXY S6 Edge și Samsung GALAXY S6?
Display-ul curbat aduce un design diferit și un efect dramatic mai puternic, ai alt feedback când prietenii tăi te văd cu un S6 Edge versus un S6 clasic, impresionează prin forma sa care fie vorba între noi nu are neapărat și un caracter practic pronunțat.
Multe elemente sunt identice cu cele de la GALAXY S6 (hardware, conectivitate, ansamblu format din camera principală și cea frontală, autonomia etc). Totuși, S6 Edge primești un review de sine stătător. Voi sunteți cei care decideți dacă a fost sau nu o alegere inspirată.
Specificații Samsung GALAXY S6 Edge
Design
Nu a sosit în pachetul de retail ci doar smartphone-ul propriu-zis, încărcător, husă argintie a Samsung ce permite vizualizarea unor informații și preluarea apelurilor fără a fi deschisă, încărcător wireless. Am primit S6 Edge pe alb cu 64 GB spațiu de stocare, a trecut prin ceva intemperii la cel care l-au testat, a se citi câteva lovituri primite pe marginile laterale, lovituri ce au reușit să exfolieze puțin marginea metalică a terminalului. Mă rog, asta-i altă discuție ce trebuie pusă într-un context diferit.
Samsung GALAXY S6 Edge este cel mai frumos smartphone lansat până la momentul actual de către compania sud-coreeană și puține telefoane lansate în 2015 se situează în imediata sa apropiere. Lista scurtă de telefoane ce punctează la capitolul design: Sony Xperia Z4, HTC One M9, fratele geamăn al lui S6 Edge.
S6 Edge se diferențiază de toate prin ecranul care se întinde în ambele laturi, ceea ce-i conferă un plus ca impact vizual, nu neapărat și ca funcționalitate. Sunt sceptici care spun că nu-l poți ține în mână și activezi aplicații de pe display în mod accidental. De la Note 4 Edge mă așteptam să nu existe astfel de probleme, marginea smartphone-ului este dimensionată astfel încât să contribuie la un grip bun, dar și la un plus de rigiditate structurală.
Sigla companiei sud-coreene se află în partea frontală, deasupra ecranului și mă bucur că nu este la fel de intruzivă ca la alte generații. Limbajul de design cu excepția ecranului este identic cu ceea ce Samsung a adus pe GALAXY S6 (ramă metalică, sticlă Corning Gorilla Glass 4 pe față și spate, materiale și finisare ce pot fi încadrate fără drept de apel în categoria premium).
Senzorul de 16 Megapixeli se profilează destul de mult față de linia generală a device-ului și este predispus zgârieturilor, ceea ce am și remarcat la S6 Edge, rama metalică la fel în caz de șocuri mai puternice ajunge a arăta inestestic, ai impresia că se exfoliază după un impact mai puternic. Mă rog, nu la generațiile anterioare când marginile telefoanelor erau îmbrăcate într-un plastic argintiu ce imita metalul.
Samsung GALAXY S6 Edge = smartphone ce impresionează de la prima vedere + soluție originală aleasă pentru ecranul de 5.1 inch.
Ecran și sunet
S6 Edge integrează un display Super AMOLED de 5.1 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli, 577 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 4. Display-ul curbat pe ambele laturi este denumit Curved Edge Screen de către gigantul sud-coreean.
Impresiile sunt la fel de bune precum cele de la GALAXY S6 – cel mai bun display de pe un smartphone la momentul actual (culori plăcute fără a fi suprasaturate, unghi larg de vizualizare, reflecție redusă a spațiului ambiant, luminozitate mare, acuratețe ridicată a culorilor etc). Este o adevărată plăcere să folosești un S6 sau S6 Edge, display-ul oferă un nivel de detalii de-a dreptul incredibil, excelență la superlativ.
GALAXY S6 Edge folosește un display Super AMOLED ce are un substrat adițional din plastic ce aduce partea de flexibilitate și permite curbarea în cele două laturi, procedeu ce se realizează la o temperatură ridicată și în anumite condiții, de aici și prețul mai ridicat al lui S6 Edge față de un S6 normal.
Sunt mai multe moduri presetate pentru display-ul de 5.1 inch: Adaptive Display ce vine preinstalat, AMOLED Photo, AMOLED Cinema și Basic Screen Mode.
Ce aduce în plus GALAXY S6 Edge cu al său display curbat față de GALAXY S6?
Ecranul lateral permite afișarea unui carusel cu cinci fețe, fiecare față preia informații diferite și poți face swipe printre ele (Timp, Vreme, notificări legate de apelurile pierdute, mailuri sau mesaje, știri preluate din Yahoo Finance & Stocks, Yahoo Sports, Twitter Trends, dar aici intervine și utilizatorul cu preferințele sale). Ai acces la o suită de informații fără a activa ecranul principal. Recunosc că nu am folosit acest feature în mod extensiv și mai degrabă aș cumpăra S6 Edge pentru cum arată și nu neapărat pentru funcționalitatea adusă de ecranul curbat.
Sunetul de pe S6 Edge este livrat de un speaker poziționat la baza smartphone-ului, lângă portul microUSB. Se aude puternic și clar, nu la fel de bine ca HTC One M9 cu ale sale difuzoare stereo frontale. Reglarea volumului se face din lateral stânga, iar jack-ul de 3.5 mm se află la baza telefonului. În funcție de căștile in-ear utilizate te alegi cu o audiție imersivă, ireproșabilă. Un singur element ar fi de criticat, în modul landscape obturezi difuzorul lateral cu mâna, o chestie ce deranjează mai ales în jocuri, dar și în vizionarea clipurilor.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Aș putea fi scurt și cuprinzător: S6 Edge are cel mai bun procesor din piața de telefoane Android la momentul actual și nimeni nu ar putea să comenteze o astfel de afirmație. Folosește o tehnologie pe 14nm FinFET, primul CPU de acest fel din piață. Totuși, hai sa detaliez elementele hardware ce definesc pe Samsung GALAXY S6 Edge: procesor Exynos 7420 de tip octa-core pe arhitectură big.LITTLE cu 4 x ARM Cortex-A57 la 2.1 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.5 GHz. În operațiile de rutină se activează procesorul ce are un consum mai redus de energie, iar în cele cu grafică complexă se activează celălalt CPU cu performanțe mai mari.
La procesorul Exynos 7420 se adaugă acceleratorul grafic Mali-T760MP8, 3 GB RAM, 32 / 64 / 128 GB spațiu de stocare și nu există posibilitatea de a suplimenta printr-un card microSD.
Nu ai parte de lag sau întârzieri în meniu, rulează orice aplicație sau joc din Google Play în condiții optime. S6 Edge aduce Android 5.0 Lollipop cu interfața TouchWiz și în viitorul apropiat urmează a face pasul spre 5.1 Lollipop, iar cine știe până la sfârșit de 2015 și spre viitoarea iterație a sistemului de operare gândit de Google, Android M. Mă rog, ultima afirmație rămâne în coadă de pește.
TouchWiz a fost rafinta mult față de generațiile anterioare, a se citi – simplificat. Totuși, în meniul de setări cred că ar fi loc de multe îmbunătățiri, de simplificare și organizare intuitivă. M-am bucurat să văd că bloatware-ul l-au redus și multe aplicații te așteaptă să le instalezi din GALAXY Apps.
Aplicații preinstalate pe Samsung GALAXY S6 Edge:
Aplicații Google: Căutare, Căutare vocală, Gmail, Google+, Hărți, Play Music, Play Books, Play Newsstand, Play Games, Drive, Google Foto, Hangouts etc;
Aplicații Microsoft: OneDrive – stocare în cloud, OneNote – alternativă la Evernote, Skype – apeluri de voce și video + mesagerie instant;
Aplicații Samsung: S Planner – calendar cu sarcini de îndeplinit, S Health – pe partea de fitness și se folosește de senzorul pentru monitorizarea ritmului cardiac pus lângă camera principală de 16 Megapixeli, S Voice – asistent ce preia comenzile date verbal.
Alte aplicații preinstalate: Instagram, Facebook, Facebook Messenger, WhatsApp.
Are port infraroșu ce permite transformarea telefonului în telecomandă ad-hoc pentru electronicele din locuință, cititor de amprentă integrat în tasta fizică centrală de sub display-ul de 5.1 inch, senzor pentru citirea ritmului cardiac. Apropo, aplicația ce însoțește senzorul este mult mai intuitivă și aș adăuga că m-a impresionat cât de precis funcționează + electrocardiograma pe care o afișează mi s-a părut de mare efect. Am testat pe mai multe persoane, de vârste diferite și arată clar frecvența bătăilor, nivelul de bpm. Momentul în care telefonul ne va pune un diagnostic nu este departe. Și vorbesc cât se poate de serios.
Ar mai fi ceva de menționat. Da. Și S6 Edge se încinge în anumite scenarii de utilizare, dar nu în absolut tot ceea ce faci pe smartphone precum competitorl HTC One M9.
Performanță
A trecut prin mai multe teste de benchmark, am pus și rezultatele obținute de S6 spre a avea o comparație, cât de cât.
Conectivitate
Nu-i lipsește absolut nimic: 4G cu viteze în download de până la 300 Mbps, Wi-Fi în standardul ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.1, cititor de amprentă în tasta fizică centrală, senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac, port infraroșu, suport pentru încărcarea wireless a acumulatorului de 2600 mAh, A-GPS, GLONASS și Beidou pentru poziționare cât mai precisă.
În partea superioară se află portul infraroșu și slotul pentru cartela nanoSIM, la bază dați de jack-ul de 3.5 mm, portul microUSB și speaker-ul smartphone-ului. În dreapta se află tasta power, iar în stânga regăsiți reglarea volumului.
Este compatibil cu HD Voice, de aici un plus de calitate în anumite rețele de telefonie. Se aude clar, puternic, voce bine definită a interlocutorului. Nu am avut probleme în ce privește conexiunea la Wi-Fi sau 3G / 4G.
Cameră foto și video
16 Megapixeli, autofocus, LED flash și filmează la 2160p cu 30 fps, cameră frontală de 5 Megapixeli ce filmează la 1440p. Este unul dintre cele mai bune telefoane pe partea de cameră foto și cel mai bun pe video, la fel ca și fratele său, Samsung GALAXY S6. Focusează rapid, fotografii de foarte bună calitate, clipuri video cu detalii multe. La filmările făcute în rezoluție 4K se încălzește în ritm alert.
Clip făcut cu Samsung GALAXY S6 Edge;
Fotografii făcute cu Samsung GALAXY S6 Edge:
Autonomie
Bateria de 2600 mAh se descurcă neașteptat de bine, o ajută procesorul eficientizat din punct de vedere al consumului de energie. Am făcut testul pe care-l dorim a deveni un standard pe Gadget.ro, rulat playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube al site-ului nostru cu luminozitatea la maxim și a ajuns la 5% după 6 ore și 46 de minute vs 3 ore și 48 de minute la HTC One M9. Comentariile sunt de prisos.
Preț
Samsung GALAXY S6 Edge în varianta de 64 GB – 4099 lei la eMAG.
Concluzii
Samsung GALAXY S6 Edge este un smartphone premium ce oferă o experiență de utilizare fără compromis. Presupun că majoritatea celor ce și-l doresc se orientează spre ofertele operatorilor telecom și mai puțin spre achiziția la liber, fără semnarea unui contract. Asta și pentru că este destul de sus poziționat ca preț, 3899 lei pentru modelul cu 32 GB spațiu de stocare. Am structura punctele PRO și CONTRA pentru GALAXY S6 Edge.
PRO
– design ce impresionează de la prima vedere, materiale și finisare de foarte bună calitate;
– cel mai bun dispay din piață într-o iterație ce se întinde și pe marginile device-ului;
– cel mai bun ansamblu hardware de pe un smartphone Android;
– cea mai bună cameră video de pe un smartphone la nivelul lui 2015;
– una dintre cele mai bune camere foto de pe un smartphone;
– conectivitate completă;
– autonomie decentă pentru un smartphone de top, deși o baterie de 3000 – 3500 mAh sunt sigur că ar fi făcut întregit peisajul.
CONTRA
– fără slot pentru microSD;
– fără acces la bateria de 2600 mAh;
– sticlă pe spate, soluție pe care, personal, nu o recomand;
– display curbat pe ambele laturi, fără un rol practic adevărat;
– speaker ce-l obturezi cu mâna în modul landscape;
– meniu de setări ce ar putea fi simplificat și adus un plus la capitolul organizare.